Теми статей
Обрати теми

Перехідні відпускні в Об’єднаному звіті

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Правила відображення відпускних в Об’єднаному звіті мають свої особливості. Вони встановлені в Порядку № 4*. У загальному випадку суми відпускних відображаємо в розд. І основної частини Податкового розрахунку і двох додатках до нього — Д1 і 4ДФ. Які при цьому є нюанси, розповімо у статті.

* Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4.

Податковий розрахунок

У табличній частині Податкового розрахунку суми відпускних включаємо в загальну суму зарплати того місяця, в якому вони нараховані в бухобліку і, відповідно, відображені в Д1. Окремо їх виділяти у формі Податкового розрахунку не потрібно. При цьому не має значення, за який місяць вони нараховані. Наприклад, перехідні відпускні, які нараховуються в поточному місяці за частину наступного місяця, в повній сумі відображаються у складі зарплати в місяці їх нарахування в бухобліку.

Д1 Податкового розрахунку

Відображення відпускних у Д1 має свої особливості. Варіанти нарахування відпускних, якщо відпустка починається в одному місяці, а закінчується в іншому, ми розглядали в попередній статті «Перехідні відпускні: на що звернути увагу» цього випуску. Так, відпускні в бухобліку можуть бути нараховані в поточному місяці наперед (за наступні місяці), а можуть нараховуватися окремо в кожному місяці, на який припадають.

Та при будь-якому варіанті для відображення відпускних в Об’єднаному звіті орієнтуємося на місяць їх нарахування в бухобліку. При цьому також не має значення, коли вони виплачувалися.

Важливо!

У Д1 суми відпускних відображаємо в тому місяці звітного кварталу, в якому вони фактично були нараховані в бухобліку.

Наприклад, якщо відпускні нараховані в червні 2022 року, то показуємо їх у Д1, сформованому за червень звітного ІІ кварталу 2022 року. Алгоритм єдиний як для відпускних, що нараховуються «місяць у місяць», так і для перехідних відпускних.

Наведемо головні правила відображення відпускних у Д1:

— показувати їх треба в окремих від зарплати рядках;

— розбивати за місяцями, за які вони нараховані (у графі 10 зазначаємо місяць і рік, за які нараховані відпускні);

— у графі 09 (код типу нарахувань) зазначаємо «10»;

— графу 14 (кількість календарних днів у трудових відносинах) за рядком із відпускними поточного місяця заповнюємо тільки в тому випадку, якщо працівнику в такому місяці не нараховувалася зарплата (відсутній зарплатний рядок). У разі якщо відпускні нараховуються в поточному місяці за наступний, то графу 14 за цим рядком заповнюємо, тільки якщо відпустка припала на весь такий (наступний) місяць.

4ДФ Податкового розрахунку

У 4ДФ суму відпускних відображаємо в загальній сумі із зарплатою в тому місяці звітного кварталу, в якому вони були фактично нараховані/виплачені з ознакою доходу «101». Окремо відпускні не виділяємо.

Для відображення відпускних у цьому додатку тримаємо орієнтир на місяць їх нарахування.

Якщо відпускні нараховуємо в тому місяці, в якому їх виплачуємо, то всю суму нарахованих і виплачених відпускних та утриманого/перерахованого ПДФО і ВЗ відображаємо в 4ДФ за такий місяць, навіть якщо відпускні нараховано за дні наступного місяця.

На відміну від Д1, додаток 4ДФ містить інформацію про виплату доходів і перерахування податків. І в питанні зарплатних виплат Порядок № 4 містить окремі правила.

Зарплата, яка виплачується у встановлені строки в наступному місяці, має бути відображена в 4ДФ за той період, у який входить попередній місяць, за який зарплату було нараховано (п. 4 розд. IV Порядку № 4). Наприклад, у 4ДФ за червень відображається заробітна плата, яка нарахована в червні та виплачена в липні. Тобто будемо мати рівність граф (3 = 3а, 4 = 4а, 5 = 5а).

Як бачите, тут ідеться про виплату після нарахування зарплати за місяць. Але у відпускних свої строки виплати — авансом (не пізніше ніж за 3 дні до початку відпустки). Отже, при нарахуванні відпускних наперед вони можуть бути виплачені в місяці, в якому нараховані, а можуть — у попередньому місяці (коли працівник іде у відпустку з 1-го числа місяця або при нарахуванні перехідних відпускних із розбивкою за місяцями). Як відображати в 4ДФ виплату наперед, Порядок № 4 не передбачає.

На практиці при виплаті відпускних наперед більшість бухгалтерів дотримується рівності граф (3 = 3а, 4 = 4а, 5 = 5а). Адже виплата проведена у встановлені законодавством строки. По-перше, так простіше і зручніше. По-друге, податківців такий спосіб відображення цілком влаштовує (доведено практикою перевірок).

Але якщо цю ситуацію розглядати формально, то безпечніше показати авансову виплату відпускних. Тобто виплата відпускних і перераховані податки в 4ДФ відобразити за фактом. Тому якщо хочете перестрахуватися — користайтеся відображенням виплати/перерахування перехідних відпускних/податків у такий спосіб.

Підкріпимо теорію практичним прикладом.

Приклад. Працівник (основний, без інвалідності, ПСП не користується) іде у відпустку з 30.05.2022 по 12.06.2022 на 14 календарних днів.

Йому нарахована зарплата за відпрацьовані дні у травні в сумі 5909,09 грн (ЄСВ — 1300,00 грн). Додаткова база ЄСВ за травень — 170,51 (ЄСВ — 37,51 грн).

Варіант 1 — уся сума відпускних (2942,80 грн) нарахована у травні: 420,40 грн за травень (ЄСВ — 92,49 грн) + 2522,40 грн за червень 2022 року (ЄСВ — 554,93 грн).

Варіант 2 — відпускні нараховані «місяць у місяць»: 420,40 грн за травень — у травні, а 2522,40 грн за червень — у червні 2022 року.

За червень йому нарахована зарплата в сумі 4136,37 грн (ЄСВ — 910,00 грн).

Розглянемо обидва варіанти по-черзі.

Варіант 1. Усю суму нарахованих у травні відпускних за травень і червень 2022 року показуємо в Д1 у місяці їх нарахування — у травні 2022 року.

Зверніть увагу: при визначенні бази нарахування ЄСВ за травень беремо до уваги зарплату за травень (5009,09 грн) і відпускні за травень (420,40 грн). Їх сума становить 6329,49 грн. І цей показник виявився меншим за мінімальну базу ЄСВ (6500,00 грн). Отже, обчислюємо додаткову базу і нараховуємо на неї внесок (див. рис. 1 нижче).

У Д1 за червень 2022 року показуємо зарплату, нараховану в цьому місяці (4136,37 грн). Більше нарахувань у червні не було. Для визначення фактичної бази нарахування внеску за червень підсумуємо зарплату за цей місяць і суму відпускних за червень:

4136,37 + 2522,40 = 6658,77 (грн).

При порівнянні фактичної бази нарахування ЄСВ із мінімальною перша виявилася більшою. Отже, додаткову базу внеску за червень визначати немає потреби (див. рис. 1).

img 1

Рис. 1. Д1 за травень і червень 2022 року. Перехідні відпускні «наперед» (варіант 1)

Переходимо до заповнення 4ДФ за першим варіантом. Припустимо, що відпускні виплачувалися у травні (за три дні до початку відпустки), а зарплата — у встановлені для її виплати строки.

У 4ДФ усю нараховану у травні суму доходу 8851,89 грн (5909,09 зарплата за травень + 420,40 грн відпускні за травень + 2522,40 грн відпускні за червень) показуємо в одному рядку з типом нарахування «101». ПДФО і ВЗ — 1593,34 грн і 132,78 грн відповідно (див. рис. 2 нижче).

Аналогічно заповнюємо 4ДФ за червень 2022 року. Там маємо тільки нараховану зарплату за червень — 4136,37 грн (ПДФО — 744,55 грн, ВЗ — 62,05 грн) (див. рис. 2).

img 2

Рис. 2. 4ДФ за травень і червень. Перехідні відпускні «наперед» (варіант 1)

Варіант 2. Перейдемо до другого варіанту. Коли відпускні нараховані в бухобліку «місяць в місяць». Як їх відобразити в Д1 у травні та червні 2022 року покажемо на рис. 3

img 3

Рис. 3. Д1 за травень і червень. Перехідні відпускні «місяць в місяць» (варіант 2)

З точки зору нарахування ЄСВ і відображення в Д1 цей варіант дещо простіший. Відпускні відразу «сидять» в місяцях за які нараховані. Це також полегшує визначення додаткової бази ЄСВ при необхідності.

Розглянемо тепер відображення відпускних, які нараховані «місяць в місяць» за варіантом 2 в 4ДФ за травень і червень (див. рис. 4).

img 4

завантажити файл

Рис. 4. 4ДФ за травень і червень. Перехідні відпускні «місяць в місяць» (варіант 2)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі