Теми статей
Обрати теми

Виправляємо помилки в Д1: одночасно сумову і несумову

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Працівник хворів з 3 червня по 5 липня 2022 року. З 1 по 2 червня за 2 відпрацьованих дні йому нараховано 1134,55 грн (ЄСВ — 249,60 грн). Помилково у Д1 за 2 квартал 2022 року у червні не відобразили нараховану зарплату, натомість у графі 13 зазначили 30 днів відпустки без збереження зарплати. Помилку помітили в серпні. Як виправити ці помилки, якщо граничний строк подання Податкового розрахунку за 2 квартал минув?

Типи помилок

За видами помилки в об’єднаній звітності підрозділяються на:

— несумові — помилки в персональних даних, кількості днів тощо;

— сумові — помилка в базі нарахування ЄСВ та/або сумі ЄСВ.

Після спливу граничного строку подання Податкового розрахунку несумові помилки виправимо шляхом подання Податкового розрахунку з типом «Уточнюючий». Сумові помилки можна виправити як за допомогою уточнюючого Податкового розрахунку, так і у звітному розрахунку за наступні квартали. У наведеній ситуації виправлятимемося через уточнюючий звіт для несумової і сумової помилки.

Виправлення помилки буде залежити від її типу. Так, несумові помилки виправляємо за допомогою показників «1», «0» у графі 25. Із нюансами виправлення несумових помилок у такий спосіб ми вас знайомили у статті «Коли можна «1» та «0»: виправляємо «промахи» в Об’єднаному звіті» // «Оплата праці», 2021, № 22.

Сумові помилки, які впливають на ЄСВ та базу ЄСВ, виправляємо за допомогою КТН — «2» (донарахувати ЄСВ), «3» (сторнувати ЄСВ) в графі 9.

Одночасно виправити і несумову, і сумову помилки в одному уточнюючому звіті не вийде. Коригувати будемо окремими Податковими розрахунками.

Виправляємо несумову помилку

Спочатку відкоригуємо несумову помилку. За умовами запитання треба вилучити дні перебування у відпустці без збереження зарплати. Для цього подамо Податковий розрахунок за 2 квартал 2022 року з типом «Уточнюючий» і Д1 до нього за червень. В Д1 сформуємо два рядки:

— в одному рядку повторимо всю надану по працівнику інформацію, включаючи 30 днів відпустки без збереження зарплати в графі 13. При цьому в графі 25 зазначимо «1» — рядок на вилучення;

— у другому рядку зазначимо правильні несумові дані. Тобто в графі 15 покажемо кількість перебування у трудових відносинах 30 днів, графу 13 залишимо порожньою, а в графі 25 зазначимо «0» — рядок на введення (див. рис. 1).

img 1

завантажити файл

Рис. 1. Виправляємо несумову помилку в Д1 за червень 2022 року

Виправляємо сумову помилку

Тепер відкоригуємо сумові показники — покажемо інформацію про нараховану суму зарплати у червні. Так само подаємо ще один уточнюючий Податковий розрахунок за 2 квартал 2022 року з додатком Д1. Зверніть увагу, цю помилку також можна виправити у Податковому розрахунку з типом «Звітний» за наступні (у наведеному випадку — третій або наступні) квартали.

У наведеному випадку мало місце заниження суми ЄСВ.

В уточнюючому Д1 формуємо один рядок, в якому, серед іншого:

— у графі 9 зазначаємо показник «2» — донараховуємо ЄСВ;

— у графі 10 — місяць і рік, за який виправляєте помилку. За умовами ситуації це буде червень 2022 року;

— сумові графи 16, 17, 20 заповнюємо в загальному порядку (див. рис. 2).

img 2

завантажити файл

Рис. 2. Виправляємо сумову помилку в Д1 за червень 2022 року

Як бачите, фактична база ЄСВ за червень менша за мінімалку, але додаткову базу внеску в місяці початку лікарняного не розраховуємо. Адже повна сума заробітку (зарплата + лікарняні, які припадають на червень) буде відома після нарахування лікарняних. А в червні вони ще не були нараховані.

У самому Податковому розрахунку з типом «Уточнюючий» заповнюємо дотабличні графи 01 — 06. А відкоригована сума ЄСВ з додатка Д1 повинна потрапити в розділ І Податкового розрахунку в рядки 4; 4.1; 7 і 8.

Як правило, в 4ДФ звітного Податкового розрахунку за червень 2 кварталу у такій ситуації також може бути невідображений дохід цього працівника. Тоді ще до уточнюючого Податкового розрахунку формуємо додаток 4ДФ і виправляємося. Про правила виправлення помилок в 4 ДФ ми розказували в статті «Помилки в 4ДФ: як виправити» // «Оплата праці». 2022. № 16.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі