Теми статей
Обрати теми

Попередили про скорочення: чи можна виплачувати премію?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Працівника наприкінці березня 2023 року попередили про те, що з ним розривають трудовий договір через скорочення штату. Чи має він право на отримання премії протягом двомісячного строку попередження?

Попередження про скорочення

Звільнення з ініціативи роботодавця через скорочення штату або чисельності працівників здійснюється на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП. Розірвання трудового договору за цією підставою вважатиметься правомірним, якщо роботодавець виконає усі приписи трудового законодавства з приводу такого звільнення.

Майте на увазі: воєнний стан у цьому випадку не є виключенням. Хіба, що законодавці на період його дії скасували обов’язок роботодавця погоджувати скорочення працівників з профспілкою. Виняток — скорочення працівників, обраних до профспілкових органів (ч. 2 ст. 5 Закону № 2136*). У решті все залишилось без змін. Детальніше про це читайте у статті «Звільнення «за скороченням»: чи є особливості для воєнного стану?» // «Оплата праці», 2022, № 10.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Роботодавець зобов’язаний, зокрема, письмово попередити працівника про розірвання з ним трудового договору через скорочення штату не пізніше ніж за 2 місяці до такого звільнення (ч. 1 ст. 492 КЗпП)

Підкреслимо: виконання цієї вимоги — обов’язок роботодавця. До закінчення строку попередження між роботодавцем і працівником зберігаються трудові відносини. При цьому за жодних обставин роботодавець не має права ініціювати скорочення вказаного строку або звільнення працівників до його закінчення.

Після закінчення строку попередження працівника звільняють. Тобто протягом двох місяців трудовий договір, укладений із працівником, є чинним. Отже, виходить, що в період попередження про звільнення працівник має право на всі виплати, передбачені трудовим договором. А чи стосується зазначене премії? Давайте з’ясуємо.

Премія у період попередження

По-перше, чинне законодавство не містить обмежень стосовно виплати премій працівникам протягом двомісячного строку до моменту звільнення.

По-друге, умови та порядок преміювання працівників установлюються в Положенні про преміювання, що є додатком до колективного договору. Його складають із дотриманням норм трудового законодавства, зокрема КЗпП та Закону про оплату праці*. У ньому, як правило, визначають, на яких працівників поширюється дія преміальної системи, показники й умови преміювання для кожної категорії працівників, розміри та види премій тощо.

* Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 № 108/95-ВР.

Чинним законодавством роботодавцю надано право самостійно визначати умови та розміри преміювання

Варто звернути увагу на деякі особливості для бюджетників. Вибір показників й умов преміювання кожна бюджетна установа проводить залежно від специфіки її діяльності та наявності коштів на ці цілі (див. лист Мінекономіки від 27.04.2020 № 3511-06/26978-07). Утім якщо Положення про преміювання не містить обмежень щодо виплати премії в період попередження про звільнення і на виплату премії є кошти, то працівник має право на її отримання.

До речі, при звільненні на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП працівнику потрібно виплатити вихідну допомогу в розмірі не менше середнього місячного заробітку. Про те, як правильно провести необхідні розрахунки, читайте у статті «Вихідна допомога: як визначити розмір?» // «Оплата праці», 2022, № 10.

Висновки

  • У період попередження про звільнення зберігаються умови оплати праці, передбачені трудовим договором.
  • Чинне законодавство не містить обмежень щодо виплати премій працівникам протягом двомісячного строку попередження до моменту звільнення.
  • У період попередження працівник має право на отримання премії, якщо такої заборони не встановлено у «преміювальному» положенні.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі