Теми статей
Обрати теми

Перехідні відпускні: визначаємо додаткову базу нарахування ЄСВ у Д1

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
З огляду на те, що перехідні відпускні нараховують наперед, визначення додаткової бази ЄСВ за місяці, на які припадають такі відпускні, має «підводні камені». Тому нагадаємо, коли маємо визначати додаткову базу нарахування внеску та як відображати її в Д1.

Додаткова база ЄСВ

Суми відпускних входять до бази нарахування ЄСВ. Тому слід правильно врахувати їх при виконанні правила сплати ЄСВ з МЗП. Нагадаємо, що нараховувати ЄСВ із додаткової бази потрібно при виконанні одночасно таких умов:

— місце роботи працівника є основним;

— до доходу працівника застосовується ставка ЄСВ 22 % (тобто у звичайного роботодавця звичайний працівник без інвалідності);

— трудові відносини/робота триває повний місяць;

— працівник працює на умовах фіксованого робочого часу (працівнику з умовами роботи за нефіксованим робочим часом ЄСВ нараховуємо на фактичну базу нарахування внеску);

— фактична база нарахування ЄСВ за місяць нижче мінімальної зарплати.

При виконанні цих умов ЄСВ маємо нарахувати з МЗП. При цьому у Д1 маємо показати додаткову базу нарахування внеску і ЄСВ з неї. Додаткову базу розраховуємо як різницю між МЗП у поточному місяці і фактичною базою нарахування внеску.

У Д1 за той місяць, за який наявна така різниця, треба відобразити її суму окремим рядком з кодом типу нарахувань «13» у графі 09. Суму різниці зазначити в графі 18 цього рядка, а нарахований на неї ЄСВ — у графі 20.

У статті «Відпускні у Д1: теорія + практика» цього випуску ми розглянули теорію відображення відпускних у Д1 Податкового розрахунку. Нагадаємо, що відпускні у Д1 відображаємо в окремому від зарплати рядку із кодом «10» у графі 09.

Правило сплати ЄСВ з МЗП легко виконати при нарахуванні відпускних місяць у місяць. Проте частенько відпускні бувають перехідними. Тобто відпускні нараховуються в поточному місяці за дні відпустки, яка починається в цьому місяці і переходить на наступний/наступні місяці.

Додаткова база і перехідні відпускні

При перехідних відпускних визначення фактичної бази нарахування внеску для застосування правила сплати ЄСВ з МЗП має особливості. На відміну від перехідних на наступний місяць відпускних, додаткова база нарахування ЄСВ має визначатися і відображатися виключно в поточному звітному місяці за цей місяць. Наперед її визначати не можна.

Наприклад, у поточному місяці відображена сума відпускних за наступний місяць, яка менше за МЗП. Але додаткову базу в поточному місяці за наступний ми не визначаємо.

Як же тоді перевірити правильність нарахування ЄСВ? Після завершення наступного місяця потрібно визначити загальну суму доходу за цей місяць. Тобто до нарахованої в ньому зарплати додати відпускні за такий місяць, які були нараховані в попередньому, і вже загальну базу нарахування ЄСВ порівняти з МЗП. Якщо база ЄСВ виявиться меншою за мінімалку, то доведеться визначити додаткову базу за цей місяць і нарахувати ЄСВ на неї.

Показуємо в Д1 перехідні відпускні

Краще за все теорію підкріпляти прикладами. Адже вони наочно розкривають нюанси з усіх боків. Тож попрактикуймося!

Приклад. Працівник (повна зайнятість, основне місце роботи, без інвалідності) перебував у щорічній основній відпустці з 20 лютого по 15 березня 2023 року. А з 16 по 31 березня 2023 року — у відпустці без збереження зарплати.

У цьому прикладі відпускні за дні перехідної відпустки, які припадають на лютий і березень, нараховані працівнику у лютому 2023 році. Для зручності наведемо у таблиці умовні суми нарахованої працівнику зарплати і відпускних.

Визначаємо додаткову базу ЄСВ у лютому і березні 2023 року

Вид нарахування

Нараховано,

грн

Сума

ЄСВ (22 %),

грн

Додаткова

база

ЄСВ, грн

ЄСВ

з додаткової

бази, грн

Нараховано у лютому:

1. Зарплата за лютий

4355,00

958,10

377,96

83,15

2. Відпускні за лютий

1967,04

432,75

3. Відпускні за березень

3278,40

721,25

Нараховано у березні:

Зарплата за березень

3421,60

752,75

Відпускні відображаємо в Д1 у місяці нарахування в бухобліку та з розбивкою за місяцями, на які припадає відпустка.

Нюансом цієї ситуації є необхідність визначення додаткової бази нарахування ЄСВ. Адже за основним працівником, до доходу якого застосовується ставка ЄСВ 22 % і зарплата якого (база нарахування внеску) за місяць менша за МЗП, треба виконувати правило сплати ЄСВ з МЗП. У Д1 для цього маємо показати додаткову базу нарахування ЄСВ і внесок з неї.

у Д1 за лютий 2023 року на працівника сформуємо чотири рядки:

— у першому покажемо нараховану зарплату за лютий і ЄСВ з неї. У графі 14 (кількість днів перебування у трудових відносинах) цього рядка зазначимо — «28»;

— у другому рядку покажемо відпускні, нараховані за лютий, із кодом «10» у графі 09 і місяцем, за який вони нараховані, у графі 10;

— у третьому рядку покажемо відпускні, нараховані за дні відпустки березня, також із кодом «10» у графі 09, а у графі 10 зазначимо місяць — березень;

— у четвертому рядку покажемо додаткову базу нарахування ЄСВ за лютий. Адже фактична база нарахування внеску за лютий становить 6322,04 грн (4355,00 + 1967,04). І це менше за МЗП (6700 грн). Визначена додаткова база внеску за лютий становитиме 377,96 грн (6700,00 - 6322,04). ЄСВ з неї — 83,15 грн (377,96 х 22 %).

Переходимо до заповнення Д1 за березень.

У березні у працівника відсутні нарахування доходу, які входять до бази нарахування ЄСВ. Проте є відпустка без збереження зарплати, дні перебування в якій треба відобразити в Д1. А також є необхідність визначення додаткової бази нарахування ЄСВ.

Тоді у Д1 за березень формуємо два рядки:

— у першому рядку покажемо кількість днів перебування у трудових відносинах (графа 14) — «31». У графі 13 зазначимо кількість календарних днів перебування у відпустці без збереження зарплати — «17». Сумові графи 16, 17 і 20 залишимо порожніми;

— у другому рядку покажемо додаткову базу нарахування ЄСВ для березня. Фактична база нарахування внеску за березень становить 3278,40 грн. Тобто це сума відпускних, нарахованих у лютому за дні відпустки березня. Інших нарахувань доходу, які б увійшли до бази нарахування ЄСВ у березні, працівник не мав. Отже, фактична база ЄСВ березня виявилася меншою за мінімалку, встановлену у цьому місяці (6700 грн). За березень додаткова база становитиме 3421,60 грн (6700,00 - 3278,40). ЄСВ з додаткової бази — 752,75 грн (3421,60 х 22 %).

На рисунку продемонструємо, як за умовами прикладу заповнити Д1 за лютий і березень 2023 року.

img 1

завантажити файл

Перехідні відпускні і додаткова база внеску у Д1

Висновки

  • Перехідні відпускні відображають у Д1 у місяці їх нарахування в бухобліку, з розбивкою за місяцями, на які припала відпустка.
  • Відпускні у Д1 відображаємо зі спеціальним КЗО «10» у графі 09.
  • Правило нарахування ЄСВ з МЗП виконуємо в поточному місяці за поточний. Наперед цього робити не треба.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі