Теми статей
Обрати теми

Відпускні та погодинна оплата: немає виплат у розрахунковому періоді

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Працівниця 10.04.2023 приступила до роботи після відпустки для догляду за дитиною до 3 років. З 17.04.2023 вона йде в щорічну основну відпустку на 14 календарних днів. Працівниці встановлено годинну тарифну ставку у розмірі 42,82 грн. Як правильно обчислити середньоденну зарплату для оплати відпускних?

Загальні умови розрахунку відпускних

При розрахунку відпускних (компенсації за невикористану відпустку) керуємося нормами Порядку № 100*. Сума відпускних обчислюється шляхом множення кількості календарних днів відпустки на середньоденну зарплату.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

У загальному випадку для обчислення середньої зарплати розрахунковим періодом є 12 місяців, які передують відповідній події (місяцю початку щорічної відпустки). Але в нашій ситуації працівниця не відпрацювала жодного дня у розрахунковому періоді квітень 2022 року — березень 2023 року. Адже перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років.

Відповідно до абз. 6 п. 2 Порядку № 100 з розрахункового періоду виключається час, протягом якого працівник відповідно до чинного законодавства не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково. Детальніше про те, які періоди включаються у розрахунок відпускної середньої, а яким там не місце, ви можете дізнатися з нашої зручної таблиці, розміщеної у статті «Відпускний стаж VS розрахунковий період для середньої» // «Оплата праці», 2023, № 2.

Період доглядової відпустки потрібно виключити із розрахунку відпускних

Тож виходить, що у розрахунковому періоді немає взагалі зарплати. Тому нічого не залишається, як скористатися приписами абз. 21 — 23 п. 4 Порядку № 100 (ср. ). Ці норми передбачають, якщо в розрахунковому періоді у працівника не було зарплати, розрахунки проводяться з установленого йому в трудовому договорі посадового окладу. У випадку, коли оклад нижчий за мінзарплату, то в розрахунку середньоденної зарплати використовуємо МЗП, встановлену на час розрахунку.

А як розрахувати відпускну середню, коли працівнику встановлено погодинну оплату праці (годинну тарифну ставку)? І як порівнювати її з МЗП у такому випадку?

Якщо годинна тарифна ставка

У Порядку № 100, на жаль, не зазначено конкретно, як обчислити середньоденну заробітну плату, якщо за посадою працівника встановлено погодинну оплату праці. Тому за допомогою звертаємось до роз’яснень Мінекономіки.

У листі від 14.02.2022 № 4711-06/7143-09 фахівці Міністерства радять діяти таким чином. Спочатку визначити розмір місячної зарплати. Для цього годинну тарифну ставку множимо на норму робочого часу в місяці розрахунку середньої зарплати. А потім розмір місячної зарплати порівнюємо з розміром МЗП.

Для працівника з погодинною оплатою праці у порівняльних розрахунках з мінзарплатою бере участь розмір місячної зарплати.

Далі розмір місячної зарплати або МЗП (залежно від того, який показник вище) множимо на 12 місяців розрахункового періоду та ділимо отриманий результат на кількість календарних днів за умовний розрахунковий період (за винятком святкових і неробочих днів). Обчислену таким чином середньоденну зарплату множимо на кількість календарних днів відпустки, і як наслідок — отримуємо суму відпускних.

Майте на увазі: у разі укладення трудового договору на умовах неповного робочого часу розрахунок середньоденної зарплати проводимо з тарифної ставки (окладу, мінзарплати) з урахуванням зайнятості.

Розрахуємо відпускні за умовами запитання

Приклад. Працівниця (повна зайнятість) йде у щорічну відпустку з 17.04.2023 на 14 к. дн. У розрахунковому періоді квітень 2022 року — березень 2023 року вона не відпрацювала жодного дня. Годинна тарифна ставка працівниці становить 42,82 грн. Припустимо, що підприємство працює за графіком звичайної п’ятиденки (40-годинний робочий тиждень).

У квітні 2023 року норма тривалості робочого часу при 40-годинному робочому тижні дорівнює 160 годинам.

1. Обчислимо місячну зарплату працівниці:

42,82 грн × 160 год = 6851,20 грн.

Оскільки 6851,20 > 6700,00МЗП, середньоденну зарплату розраховуємо виходячи з місячної зарплати працівниці.

2. Визначимо середньоденну зарплату:

6851,20 грн × 12 міс. : 365 к. дн. = 225,2 грн,

де 365 — загальна кількість календарних днів в умовному розрахунковому періоді (квітень 2022 — березень 2023 року). Святкових та неробочих днів у цьому періоді немає, адже вони втратили свій статус на час воєнного стану (ч. 6 ст. 6 Закону № 2136*).

3. Обчислимо суму відпускних:

225,25 грн × 14 к. дн. = 3153,50 грн.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Висновки

  • З розрахункового періоду при обчисленні відпускних (відпускної компенсації) виключається період доглядової відпустки.
  • Працівниці, оплата праці якої здійснюється за погодинною тарифною ставкою, для порівняння з розміром МЗП необхідно визначити розмір місячної заробітної плати.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі