Теми статей
Обрати теми

Волонтери: коли декларувати доходи

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Сьогодні багато небайдужих людей намагаються допомагати як ЗСУ, так і звичайним фізособам, постраждалим від збройної агресії Росії. Для цього збираються (іноді величезні, а іноді й не дуже) суми грошових коштів. Чи вважати такі гроші доходом особи, яка їх збирає, та чи потрібно їх декларувати? Зараз розберемося.

Волонтер і його доходи

Відповідно до п.п. 162.1.1 ПКУ фізична особа, яка отримує доходи як із джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи, є платником ПДФО.

Причому до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника податку включається будь-який дохід, який підлягає оподаткуванню, нарахований (виплачений, наданий) на користь платника протягом звітного податкового періоду.

З цього випливає, що коли звичайна людина збирає гроші для допомоги ЗСУ чи для підтримки постраждалих від війни (ще й на свою особисту картку), то такі кошти в очах податківців є нічим іншим, як доходи такої людини (відповідно до п.п. 164.2.20 ПКУ). Як наслідок, з такого доходу слід утримати ПДФО (за ставкою 18 %) та ВЗ (за ставкою 1,5 %).

Зовсім інша ситуація — якщо такі кошти отримує волонтер.

Нагадаємо, що волонтер — це також фізособа, яка добровільно здійснює соціально спрямовану неприбуткову діяльність шляхом надання волонтерської допомоги (ст. 7 Закону № 3236*).

* Закон України «Про волонтерську діяльність» від 19.04.2011 № 3236-VI.

Проте волонтер може надавати волонтерську допомогу:

— як на базі організації чи установи, що залучає таких осіб до своєї діяльності, на підставі договору про провадження волонтерської діяльності (у разі відшкодування витрат, пов’язаних із наданням волонтерської допомоги);

— так і індивідуально (але з деяким обмеженням напрямків надання волонтерської допомоги — див. абз. 7, 8 ч. 3 ст. 1 Закону № 3236).

Тобто у волонтера є два джерела отримання коштів:

— від фізичних й юридичних осіб для надання благодійної допомоги;

— від неприбуткових організацій як відшкодування документально підтверджених витрат, пов’язаних з наданням волонтерської допомоги.

Так от, кошти, що збираються в межах волонтерської діяльності, можуть бути звільнені від оподаткування ПДФО та ВЗ. Але за певних умов.

Умови для ПДФО-звільнення

Кошти отримано від фізосіб і підприємств. Від оподаткування ПДФО звільняються отримані волонтером кошти у разі виконання умов, які прописані у п.п. 165.1.54 ПКУ.

Умова 1. Волонтер має бути внесений в Реєстр волонтерів

Такий Реєстр веде ДПСУ відповідно до Порядку № 1089 (затверджений наказом Мінфіну від 30.10.2014 № 1089).

Нагадаємо, що волонтерська допомога — це форма благодійної діяльності. А отже, відповідно до вимог п. 21 розд. VII Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI, благодійник — фізособа має зареєструватися у Реєстрі волонтерів.

Для цього він подає до ДПСУ заяву за формою № 1-РВ (додаток 3 до Порядку № 1089) і зазначає в ній:

реквізити рахунків, відкритих у банках на ім’я такого волонтера, що призначені для здійснення благодійної діяльності.

Увага! Саме на ці рахунки повинні будуть надходити благодійні кошти;

— реєстраційний номер облікової картки платника податків або серії та номера паспорта (для фізосіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера та мають відповідну відмітку у паспорті).

Умова 2. Отримані кошти витрачені виключно для надання благодійної допомоги

Отримані волонтером кошти будуть звільнені від оподаткування ПДФО, якщо вони витрачені:

а) для надання благодійної допомоги на користь осіб, перелічених у п. «а» та «в» п.п. 165.1.54 ПКУ (учасників бойових дій, військових, переселенців тощо), на цілі, визначені в п.п. 170.7.8 ПКУ* та у розмірі, фактично використаному на такі цілі.

До речі, категорії фізосіб, на користь яких надається благодійна допомога волонтером, будуть зазначені у листі, який волонтер отримає від податкової як підтвердження його включення в Реєстр (п. 2.5 Порядку № 1089).

* Детальніше про те, що це за категорії осіб та на які саме цілі можна витрачати кошти, читайте у статті «Волонтери та благодійна допомога» // «Податки & бухоблік», 2022, № 85.

Тут є важливий момент. Якщо волонтер зареєструвався у Реєстрі до 01.01.2023, то благодійна допомога, отримана ним у період з 24.02.2022 до дати його включення до Реєстру, теж підпадає під дію «звільняючого» п.п. «б» п.п. 165.1.54 ПКУ;

б) на відшкодування документально підтверджених витрат самого волонтера, пов’язаних із наданням благодійної допомоги зазначеним вище категоріям осіб.

Зверніть увагу! У п.п. 165.1.54 ПКУ вимога про документальне підтвердження прописана лише щодо витрат самого волонтера. Проте усі кошти, які волонтер витратив на забезпечення волонтерської діяльності, обов’язково мають бути підтверджені документально!

Інакше є ризик, що податківці розцінять отримані волонтером суми, не підтверджені документально, як інші доходи (відповідно до п.п. 164.2.20 ПКУ) та вимагатимуть утримати з таких доходів ПДФО та ВЗ.

Тому обов’язково запасіться такими документами. Це можуть бути: заяви осіб, яким надана допомога, накладні, акти приймання-передачі / отримання благодійної допомоги, чеки, виписки, квитанції тощо.

Увага! Умова щодо обов’язковості документального підтвердження витрат не застосовується лише до витрат волонтерів, здійснених у період 24.02.2022 — 01.05.2022 (п. 29 підрозд. 1 розд. XX ПКУ). Витрати інших періодів повинні бути підтверджені документально.

І ще один момент. Неоподатковувати благодійну допомогу відповідно до п.п. 165.1.54 ПКУ можна до 31 грудня (включно) року, наступного за роком, в якому буде припинено або скасовано воєнний стан, та/або завершено здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

Кошти отримано від неприбуткової організації. Якщо волонтер надає допомогу на базі організації чи установи, що залучає таких осіб до своєї діяльності, на підставі договору про провадження волонтерської діяльності, то тут теж слід пам’ятати про ПДФО-звільнення.

Адже відповідно до п.п. 165.1.65 ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу волонтера кошти, отримані ним як відшкодування неприбутковою організацією документально підтверджених витрат, пов’язаних з наданням волонтерської допомоги.

І це чудово. Однак логічно виникає питання — якщо отримані волонтером кошти підпадають під ПДФО-звільнення, чи потрібно йому тоді звітувати (подавати декларацію про майновий стан і доходи)?

Декларація про майновий стан

Обов’язок подати декларацію. Якщо звичайна фізособа, яка не має статусу підприємця, отримала у звітному році певні види доходів, що підлягають обов’язковому декларуванню, то їй доведеться подавати декларацію про майновий стан і доходи (форма затверджена наказом МФУ від 02.10.2015 № 859).

Ось і виходить, що волонтер — фізособа, який отримував у 2022 році доходи, що підлягають декларуванню, повинен відзвітувати.

Строк подання декларації про майновий стан — до 1 травня 2023 року (п.п. 49.18.4 ПКУ). Однак у 2023 році 30 квітня припадає на неділю, тому має спрацювати «вихідне» перенесення. Враховуючи те, що 1 травня не є святковим (воєнний стан продовжено до 20 травня 2023 року), то

останнім днем подання декларації буде 01.05.2023

Увага! Не доведеться подавати декларацію про майновий стан і доходи лише в таких випадках — якщо волонтер отримував доходи (п. 179.2 ПКУ):

— які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу від податкових агентів*;

* Податковим агентом є юрособа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента — юридичної особи, інвестор (оператор) за угодою про розподіл продукції, які зобов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати ПДФО, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи (п.п. 14.1.180 ПКУ).

— виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених розд. IV ПКУ (ср. ).

А все тому, що податкові агенти самі нарахують, утримають (за потреби) та сплатять ПДФО до бюджету від імені та за рахунок нашої фізособи — волонтера. Та до того ще й у звітності покажуть, кому вони перерахували суму благодійної допомоги та в якому розмірі.

А ось якщо волонтер отримував на банківський рахунок, призначений для здійснення благодійної діяльності, кошти не від податкових агентів (зокрема, звичайних фізосіб*, іноземних фондів), тоді йому доведеться подати до податкової декларацію про майновий стан (див. категорію 103.15 ЗІР, роз’яснення ГУ ДПС у м. Києві від 21.02.2023). І в ній показати всі доходи (кошти), які він отримав, зокрема кошти, які надійшли на його волонтерський рахунок протягом звітного року.

* Особою, яка не є податковим агентом, вважається нерезидент або фізична особа, яка не має статусу суб’єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка перебуває на обліку у контролюючих органах як особа, що провадить незалежну професійну діяльність (п.п. 168.2.2 ПКУ).

Як показати доходи волонтера в декларації. При цьому благодійні внески, а також інші доходи, які не увійшли до розрахунку загального річного оподатковуваного доходу (звільнені від ПДФО відповідно до ст. 165 ПКУ), потраплять до ряд. 11.3 розд. III «Доходи, які не включаються до загального річного оподатковуваного доходу» декларації.

Якщо на кінець року на рахунку волонтера залишились кошти, чи потрібно їх декларувати як дохід і платити податки? Напевно, ні. Бо в ПКУ немає вимоги про строк використання коштів. Головне, щоб ці кошти були використані на звільнені від оподаткування цілі.

І ще раз звертаємо увагу: до розділу III декларації можна вносити інформацію про ті доходи (кошти), цільове отримання/витрачання яких підтверджено документально.

А що робити, якщо на момент складання декларації у волонтера немає таких підтверджуючих документів? На наш погляд, кошти, які волонтер витратив на надання благодійної допомоги після 1 травня 2022 року, але які не мають документального підтвердження їх цільового використання, вносити до розділу ІІІ декларації дуже ризиковано. Адже якщо податківці прийдуть на перевірку, то виникнуть питання щодо наявності підтверджуючих документів. Тому тим волонтерам, які не готові сперечатися з контролерами, доведеться суми таких коштів одразу показати у розділі ІІ декларації та сплатити з них ПДФО та ВЗ.

Відповідальність за неподання декларації. Неподання, несвоєчасне подання фізичною особою податкової декларації про майновий стан і доходи тягне за собою накладення штрафу в розмірі 340 грн (п. 120.1 ПКУ).

Крім того, застосовується адміністративна відповідальність у вигляді попередження або накладення штрафу в розмірі від 51 до 136 грн (ст. 1641 КпАП, роз’яснення ДПСУ в категорії 103.28 ЗІР).

Висновки

  • Кошти, отримані волонтером, звільняються від оподаткування ПДФО, якщо будуть виконані умови, прописані у п.п. 165.1.54 ПКУ.
  • Усі кошти, які волонтер витратив на благодійну та волонтерську діяльність, обов’язково мають бути підтверджені документально.
  • Якщо волонтер отримував кошти від фізосіб (не податкових агентів), він має подати декларацію про майновий стан і доходи.
  • Благодійні внески, а також інші доходи, звільнені від ПДФО відповідно до ст. 165 ПКУ, зазначають у ряд. 11.3 розділу III декларації про майновий стан і доходи.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі