Теми статей
Обрати теми

Медогляди працівників: чи буде додаткове благо

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Підприємство займається проведенням технічних випробувань та досліджень. Для ведення такої діяльності потрібно мати ліцензію, яка вимагає наявності медичних довідок для всіх працівників від лікаря-нарколога та лікаря-психіатра. Чи буде проходження медогляду для отримання таких довідок додатковим благом для працівників?

Обов’язкові медогляди

Законодавство (в певних випадках) зобов’язує роботодавців забезпечувати проведення медоглядів працівників. Психіатричний та наркологічний медогляди як раз входять до переліку таких обов’язкових медоглядів.

Такі медогляди (психіатричний та наркологічний) проводяться:

— відповідно до ст. 9 Закону України «Про психіатричну допомогу» від 22.02.2000 № 1489-III;

— з урахуванням Переліку № 577*. Зокрема, в ньому зазначено професії та роботи, при виконанні яких працівники повинні проходити психіатричний та наркологічний медогляди. А також види речовин та сировини, робота з якими потребує попереднього огляду лікаря-нарколога та лікаря-психіатра.

* Перелік медичних психіатричних протипоказань щодо виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), що можуть становити безпосередню небезпеку для особи або оточуючих, затверджений постановою КМУ від 10.05.2022 № 577.

Результат огляду оформлюють у вигляді відповідного сертифіката.

Важливий нюанс. Незважаючи на те, що психіатричний та наркологічний медогляди передбачені іншим (нетрудовим) законодавством, розглядаються вони в контексті можливості виконання працівниками своїх трудових обов’язків. Тому є підстави класифікувати їх як трудові медогляди.

Отже, робимо висновок: якщо працівники підприємства під час виконання своїх функціональних обов’язків використовують види сировини, речовин і матеріалів, робота з якими вимагає проходження психіатричного та наркологічного огляду, роботодавець зобов’язаний його провести.

Як правильно організувати трудовий медогляд працівників, читайте у статті «Трудові медогляди працівників: порядок проведення» // «Оплата праці», 2022, № 22.

Щодо оплати таких медоглядів, то зазначимо, що роботодавець повинен організувати та провести обов’язковий медогляд за власні кошти (ст. 169 КЗпП).

Але направити кошти на оплату медогляду він повинен безпосередньо медзакладу, який його проводить, а не самому працівнику. Чи виникне в цьому випадку дохід у працівника? Давайте з’ясуємо.

Що з ПДФО та ВЗ

Чи є дохід у працівника? Проходячи у закладі охорони здоров’я медогляд (наркологічний та психологічний), працівники отримують послугу. Оплачує таку послугу роботодавець.

Відповідно до п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку (працівника) включається, зокрема, дохід, отриманий ним як додаткове благо у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Звісно, можна посперечатись, кому саме потрібна ця послуга: працівнику чи роботодавцю. Адже результат отримання послуг — сертифікат, який дозволяє отримати/продовжити ліцензію роботодавцю. Але входячи з норм ПКУ можна стверджувати, що вартість медогляду працівника є додатковим благом. Але ж не всі блага, які отримує працівник від роботодавця, оподатковуються ПДФО.

Звільняючі норми ПКУ. Відповідно до п.п. 165.1.19 ПКУ вартість послуг, що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податків, у тому числі в частині витрат роботодавця на обов’язковий профілактичний огляд працівника згідно із Законом № 1645*, не включається до загального місячного оподатковуваного доходу такого платника податку. А отже, й не оподатковується ПДФО.

* Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-III.

Звісно, за наявності документів, що підтверджують понесені витрати (договорів, укладених між роботодавцем та медзакладом, платіжних та розрахункових документів тощо — див. категорію 103.15 ЗІР).

Зверніть увагу! У п.п. 165.1.19 ПКУ:

— йдеться про оплату послуг, що надається як допомога на будь-яке медичне обслуговування. А отже, сюди можна віднести й оплату послуг з медичного огляду працівників;

— перелік медпослуг, на які надається допомога, не є вичерпним (у тому числі до нього потрапляють витрати на обов’язковий медогляд працівників);

— зроблено акцент на тому, що витрати роботодавця пов’язані саме з обов’язковим медоглядом працівників. А як ми з’ясували, у випадку, що розглядається, медогляд працівників є обов’язковим.

Тому вважаємо, що

вартість трудового медогляду (наркологічного та психіатричного) не повинна включатися до загального місячного оподатковуваного доходу працівника. І як наслідок, не має оподатковуватися ПДФО

Водночас у додатку 4ДФ суму, витрачену на обов’язковий медогляд конкретного працівника, роботодавець повинен відобразити з ознакою доходу «143».

І тільки якщо роботодавець відшкодовує працівникові вартість оплаченого ним попереднього медогляду, то сума такого відшкодування включається до оподатковуваного доходу працівника як додаткове благо та оподатковується ПДФО на загальних підставах.

Фіскальна позиція контролерів. Маємо попередити. Іноді фіскали наполягають, що медпослуги, які прямо не згадані в п.п. 165.1.19 ПКУ, є додатковим благом працівника.

Так, у своєму листі від 15.03.2019 № 1067/6/99-99-13-02-03-15/ІПК податківці заявили, що вартість трудових медоглядів, оплачених роботодавцем, є додатковим благом працівників.

Чому? Тому що в п.п. 165.1.19 ПКУ йдеться про обов’язкові профілактичні огляди працівників тільки відповідно до Закону № 1645. Тому саме їх вартість не потрапляє до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку. А отже, не оподатковується ПДФО.

Вартість же інших медоглядів, оплачених роботодавцем (у тому числі психологічного та наркологічного), є додатковим благом працівників. Відповідно її слід оподатковувати ПДФО (із застосуванням «натурального» коефіцієнта) і зазначати у додатку 4ДФ Об’єднаної звітності з ознакою доходу «126».

Водночас у листі від 06.11.2017 № 2541/6/99-99-13-02-03-15/ІПК контролери зазначили, що вартість послуги з проведення щорічного профілактичного рентгенологічного дослідження працівників не оподатковується ПДФО. Але за умови, якщо дотримано вимог пп. 165.1.19 ПКУ (є документи, що підтверджують понесені роботодавцем витрати).

Ба більше, у роз’ясненні, розміщеному у категорії 103.02 ЗІР, податківці підтвердили, що вартість послуг, безкоштовно наданих працівникам у вигляді тестування на коронавірусну хворобу (COVID-19), включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу таких працівників як додаткове благо. Але! Тільки якщо роботодавцем не дотримано вимоги п.п. 165.1.19 ПКУ (немає документального підтвердження).

З огляду на таку непостійну позицію фіскалів, є ризик того, що при перевірці вони все ж таки наполягатимуть на оподаткуванні ПДФО вартості проведених медоглядів. Тому наша порада:

отримайте індивідуальну податкову консультацію щодо порядку оподаткування ПДФО тих медоглядів, які проходять ваші працівники. Тоді зможете спати спокійно

Військовий збір. Щодо ВЗ, то згідно з п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, якщо доходи звільнені від оподаткування ПДФО, то й ВЗ їх не потрібно оподатковувати. Якщо сплачуєте ПДФО, то доведеться заплатити і ВЗ.

Висновки

  • У п.п. 165.1.19 ПКУ є норма, яка звільняє від оподаткування медпослуги, які надані працівнику за рахунок роботодавця.
  • На наш погляд, вартість медогляду (психологічного та наркологічного) працівників не має оподатковуватися ПДФО як додаткове благо за наявності документів, які підтверджують витрати, понесені роботодавцем.
  • Оскільки фіскали часто розцінюють послуги, які прямо не вказані у п.п. 165.1.19 ПКУ, як додаткове благо, радимо заручитися індивідуальною податковою консультацією.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі