Теми статей
Обрати теми

Мобілізований педпрацівник: відпускний стаж за період служби

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Педагог закладу загальної середньої освіти з травня 2022 року проходить військову службу за призовом під час мобілізації. На час військової служби за ним зберігається середній заробіток. Чи включати цей період до стажу, що дає право на щорічну основну відпустку?

Нюанси для педагогів

Нагадаємо, що з 19.07.2022 роботодавці більше не повинні зберігати середній заробіток за працівниками, які перебувають на військовій службі. За ними зберігається лише місце роботи та посада. Це сталося завдяки Закону № 2352*. Він уніс зміни до ч. 3 ст. 119 КЗпП.

* Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-ІХ.

Водночас залишається чинною норма ч. 2 ст. 57 Закону про освіту*. Вона гарантує збереження середнього заробітку педагогічним та науково-педагогічним працівниками у разі проходження ними військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

* Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII.

Тож для педагогів діє особлива умова, встановлена спеціальним галузевим законодавством. Тому за мобілізованими педагогами і після 19.07.2022 зберігається не тільки місце роботи (посада), а й середній заробіток. Це підтверджують фахівці Мінекономіки у листі від 21.08.2022 № 4711-06/60669-03 та МОН у листі від 06.09.2022 № 1/10241-22. Детально це питання ми розглядали у статті «Середня педагогам, які воюють за контрактом: що кажуть Мінекономіки та МОН?» // «Оплата праці», 2022, № 20.

Відпускний стаж

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки* до стажу, що дає право на щорічну основну відпустку, включається

час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та зарплата повністю або частково (у тому числі час оплаченого вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу), крім випадків, коли за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігалися місце роботи і посада на підприємстві на час призову.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

З-поміж цього нескінченного набору слів можна виділити головне. А саме, що до відпускного стажу:

входить час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та зарплата повністю або частково;

не зараховується час, коли за працівником, що проходить військову службу, зберігається лише місце роботи та посада.

Але у нашому випадку йдеться про мобілізованого педагогічного працівника. На час військової служби як до 19.07.2022, так і після цієї дати чинне законодавство (ч. 2 ст. 57 Закону про освіту) гарантує йому збереження не лише місця роботи (посади), а й середнього заробітку. Тобто тут фактично виконуються дві умови:

1) педпрацівник не працює і згідно із законодавством за ним зберігається місце роботи та посада на підставі ч. 3 ст. 119 КЗпП;

2) середня зарплата зберігається за ним також згідно із законодавством відповідно до ч. 2 ст. 57 Закону про освіту.

Тому, на наш погляд, як до 19.07.2022, так і після цієї дати період військової служби мобілізованого педагога зі збереженням середнього заробітку має включатися до стажу, що дає право на щорічну основну відпустку.

Звичайно, важливим у цьому питанні було почути думку профільного Міністерства. Утім фахівці Мінекономіки у листі від 03.04.2023 № 4706-05/14490-07 прямої відповіді на запитання, чи зараховується період військової служби педагогів після 19.07.2022 до їх відпускного стажу, на жаль, не надають. А лише цитують норми ч. 3 ст. 119 КЗпП та ч. 2 ст. 57 Закону про освіту.

Тож, скоріш за все, педагогам свої права доведеться відстоювати у суді. Як то було із питанням збереження середнього заробітку за ними після 19.07.2022.

Справа у тому, що деякі заклади освіти припинили виплачувати мобілізованим педагогам середню з 19.07.2022 на підставі Закону № 2352. А суди стали на бік працівників і зобов’язали відновити виплату середньої, мотивуючи це тим, що пріоритетними є норми спеціального законодавства, тобто у цьому випадку — Закону про освіту. А трудове законодавство підлягає застосуванню у випадках, коли нормами спецзаконодавства не врегульовано спірні правовідносини або коли про це йдеться в спецзаконі (див. постанову Чернівецького апеляційного суду від 13.07.2023 у справі № 718/209/23).

Цілком логічно, що й у питанні зарахування періоду військової служби педагогів після 19.07.2022 до відпускного стажу, представники Феміди також приймуть рішення на користь працівників. Більш того, усі аргументи для цього, як вже було зазначено, є.

Також вважаємо, що не зайвою у цій ситуації буде думка Держпраці. Адже правильність застосування норм трудового законодавства контролює саме цей орган. Ми зі свого боку вже направили запит до контролерів. Як тільки отримаємо їх відповідь, обов’язково з вами нею поділимось. Слідкуйте за публікаціями.

Висновки

  • Педагоги, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, мають право на збереження середнього заробітку відповідно до ч. 2 ст. 57 Закону про освіту.
  • Період військової служби мобілізованого педагога як до 19.07.2022, так і після цієї дати має включатися до стажу, що дає право на щорічну основну відпустку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі