Теми статей
Обрати теми

Працівник з інвалідністю: норматив, ставка ЄСВ, відпустка

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Приводом для написання цієї статті стали запитання нашої читачки. Вона заплуталась при включенні працівника з інвалідністю до нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю, підрахунку кількості днів його відпустки і визначенні дати початку застосування до його доходу пільгової ставки ЄСВ.

Норматив працевлаштування осіб з інвалідністю, застосування пільгової ставки ЄСВ до доходу осіб з інвалідністю, збільшений термін щорічної основної відпустки особам з інвалідністю — ці вимоги і гарантії регулюють різні нормативні акти. І, відповідно, мета, правила застосування і умови для кожної різні. Давайте проаналізуємо їх.

Працівник — особа з інвалідністю

Підтвердження інвалідності. Відповідно до ст. 3 Закону № 875* інвалідність, як міра втрати здоров’я, визначається шляхом експертного обстеження в органах медико-соціальної експертизи центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

* Закон України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.91 № 875-XII.

Працівник, якому встановлена інвалідність, повідомляє роботодавця про свій статус. Підтверджуючим документом для цього є копія довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (далі — МСЕК) за формою № 157-1/о, затвердженою наказом МОЗ від 30.07.2012 № 577. Цей документ підтверджує інвалідність, як міру втрати здоров’я, та вказує її причину, групу і строк інвалідності. У довідці, серед іншого, зазначається дата огляду та дата кінцевого строку встановлення інвалідності, дата чергового переогляду. До неї також додається індивідуальна програма реабілітації, що визначена за результатами МСЕК (далі — ІПР).

Також працівник може надати копію пенсійного посвідчення або посвідчення отримувача державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії. Ці посвідчення підтверджують інвалідність як підставу для отримання певних пільг чи державних виплат.

Нюанс під час воєнного стану. На період дії воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення (скасування) була спрощена процедура встановлення інвалідності (див. п. 1 постанови № 225*).

* Постанова КМУ «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України» від 08.03.2022 № 225.

Повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше 6 місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення осіб з інвалідністю ЛКК на МСЕК. При цьому інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд (п. 3 постанови № 225).

Деякі особи з інвалідністю скористалися таким «автоматичним» продовженням свого статусу без проходження повторного огляду. Тобто, за фактом, у довідці МСЕК у них закінчився строк дії інвалідності і протермінована дата чергового переогляду (якщо інвалідність не встановлена довічно).

Проте під час воєнного стану така особа продовжує бути особою з інвалідністю. Розглянемо наслідки для роботодавця «автоматичного» продовження статусу такої особи з інвалідністю.

Норматив працевлаштування осіб з інвалідністю

Розмір. Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю (далі — норматив) установлено для підприємств та фізичних осіб, які використовують найману працю, ст. 19 Закону № 875.

На період дії воєнного стану його не скасовано, не зменшено, не відстрочено. Тобто всі роботодавці продовжують його виконувати.

Його розмір складає 4 % середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу (далі — СКШП) за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, — у кількості 1-го робочого місця.

Роботодавець, у якого менше ніж 8 працівників, може не турбуватися щодо виконання нормативу.

Кого включати до нормативу? У виконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю зараховують осіб з інвалідністю, що працевлаштовані за основним місцем роботи.

Звісно, якщо інвалідність працівників підтверджена належним чином. Тобто працівник надав роботодавцю довідку МСЕК та ІПР.

Чи може роботодавець враховувати у норматив працівників, строк дії довідки МСЕК яких сплив під час воєнного стану і вони не пройшли перекомісію (нову довідку не надали)? Так, роботодавець і далі враховує у норматив особу з протермінованою довідкою МСЕК. І дозволяє це зробити п. 3 постанови № 225. Адже під час дії воєнного стану такі особи продовжують перебувати в статусі особи з інвалідністю навіть після закінчення строку дії довідки.

Але не варто цим зловживати і треба якнайшвидше пройти повторний огляд і отримати довідку МСЕК з чинними датами. Ба більше, наразі процедура для цього спрощена.

Поряд із цим роботодавці не мають права змушувати робити це працівника з інвалідністю, проте заохочувати ніхто не забороняє.

Розмір ставки ЄСВ

Підстави і умови застосування пільгової ставки. Для підприємств, установ і організацій, фізичних осіб — підприємців, в яких працюють особи з інвалідністю, ставка ЄСВ установлюється у розмірі 8,41 % визначеної бази нарахування єдиного внеску для працюючих осіб з інвалідністю (ч. 13 ст. 8 Закону про ЄСВ* та абз. 3 п.п. 5 п. 2 розд. ІІІ Інструкції № 449**).

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

** Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449.

Підставою для застосування ЄСВ у розмірі 8,41 % є завірена копія довідки до акта огляду МСЕК (абз. 6, 7 п.п. 5 п. 2 розд. III Інструкції № 449). До речі, завірення копії довідки МСЕК здійснюється безпосередньо роботодавцями.

Відповідно до абз. 8 п. 5 розд. ІІІ Інструкції № 449 нарахування ЄСВ у розмірі 8,41 % здійснюється

з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання завіреної копії довідки до акта огляду МСЕК, та закінчується датою припинення інвалідності

Наприклад, якщо інвалідність працівнику була встановлена 05.09.2023, але довідку МСЕК він надав роботодавцю 15.11.2023 і в цей же день вона була завірена роботодавцем, то застосовувати пільгову ставку ЄСВ роботодавець має право тільки з 15 листопада 2023 року. Перераховувати за минулий період, а також застосовувати ставку ЄСВ 8,41 % з 1 листопада не можна.

Так само при закінченні чинності довідки МСЕК. Якщо дата кінцевого строку встановлення інвалідності, наприклад, 07.11.2023 і нової довідки МСЕК працівник не надав, то відповідно пільгову ставку ЄСВ можна застосовувати тільки по 7 листопада, а з 8 листопада — вже 22 %.

Пільгова ставка ЄСВ і воєнний стан. Чи можна застосовувати пільгову ставку ЄСВ при втраті чинності довідки МСЕК і продовження статусу інвалідності під час дії воєнного стану без перекомісії?

Це не нове питання. І, звісно, відповідь вас не здивує. Ні, пільгову ставку після закінчення чинності довідки МСЕК застосовувати не можна. На це вказують і податківці в індивідуальній податковій консультації від 27.04.2023 № 1031/ІПК/99-00-24-03-03-06.

Аргумент тут такий. Зміни до абз. 8 п. 5 розд. ІІІ Інструкції № 449 на час воєнного стану не вносилися. І правило щодо завіреної чинної довідки МСЕК продовжує діяти під час воєнного стану.

Отже, якщо у працівника, який є особою з інвалідністю, строк дії довідки сплив, в тому числі під час воєнного стану, і він не надав нову довідку, то ЄСВ за пільговою ставкою до його доходу не застосовують. Натомість з дня втрати чинності довідкою до його доходу застосовується ставка ЄСВ у розмірі 22 %.

Щорічна основна відпустка працівника з інвалідністю

Тривалість відпустки. Права на відпустки працівників, умови і порядок їх надання, тривалість визначає Закон про відпустки*.

Так, відповідно до ч. 7 ст. 6 Закону про відпустки працівник з інвалідністю має право на щорічну основну відпустку тривалістю:

26 календарних днів, якщо йому встановлено ІІІ групу інвалідності;

30 календарних днів — І або ІІ групу інвалідності.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

У цій нормі прямо прописана кількість календарних днів відпустки залежно від установленої працівнику групи інвалідності.

І це ніяк не 24 дні основної + 2 дні додаткової відпустки для працівника із ІІІ групою інвалідності і, аналогічно, не 24 + 6 для працівника з І та ІІ групою. Така розбивка є помилковою. На практиці багато роботодавців припускаються такої помилки.

Занотуйте, для працівника з інвалідністю III групи — 26 календарних днів, а для працівника з інвалідністю І та ІІ групи — 30 календарних днів — це кількість днів одного виду відпустки — щорічної основної.

Право та строки давності. Право на щорічну основну відпустку продовженої тривалості (26 або 30 днів залежно від групи інвалідності) виникає у працівника

з моменту встановлення йому статусу особи з інвалідністю

Тобто якщо при прийнятті на роботу працівник уже перебував у статусі особи з інвалідністю, але повідомив про це (надав відповідні документи) пізніше, наприклад через декілька місяців або навіть років, то право на відпустку продовженої тривалості як особа з інвалідністю він набув з дня укладення трудового договору. При цьому не важливо, що роботодавець деякий час не мав документа (довідку МСЕК), що підтверджує інвалідність працівника (див. лист Мінсоцполітики від 29.12.2015 № 774/13/116-15). До речі, такої ж думки щодо цього і фахівці Держпраці.

Відповідно строку давності тут немає.

До речі, як розрахувати кількість днів основної щорічної відпустки, коли інвалідність працівнику встановлена посередині робочого року, ви можете прочитати у статті «Щорічна основна відпустка працівника з інвалідністю» // «Оплата праці», 2023, № 17.

Відпустка і воєнний стан. У період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 к. дн. за поточний робочий рік (абз. 1 ч. 1 ст. 12 Закону № 2136*).

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Тобто роботодавець сам вирішує, застосовувати обмеження чи ні. Обов’язку тут немає. Ба більше, якщо вирішить його застосовувати, то, по-перше, обмеження стосуються поточного робочого року, а по-друге, «обрізані» дні відпустки не згоряють, а накопичуються. Детально про це радимо почитати у статті «Працівник з інвалідністю: чи обмежується відпускна компенсація?» // «Оплата праці», 2023, № 9 (ср. ).

Чи поширюються трудові гарантії на працівника, в якого у період дії воєнного стану закінчилася довідка МСЕК і він ще не пройшов перекомісію?

Так, продовжуються до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд, оскільки відповідно до чинного законодавства під час воєнного стану така особа продовжує бути особою з інвалідністю зі збереженням законодавчо встановлених гарантій.

Висновки наведемо у таблиці.

Спеціальні правила для працівників з інвалідністю

Показник

Особливості застосування

Норматив

Ставка ЄСВ

Щорічна основна відпустка

Правило

Кількість осіб з інвалідністю складає 4 % СКШП за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, — у кількості 1-го робочого місця

До визначеної бази нарахування ЄСВ для працюючих осіб з інвалідністю застосовується ставка ЄСВ розмірі 8,41 %

Тривалість щорічної основної відпустки:

— 26 календарних днів — для ІІІ групи інвалідності;

— 30 календарних днів — І або ІІ групи інвалідності

Кого

враховуємо

До нормативу враховуються працівники з інвалідністю, які працюють за основним місцем роботи

Пільгова ставка ЄСВ застосовується за основним місцем роботи і за сумісництвом

Гарантія однаково поширюється на працівників за основним місцем роботи і за сумісництвом

Коли починаємо

застосовувати

З дати встановлення інвалідності або з дня укладання трудового договору (якщо вже була встановлена інвалідність) за наявності підтверджуючих документів (не раніше їх надання)

З дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання завіреної копії довідки до акта огляду МСЕК, та закінчується датою припинення інвалідності, яка вказана в такій довідці

З дати встановлення інвалідності або з дня укладання трудового договору (якщо вже була встановлена інвалідність) за наявності підтверджуючих документів (строків давності не встановлено)

Чинність довідки МСЕК закінчилась під час дії воєнного стану, а перекомісія ще не пройдена

Продовжуємо враховувати до нормативу до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану або перекомісії

Пільгову ставку застосовувати не можна. Розмір ЄСВ становитиме 22 % з дати втрати чинності довідкою

Продовжуємо виконувати трудову гарантію до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану або перекомісії

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі