Теми статей
Обрати теми

Щорічна основна відпустка працівника з інвалідністю

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Для працівників з інвалідністю чинним законодавством передбачені певні пільги та гарантії. Стосуються вони також тривалості та порядку надання щорічних основних відпусток. Що це за гарантії та на яких осіб з інвалідністю поширюються, розкажемо в сьогоднішній статті.

Тривалість

Тривалість щорічної основної відпустки працівника з інвалідністю залежить від установленої йому групи інвалідності (ч. 7 ст. 6 Закону про відпустки*).

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Так, працівник з інвалідністю має право на щорічну основну відпустку тривалістю:

26 календарних днів, якщо йому встановлено ІІІ групу інвалідності;

30 календарних днів — І або ІІ групу інвалідності.

Проте зверніть увагу, у період дії воєнного стану роботодавець має право (але не обов’язково!) обмежити будь-якому працівнику тривалість щорічної основної відпустки до 24 календарних днів за поточний робочий рік (ч. 1 ст. 12 Закону України від 15.03.2022 № 2136-IX). І працівники з інвалідністю тут не виняток.

При цьому якщо тривалість щорічної основної відпустки такого працівника становить більше 24 календарних днів, надання не використаних у період дії воєнного стану днів відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану.

І ще нюанс. Тривалість щорічної основної відпустки окремих категорій працівників може бути більшою, ніж установлена для працівників з інвалідністю.

Зокрема:

— державним службовцям надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів (ст. 57 Закону про держслужбу*);

— педагогам — до 56 календарних днів (відповідно до Порядку № 346**);

— працівникам, які працюють у зоні гарантованого добровільного відселення, — 37 календарних днів за відпрацьований робочий рік у зоні гарантованого добровільного відселення (ст. 47 Закону № 796***) тощо.

* Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII.

** Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затверджений постановою КМУ від 14.04.97 № 346.

*** Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 № 796-XII.

Якщо працівник з інвалідністю належить до такої категорії працівників, йому надається щорічна основна відпустка тієї ж тривалості, що й іншим працівникам цієї категорії, але не менше ніж передбачена ч. 7 ст. 6 Закону про відпустки (ч. 10 ст. 6 Закону про відпустки).

Приклад 1. Педпрацівник, тривалість відпустки якого складає 56 календарних днів, є особою з інвалідністю ІІ групи. Яка тривалість відпустки такого працівника?

У такому разі тривалість щорічної основної відпустки працівника становитиме 56 календарних днів.

Чому? Тому що він як особа з інвалідністю має право на щорічну відпустку тривалістю лише 30 календарних днів. Тому надаємо більшу із цих відпусток.

Документи для оформлення пільгової відпустки

Право на щорічну відпустку більшої тривалості у працівника з інвалідністю виникає з дати її встановлення* (лист Мінсоцполітики від 29.12.2015 № 774/13/116-15).

* А ось застосування пільгової ставки ЄСВ (8,41 %) до зарплати працівника з інвалідністю прив’язано до моменту завірення довідки МСЕК про встановлення групи інвалідності (подробиці — у статті «Працівнику встановлено інвалідність: з якої дати змінюється ставка ЄСВ?» // «Оплата праці», 2022, № 22. Тож не переплутайте.

Звісно, право на подовжену відпустку працівник з інвалідністю має за наявності в нього копії довідки до акта огляду МСЕК (форма № 157-1/о), яку засвідчено підписом керівника підприємства й печаткою (за наявності). Водночас:

— законодавством не встановлено терміну давності, після якого працівник з інвалідністю втрачає право на щорічні відпустки більшої тривалості;

— не містить воно й заборони надавати щорічні відпустки в разі їх невикористання через відсутність документа, що підтверджує інвалідність працівника.

Тому якщо працівник надасть довідку МСЕК навіть через рік після встановлення йому інвалідності, він все одно матиме право на відпустку більшої тривалості за такий період, а у випадку звільнення — на компенсацію невикористаних днів щорічної відпустки.

Інвалідність встановлена протягом робочого року

Якщо працівнику встановлена інвалідність протягом року, то тривалість щорічної основної відпустки розраховується пропорційно відпрацьованому таким працівником часу до і після встановлення інвалідності в такому робочому році.

Для проведення такого розрахунку потрібно зробити 3 кроки.

Крок 1. Визначаємо кількість днів відпустки за частину робочого року ДО встановлення працівнику інвалідності (Вдо) за формулою:

Вдо = Тв1 : (Кдн - СВ) × (Кдо - СВдо),

де Тв1 — тривалість відпустки за повністю відпрацьований робочий рік працівника без інвалідності;

Кдн — загальна кількість календарних днів у повному робочому році, за який надається відпустка;

СВ — кількість святкових та неробочих днів у робочому році, за який надається відпустка (протягом дії воєнного стану ст. 73 КЗпП не діє);

Кдо — кількість календарних днів у робочому році до дати встановлення інвалідності, які зараховуються у відпускний стаж працівника;

СВдо — кількість святкових та неробочих днів у робочому році, які припали на період до дати встановлення інвалідності (протягом дії воєнного стану ст. 73 КЗпП не діє).

Крок 2. Визначаємо кількість днів відпустки за частину робочого року ПІСЛЯ встановлення працівнику інвалідності (Вп) за формулою:

Вп = Тв2 : (Кдн - СВ) × (Кп - СВп),

де Тв2 — тривалість відпустки за повністю відпрацьований робочий рік для осіб з інвалідністю;

Кдн — загальна кількість календарних днів у робочому році, за який надається відпустка;

СВ — кількість святкових та неробочих днів у робочому році, за який надається відпустка (протягом дії воєнного стану ст. 73 КЗпП не діє);

Кп — кількість календарних днів у робочому році після дати встановлення інвалідності, які зараховуються у відпускний стаж працівника;

СВп — кількість святкових та неробочих днів у робочому році, які припали на період після дати встановлення інвалідності (протягом дії воєнного стану ст. 73 КЗпП не діє).

Крок 3. Визначаємо належні працівникові дні щорічної відпустки (В) за формулою:

В = Вдо + Вп.

Зверніть увагу! Через встановлення працівнику інвалідності протягом робочого року початок відліку робочого року не змінюється. Як і раніше — це дата прийняття на роботу працівника.

Покажемо, як усе сказане вище працює, на прикладі.

Приклад 2. З працівником укладено трудовий договір з 01.11.2021. А 11.05.2023 працівнику встановлено ІІ групу інвалідності, що підтверджується копією довідки МСЕК. У серпні 2023 року йому надається щорічна основна відпустка за робочий рік з 01.11.2022 по 31.10.2023. Відпустку якої тривалості слід надати такому працівнику, якщо у загальному випадку тривалість щорічних відпусток працівників становить 24 календарних дні?

Спочатку визначимо кількість календарних днів у робочому році, за який надається щорічна відпустка (01.11.2022 — 31.09.2023), ДО встановлення працівнику інвалідності. Вона становить:

61 + 130 = 191 к. дн.;

де 61 — кількість календарних днів робочого року ДО встановлення працівнику інвалідності, що припадають на 2022 рік (30листапад + 31грудень);

130 — кількість календарних днів робочого року ДО встановлення працівнику інвалідності, що припадають на 2023 рік (31січень + 28лютий + 31березень + 30квітень + 10травень).

Кількість календарних днів у робочому році ПІСЛЯ встановлення інвалідності — 174 к. дн. (21травень + 30червень + 31липень + 31серпень + 30вересень + 31жовтень).

Зауважте, на святкові та неробочі дні отриману кількість днів не зменшуємо (на період дії воєнного стану ст. 73 КЗпП призупинена).

Кількість днів відпустки за частину робочого року, коли працівнику ще не була встановлена інвалідність, становить:

24 : 365 × 191 = 12,559 ≈ 13 к. дн.,

де 24 — тривалість відпустки за повністю відпрацьований робочий рік працівника без інвалідності;

365 — загальна кількість календарних днів у робочому році, за який надається відпустка. На святкові та неробочі дні отриману кількість днів не зменшуємо (на період дії воєнного стану ст. 73 КЗпП призупинена).

Кількість днів відпустки за частину робочого року після того, як працівнику була встановлена інвалідність:

30 : 365 × 174 = 14,301 ≈ 14 к. дн.,

де 30 — тривалість відпустки за повністю відпрацьований робочий рік працівника з інвалідністю ІІ групи.

Тривалість щорічної відпустки за робочий рік (01.11.2022 — 31.09.2023) становить:

13 + 14 = 27 к. дн.

Особливості надання

Щорічну основну відпустку працівникам з інвалідністю надають з урахуванням таких особливостей.

1. У перший рік роботи на підприємстві за їх бажанням щорічні відпустки таким працівникам надають повної тривалості до 6-місячного терміну безперервної роботи (п. 2 ч. 7 ст. 10 Закону про відпустки).

У той час як за загальним правилом право працівника на щорічні основну та додаткові відпустки повної тривалості в перший рік роботи настає після закінчення шести місяців безперервної роботи на цьому підприємстві (ч. 5 ст. 10 Закону про відпустки).

2. Щорічні відпустки працівникам з інвалідністю надають у зручний для них час (п. 2 ч. 14 ст. 10 Закону про відпустки).

Тобто при складанні графіка відпусток на відповідний рік роботодавець має першочергово враховувати бажання працівника з інвалідністю щодо періоду його відпустки.

Висновки

  • Працівники з інвалідністю мають право на щорічну основну відпустку подовженої тривалості (залежно від установленої їм групи інвалідності).
  • Якщо працівнику інвалідність установлена протягом року, то тривалість щорічної основної відпустки розраховують пропорційно відпрацьованому ним часу в такому робочому році.
  • Для отримання щорічної відпустки більшої тривалості працівник з інвалідністю повинен надати копію довідки до акта огляду МСЕК.
  • Щорічну основну відпустку працівникам з інвалідністю надають до 6-місячного терміну безперервної роботи та у зручний для них час.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі