Теми статей
Обрати теми

Три «вагітні» лікарняні у період призупинення дії трудового договору

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
За час призупинення трудового договору роботодавець не зберігає за працівником зарплату, не нараховує йому заохочувальні та компенсаційні виплати. Проте з лікарняними можуть бути варіанти. Особливо коли на лікарняному вагітна працівниця. У статті розглянемо, з якою причиною непрацездатності можуть бути виплачені лікарняні вагітній працівниці у період призупинення дії трудового договору, а з якою — ні.

Коли вагітна працівниця «на збереженні»

Кваліфікуємо як звичайний лікарняний. У зв’язку із загрозою переривання вагітності (вагітність до 30 тижнів) жінці може бути надано лікарняний. Для того, щоб правильно визначити, чи оплачувати такий лікарняний листок, його перш за все треба правильно кваліфікувати.

Тож пам`ятайте, до настання 30 тижнів вагітності при існуванні загрози переривання вагітності надається звичайний лікарняний листок. Не плутайте цей лікарняний листок з листком по вагітності та пологах. Нагадаємо, що листок по вагітності та пологах зазвичай видають у 30 тижнів вагітності жінки на 126 календарних днів (70 днів до пологів і 56 днів після пологів).

Навряд чи хто припуститься помилки і кваліфікуватиме е-лікарняний, який виданий при загрозі переривання вагітності, як лікарняний по вагітності та пологах. Адже в е-лікарняному в такому випадку у рядку причина непрацездатності буде зазначено «Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві». Натомість в е-лікарняному у зв’язку з вагітністю та пологами причиною непрацездатності зазначається саме «Вагітність та пологи».

Але коли лікарняний наданий у паперовому вигляді* або як роздруківка при «збереженні вагітності», то в причині непрацездатності може бути зазначено, серед іншого, наприклад, «вагітність 27 тижнів». Але він не видається на 126 днів і його не потрібно кваліфікувати як лікарняний, виданий у зв’язку з вагітністю та пологами.

* За яких обставин можуть видаватися паперові лікарняні, ви можете прочитати у статті «Паперові лікарняні: коли їх оформлюють» // «Оплата праці», 2022, № 23.

Чи потрібно оплачувати? Ми з`ясували, що лікарняний, виданий вагітній працівниці у зв’язку із загрозою переривання вагітності під час дії призупинення трудового договору, треба кваліфікувати як звичайний лікарняний. А тепер перейдемо до його оплати. За весь час призупинення дії трудового договору з працівником роботодавець припиняє виплату заробітної плати. Він фіксує (розраховує, занотовує) умовну суму зарплати, яку б працівник міг отримати, якщо б із ним не призупинили трудовий договір. Ці розрахунки в бухобліку не відображає, податки не нараховує/перераховує, у звітах не показує. Адже відшкодування зарплати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового договору у повному обсязі покладено на державу, що здійснює військову агресію проти України (ч. 3 ст. 13 Закону № 2136*).

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

Так само роботодавець має вчинити й зі звичайними лікарняними, що припали на період призупинення трудового договору, зокрема і з лікарняним працівниці «на збереженні». У такому випадку йому слід розрахувати умовну суму лікарняних, яку не отримала працівниця, та додати її до умовної суми неотриманої зарплати за період призупинення дії трудового договору. Адже компенсувати втрату лікарняних за час тимчасової непрацездатності, що збіглася з періодом призупинення дії трудового договору, так само повинна РФ (див. роз’яснення ФСС).

Це означає, що роботодавець не призначає виплату, не проводить цей лікарняний у бухобліку та не подає заявку-розрахунок на фінансування допомоги по тимчасовій непрацездатності до ПФУ.

Лікарняний у зв’язку з вагітністю та пологами

Незалежно від того, призупинена дія трудового договору з вагітною працівницею чи ні, листок непрацездатності, виданий у зв’язку з вагітністю та пологами, підлягає оплаті (див. роз’яснення ФСС).

Отже, якщо роботодавець отримав лікарняний з причиною непрацездатності «Вагітність та пологи» на свою працівницю, з якою призупинено дію трудового договору, то за загальними правилами треба пройти процедуру призначення допомоги. Тобто прийняти рішення про призначення допомоги по вагітності та пологах, обчислити її суму, подати заяву-розрахунок до ПФУ для отримання коштів*. А коли кошти надійдуть — виплатити працівниці.

* Про те, як зараз можна подати таку заяву, ви можете прочитати у статті «Заява-розрахунок: заповнюємо на порталі ПФУ» цього випуску.

При цьому відновлювати дію трудового договору з цією працівницею не потрібно. Підставою для оплати такого лікарняного буде безпосередньо наданий листок непрацездатності (е-лікарняний).

Продовження лікарняного по вагітності та пологах

Як ми вже зазначили вище, зазвичай лікарняний у зв’язку з вагітністю та пологами видається на 126 календарних днів (70 календарних днів до пологів і 56 — після) (ч. 1 ст.18 Закону про соцстрахування).

Але в разі необхідності (ускладнення пологів та/або народження 2 і більше дітей) такий лікарняний продовжується ще на 14 календарних днів.

І продовження цього лікарняного — це та ж сама причина тимчасової непрацездатності — «Вагітність та пологи».

Тому в разі, якщо продовження лікарняного у зв’язку з вагітністю та пологами припали або розпочалися в період призупинення дії трудового договору, то потрібно дотримуватися тих самих правил, які застосовуються при лікарняному у зв’язку із вагітністю та пологами. Тобто незважаючи на факт припинення дії трудових відносин, лікарняний, який є 14-денним продовженням лікарняного по вагітності та пологах, підлягає оплаті.

При цьому фінансування допомоги по вагітності та пологах також відбувається за рахунок ПФУ відповідно до наданої роботодавцем заяви-розрахунку.

Чи виключати дні призупинення з розрахунку?

Оскільки допомогу по вагітності та пологах у період призупинення діяльності працівниці все ж таки треба нарахувати и виплатити, вважаємо важливим зупинитися на особливості розрахунку цієї допомоги.

Йдеться про те, чи викидати з розрахункового періоду період, коли працівниця не працювала у зв’язку з призупиненням трудового договору.

Дивимось нормативний документ, а саме Порядок № 1266*.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266.

Середньоденну зарплату для розрахунку допомоги по вагітності та пологах обчислюємо шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) зарплати, на яку нарахований ЄСВ, на кількість календарних днів перебування в трудових відносинах у розрахунковому періоді. З розрахункового періоду виключаємо календарні дні, не відпрацьовані з поважних причин. Вичерпний перелік таких поважних причин зазначений у п. 3 Порядку № 1266.

До них належать:

— тимчасова непрацездатність;

— відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

— відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком;

— відпустка без збереження заробітної плати;

призупинення дії трудового договору у зв’язку з військовою агресією РФ проти України.

Зверніть увагу, з 01.01.2023 у Порядку № 1266 з’явилася ще одна поважна причина, яку маємо виключати з розрахунку середньої зарплати. І це призупинення дії трудового договору у зв’язку з війною, яка наразі триває.

До цього вона не була прописана в Порядку № 1266, але виключати її з розрахунку нам дозволяв лист Мінсоцполітики від 07.07.2022 № 53/0/248-22. До його опублікування період призупинення дії трудового договору залишався в розрахунку, адже підстав його виключати не було.

Отже, при розрахунку лікарняних і декретних період призупинення дії трудового договору у зв’язку з військовою агресією РФ проти України виключаємо з розрахунку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі