Теми статей
Обрати теми

Перевірки Держпраці у воєнний час

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
У цій статті нагадаємо про перевірки трудового законодавства у період дії воєнного стану. А також наведемо перелік питань, які зараз можуть перевіряти контролери.

Які перевірки проводить Держпраці

Додержання роботодавцем трудового законодавство під час дії воєнного стану залишається під контролем держави. Нагадаємо, що цей контроль відбувається за допомогою перевірок уповноважених на це органів, зокрема Держпраці. Про деталі таких перевірок та повноваження контролерів ви можете почитати у статті «Перевірки Держпраці повертаються під час війни» // «Оплата праці», 2022, № 17.

На час війни було встановлено заборону на проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду постановою № 303*.

* Постанова КМУ «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» від 13.03.2022 № 303.

Проте норми ст. 16 Закону № 2136* дозволяють Держпраці та її територіальним органам під час дії воєнного стану проводити позапланові перевірки.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

Зауважте, тільки позапланові, а про жодні планові перевірки дотримання трудового законодавства мова не йде. Вони й надалі під забороною до припинення/скасування воєнного стану (п. 1 постанови № 303).

Кого можуть перевіряти

Під позапланові перевірки Держпраці підпадають усі суб’єкти господарювання, які використовують найману працю: юридичні особи незалежно від форми власності, виду діяльності, господарювання і фізичні особи.

Коли перевірятимуть

На відміну від планових перевірок, позапланові перевірки можуть проводити за наявності певних підстав для візиту Держпраці. А саме:

— звернення фізичної особи (працівника) про порушення, що спричинило шкоду її правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю. Звісно, що ці факти повинні бути підтверджені документами (за наявності);

— доручення Прем’єр-міністра України;

— настання аварії, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання, що було пов’язано з діяльністю суб’єкта господарювання;

— звернення посадових осіб органів місцевого самоврядування;

— звернення профспілки;

— звернення Київської міської військової адміністрації або обласної військової адміністрації;

— невиконання суб’єктом господарювання приписів про усунення порушень вимог законодавства, виданих після 1 травня 2022 року.

Отже, наразі завітати на перевірку Держпраці може, тільки якщо матиме відповідну «кляузу» щодо порушення.

Проте майте на увазі: Держпраці підкреслює, що останнім часом звернень від громадян щодо порушення роботодавцем трудового законодавство значно побільшало. Серед них і порушення правил надання відпусток без збереження зарплати, і неправомірне призупинення дії трудового договору, незаконне звільнення, недодержання вимог оплати праці (несвоєчасна виплати зарплати, ненарахування компенсації відпустки при звільненні тощо).

Що можуть перевіряти

Позапланові перевірки у період воєнного стану здійснюють у порядку, встановленому Законом № 877* з урахуванням особливостей, визначених Законом № 2136 (ч. 2 ст. 16 Закону № 2136).

* Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 № 877-V.

Перелік підстав та питань, що можуть розглядатися в ході таких позапланових перевірок, наразі обмежено. Так, відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону № 2136 у період дії воєнного стану Держпраці може здійснювати позапланові заходи державного контролю за додержанням законодавства про працю:

— в частині додержання вимог Закону № 2136;

— з питань виявлення неоформлених трудових відносин;

— з питань законності припинення трудових договорів.

Зверніть увагу, під час проведення позапланового заходу з’ясовуються лише ті питання, необхідність перевірки яких стала підставою для здійснення цього заходу, з обов’язковим зазначенням цих питань у посвідченні (направленні) на проведення перевірки (абз. 11 ч. 1 ст. 6 Закону № 877).

Про найбільш поширені наразі порушення трудового законодавства ми розкажемо у наступній статті.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі