Теми статей
Обрати теми

Оплата праці вчителя під час канікул

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Вчителька закладу загальної середньої освіти (далі — ЗСО) з 03.07.2023 пішла у щорічну основну відпустку на 56 календарних днів. 28.08.2023 вона виходить з відпустки. Як у цьому випадку оплачувати робочі дні серпня до початку навчального року?

Робота під час канікул

У ч. 5 ст. 24 Закону про середню освіту* зазначено, що розподіл педагогічного навантаження у закладі освіти затверджується його керівником відповідно до вимог законодавства. Керівник закладу освіти зобов’язаний довести до відома педпрацівників наприкінці навчального року (до надання відпустки) педагогічне навантаження в наступному навчальному році (п.п. «е» п. 20 Типових правил № 455**).

* Закон України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 № 463-IX.

** Типові правила внутрішнього розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів, затверджені наказом МОН від 20.12.93 № 455.

Під час канікул, які не збігаються з черговою відпусткою, керівник закладу освіти залучає педпрацівників до педагогічної та організаційної роботи в межах часу, що не перевищує їх навчального навантаження до початку канікул (п. 25 Типових правил № 455). Коло обов’язків (робіт), які виконує кожен працівник за своєю спеціальністю, кваліфікацією чи посадою, визначається посадовими інструкціями і положеннями, затвердженими в установленому порядку

Крім того, у п.п. 5.2.2 Галузевої угоди* встановлено, що залучення вчителів, які здійснюють індивідуальне навчання дітей за медпоказаннями, а також асистентів учителів до виконання іншої організаційно-педагогічної роботи в канікулярний період здійснюється в межах кількості годин навчального навантаження, установленого при тарифікації до початку канікул.

* Галузева угода між МОН та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2021 — 2025 роки, зареєстрована в Мінекономіки 18.06.2021 за № 12.

Питання визначення робочого часу педпрацівників у період канікул можуть бути прописані в правилах внутрішнього трудового розпорядку, затверджених у закладі освіти

Оплата праці у канікулярний період

Місячна зарплата педпрацівників закладів освіти визначається шляхом множення ставки зарплати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень (п. 68 Інструкції № 102*). Встановлена при тарифікації зарплата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.

* Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом МОН від 15.04.93 № 102.

Зарплата за посадою вчителя визначається залежно від:

— установленої за наслідками атестації кваліфікаційної категорії;

— педагогічного звання;

— обсягу навчального навантаження;

— стажу педагогічної роботи;

виконання інших видів педагогічної роботи.

За час роботи в період канікул оплата праці педагогів здійснюється з розрахунку зарплати, установленої при тарифікації, що передувала початку канікул (абз. 1 п. 71 Інструкції № 102)

Тобто з усіма доплатами та надбавками, зокрема, доплатою за перевірку навчальних робіт, за класне керівництво, за завідування навчальним кабінетом тощо. Розміри доплат за окремі види педагогічної діяльності працівникам у державних і комунальних закладах освіти затверджені постановою № 1391*.

* Постанова КМУ «Деякі питання встановлення підвищень посадових окладів (ставок заробітної плати) та доплат за окремі види педагогічної діяльності у державних і комунальних закладах та установах освіти» від 28.12.2021 № 1391.

До речі, про виплату доплати за класне керівництво під час канікул читайте у статті «Доплата за класне керівництво у ЗЗСО: порядок та умови встановлення» // «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 23-24 (ср. ).

Години роботи вчителя ЗЗСО в період канікул табелюють у загальному порядку. Оскільки оплата праці здійснюється відповідно до обсягу педнавантаження, то в табелі обліку використання робочого часу проставляють години педагогічної роботи (див. лист Мінсоцполітики від 30.06.2011 № 212/13/116-11).

Тож зарплату вчительці ЗЗСО за період канікул нараховують у звичайному порядку за тим педнавантаженням, яке вона мала до канікул.

Висновки

  • Під час канікул керівник ЗЗСО залучає педагогів до педагогічної та організаційної роботи в межах часу, який не перевищує їх навчального навантаження до початку канікул.
  • За робочі дні серпня 2023 року вчительці ЗЗСО слід нарахувати зарплату відповідно до тарифікації, яка діяла до виходу у відпустку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі