Теми статей
Обрати теми

Додаткова база нарахування ЄСВ: законодавчі вимоги

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
У цій статті пригадаємо правила сплати ЄСВ з МЗП з доходу найманих працівників та відображення у Д1 донарахування ЄСВ до розміру мінімального страхового внеску.

Мінімальний ЄСВ — правила сплати

За загальним правилом, якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру МЗП, установленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ дорівнює добутку розміру МЗП і ставки ЄСВ. Така вимога до страхувальників закріплена у ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ*.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

На рисунку зображені умови, за яких звичайний роботодавець має виконувати правило сплати ЄСВ з МЗП, якщо у працівника база нарахування внеску за місяць менша за мінімалку.

img 1

Коли застосовуємо вимогу про сплату ЄСВ з МЗП

Коли вимогу ЄСВ з МЗП не виконуємо

Вимогу про сплату ЄСВ з МЗП не треба виконувати:

— у місяці прийняття/звільнення працівника, якщо він відпрацював не всі робочі дні в такому місяці згідно з графіком роботи. Навіть якщо працівник основний і ставка ЄСВ до його доходів 22 %;

— якщо база нарахування ЄСВ дорівнює нулю (будь-якого працівника з будь-якою ставкою ЄСВ). Наприклад, якщо працівник весь місяць перебував у неоплачуваній відпустці чи з ним призупинено трудовий договір і дохід не нараховувався;

— у разі застосування пільгової ставки ЄСВ, наприклад 8,41 % (ставка ЄСВ працівників з інвалідністю);

— при нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам із джерел не за основним місцем роботи (тобто зовнішнім сумісникам, особам, які виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовим договором, укладеним не за їх основним місцем роботи);

— за працівниками, які працюватимуть за трудовими договорами з нефіксованим робочим часом.

Особливості вимоги сплати ЄСВ з МЗП для перехідних виплат

Під перехідними виплатами розуміємо лікарняні, допомогу по вагітності та пологах, відпускні.

Лікарняні можуть нараховуватися в місяці, наступному за місяцем початку хвороби. Наприклад, коли хвороба припадає на два місяці (початок в одному, а закінчення в наступному). Отже, якщо працівник хворів, проте листок непрацездатності до кінця місяця не надано або він не готовий до сплати, то ЄСВ нараховуємо на фактичну базу нарахування.

Вимогу про ЄСВ з МЗП не виконуємо, адже загальна сума доходу за місяць ще не відома.

Після отримання листка непрацездатності (для е-лікарняних отримання статусу «Готовий до сплати») для цілей порівняння з «мінімалкою» лікарняні відносимо до місяців, за які вони нараховані. Порівнюємо з МЗП, що діяла в таких місяцях. За потреби донараховуємо ЄСВ.

Допомога по вагітності та пологах нараховується та відображається у звітності наперед. А її сума, як у звітному, так і в наступних за звітним місяцях, може виявитися меншою за мінзарплату. Проте всі порівняння з мінзарплатою для контролю вимоги ЄСВ з МЗП проводимо місяць у місяць. Наперед (у поточному звітному періоді за майбутні звітні періоди) додаткову базу не визначаємо.

З відпускними та сама історія. Перехідні відпускні (початок в одному місяці, а закінчення в іншому) можуть нараховуватися наперед. І для вимоги виконання ЄСВ з МЗП вони належать до місяців, ЗА які нараховані. Порівнювати фактичну базу нарахування внеску з МЗП і визначати додаткову базу маємо місяць у місяць. Наперед не можна.

Додаткова база в Д1 — правила відображення

У Д1 для відображення додаткової бази нарахування внеску на працівника, за яким її визначили, формуємо окремий від зарплати рядок. Особливості щодо заповнення окремих граф цього рядка відображені у таблиці.

Особливості заповнення рядка з додатковою базою у Д1

Показник

Випадки застосування

Графа 08 (код категорії застрахованої особи):

«1»

якщо у поточному місяці звітного кварталу працівнику нараховували зарплату

«29»

якщо у поточному місяці звітного кварталу є тільки лікарняні або в поточному місяці звітного кварталу відображаємо додаткову базу за минулий період, яка пов’язана з лікарняними, нарахованими в поточному місяці за минулі місяці

«42»

якщо у поточному місяці звітного кварталу є тільки допомога по вагітності та пологах або в поточному місяці відображаємо додаткову базу, яка пов’язана з допомогою, нарахованою в поточному місяці за минулі місяці або в минулих місяцях за поточний місяць

«47»

якщо різницю визначаємо за працівником, призваним (прийнятим) на військову службу, за яким зберігаємо середню зарплату

«75»

якщо різницю визначаємо за працівником, який цілий місяць був залучений до виконання обов’язків у добровольчих формуваннях тероборони та за яким зберігалася середня зарплата

Графа 09 (код типу нарахувань):

«13»

якщо відображаємо додаткову базу нарахування ЄСВ в поточному місяці звітного кварталу за поточний місяць. Наприклад, коли у графі 08 маємо КЗО «1», «29», «42», «47», «75». Також якщо в поточному місяці звітного кварталу відображаємо додаткову базу за попередні місяці у зв’язку з нарахуванням лікарняних/допомоги по вагітності та пологах (у графі 08 КЗО «29», «42»)

«14»

у разі якщо відображаємо додаткову базу в поточному місяці звітного кварталу за місяці попередніх звітних періодів, яка виникла у зв’язку з відрахуванням «перегуляних» відпускних при звільненні (у графі 08 код категорії ЗО «1»). Практичний приклад застосування КТН «14» ви можете переглянути у статті «Перегуляна» відпустка: як відобразити у Д1?» // «Оплата праці», 2022, № 20 (ср. )

«2»

при виправленні помилки, якщо в минулих звітних періодах занизили або не відобразили додаткову базу

«3»

При виправленні помилки, якщо в минулих звітних періодах завищили або помилково відобразили додаткову базу

Графа 10 (місяць та рік, за який визначали додаткову базу):

Поточний

якщо визначаємо додаткову базу за поточний місяць. Класичний випадок

Попередні

якщо визначаємо додаткову базу за попередні місяці у зв’язку з нарахуванням лікарняних/допомоги по вагітності та пологах (у графі 08 КЗО «29», «42»), а також якщо «знімаємо» зайві суми відпускних за попередні місяці при звільненні (у графі 09 КТН «14»)

Саму суму додаткової бази зазначаємо у графі 18, а ЄСВ на неї — у графі 20. Решту граф заповнюємо в загальному порядку.

У наступній статті цього випуску на числових прикладах розглянемо ситуації, при яких може виникнути необхідність визначення додаткової бази нарахування внеску.

Висновки

  • Вимога сплати ЄСВ не менше за МЗП треба виконувати відносно бази нарахування ЄСВ основних працівників без інвалідності (ставка ЄСВ 22 %).
  • Вимогу про сплату ЄСВ з МЗП не треба виконувати у місяці прийняття/звільнення працівника, якщо він відпрацював не всі робочі дні в такому місяці згідно з графіком роботи.
  • Вимогу про сплату ЄСВ з МЗП не виконуємо, якщо працівник увесь місяць був у безоплатній відпустці та база нарахування ЄСВ дорівнює нулю.
  • Додаткова база нарахування внеску в Д1 зазначається в окремому від зарплати рядку з КТН «13» у графі 8.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі