Теми статей
Обрати теми

Атестація робочих місць: нюанси для воєнного стану

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
У серпні 2023 року закінчується дія результатів проведення атестації робочих місць за умовами праці на підприємстві. Чи має право роботодавець продовжувати надавати пільги для працівників, зайнятих на роботах із важкими та шкідливими умовами праці?

Хто проводить атестацію?

Основна мета атестації полягає в регулюванні відносин між роботодавцем і працівниками у галузі реалізації прав на здорові та безпечні умови праці, пільги та компенсації за роботу в несприятливих умовах, а також на пільгове пенсійне забезпечення (п. 2 Порядку № 442* і п. 1.1 Методрекомендацій № 41**).

* Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджений постановою КМУ від 01.08.92 № 442.

** Методичні рекомендації щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджені постановою Мінпраці України і Головним санітарним лікарем України від 01.09.92 № 41.

Проте проводити атестацію зобов’язані не всі роботодавці.

Обов’язок проводити атестацію лягає на плечі тих суб’єктів господарювання, у яких технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів

Зокрема, проводити атестацію робочих місць необхідно, якщо на підприємстві є роботи, професії (посади), зазначені в:

Списку № 1 та Списку № 2 (затверджені постановою КМУ від 24.06.2016 № 461) — у них перераховані роботи, професії (посади), зайнятість на яких надає право на пенсію за віком на пільгових умовах;

Списку № 1290-1 (додаток 1 до постанови КМУ від 17.11.97 № 1290) — встановлює, кому надаються щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими та важкими умовами праці;

Переліку № 163 (затверджений постановою КМУ від 21.02.2001 № 163) — визначає виробництва, цехи, професії (посади) із шкідливими умовами праці, робота в яких надає право на скорочену тривалість робочого тижня;

Переліку № 576 (затверджений постановою КМУ від 12.07.2005 № 576) — наводить перелік робіт з важкими, шкідливими та особливо шкідливими умовами праці у будівництві, на яких установлюється підвищена оплата праці.

Тож, як бачимо, за результатами атестації робочих місць працівникам можуть бути надані певні пільги. Для організації і проведення атестації керівник підприємства видає наказ, в якому затверджує склад, голову і секретаря постійно діючої атестаційної комісії, визначає її повноваження, за потреби — склад структурних атестаційних комісій.

Детальніше про порядок проведення атестації та пільги, на які вона дає право, читайте у статті «Атестація робочих місць: усе за планом» // «Оплата праці», 2022, № 14 (ср. ).

В які строки проводиться?

Атестацію проводять у строки, передбачені колдоговором, але не рідше одного разу на п’ять років (п. 4 Порядку № 442, п. 1.5 Методрекомендацій № 41). Причому фахівці Мінсоцполітики у листі від 20.06.2019 № 939/0/206-19 зазначають, що результати атестації є дійсними тільки в цей період — визначений колдоговором (але максимум п’ять років).

Тож виходить, що дату і строки проведення чергової атестації необхідно встановлювати так, щоб не проґавити строк дії попередньої атестації. Тобто провести чергову атестацію слід до закінчення строку дії попередньої.

Атестацію можна (і навіть слід) провести позачергово — у разі істотної зміни умов і характеру праці. Її можуть ініціювати як роботодавець, профспілковий комітет, трудовий колектив (його виборний орган), так і органи Держпраці.

Утім багатьох роботодавців цікавить, чи можна під час воєнного стану не проводити чергову атестацію? Відтермінувати її або просто скористатися попередніми результатами? Далі це з’ясуємо.

Чи є послаблення для воєнного стану?

Так, є. Вони з’явились нещодавно. Завдячувати слід постанові № 660* (набула чинності 06.07.2023). Цим нормативним документом було внесено зміни до п. 4 Порядку № 442 та додано два нових абзаци. На що ж може розраховувати роботодавець?

* Постанова КМУ «Про внесення зміни до пункту 4 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці» від 30.06.2023 № 660.

Атестація, строк проведення якої настав у період воєнного стану, за рішенням роботодавця, погодженим із профспілкою, проводиться протягом шести місяців із дня припинення чи скасування воєнного стану (абз. 3 п. 4 Порядку № 442)

У свою чергу, результати атестації, проведеної до введення воєнного стану, продовжують діяти та використовуються в період воєнного стану та протягом шести місяців із дня його припинення чи скасування (абз. 4 п. 4 Порядку № 442).

Тож якщо на підприємстві закінчується дія результатів проведення чергової атестації, то роботодавець спільно із профспілкою може прийняти рішення про її перенесення на післявоєнний період. Для цього потрібно видати відповідний наказ, адже відстрочення (перенесення) атестації не є автоматичним.

Водночас якщо роботодавець вирішить все ж таки провести чергову атестацію в період воєнного стану, то його дії будуть цілком правомірними. Оскільки заборони на це немає.

Висновки

  • За результатами атестації в кожному конкретному випадку визначають, належить робота на цьому робочому місці до категорії шкідливої (важкої) чи ні.
  • За загальними правилами чергову атестацію робочих місць проводять у строки, передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на 5 років.
  • Атестацію, строк проведення якої припав на період воєнного стану, можна провести протягом шести місяців із дня припинення воєнного стану.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі