Теми статей
Обрати теми

Донарахували індексацію: чи подавати уточнюючий звіт?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Працівнику підприємства у грудні 2022 року не нарахували індексацію у сумі 542,17 грн. Помилку помітили у червні та провели донарахування. Чи правильно ми вчинили? Чи потрібно подавати Податковий розрахунок за 4 квартал 2022 року з типом «Уточнюючий»?

Виправляємо помилку

У роботодавця відсутній обов’язок проводити індексацію зарплати працівників у 2023 році, адже на цей рік призупинено дію Закону про індексацію*. Підстава — п. 3 Прикінцевих положень Закону про Держбюджет-2023**. (див. статтю ««НеІндексація» зарплати-2023: що каже Мінсоцполітики?» // «Оплата праці», 2023, № 9). Тож протягом 2023 року зарплата не індексується.

* Закон України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 № 1282-XII.

** Закон України «Про Державний бюджет на 2023 рік» від 03.11.2022 № 2710-IX.

Водночас якщо йдеться про своєчасно не нараховану індексацію за періоди до 01.01.2023, то виправитись не те що можна, а й потрібно! Оскільки індексація зарплати — це мінімальна державна гарантія в оплаті праці. У ситуації, що розглядається, працівник мав на неї право у грудні 2022 року, але не отримав належну йому суму. Тому бухгалтер вчинив правильно і донарахував працівнику пропущену суму грудневої індексації.

При розрахунку сум забутої індексації застосовуємо ті правила визначення індексації, які діяли у відповідних місяцях

Тобто для обчислення суми загубленої індексації потрібно знати:

1) «базовий» місяць для визначення суми індексації;

2) коефіцієнт індексації, на який слід було індексувати зарплату у конкретному місяці (таблиці з такими коефіцієнтами ми щомісячно наводили у нашому журналі).

Так, якщо б індексацію нарахували працівнику своєчасно у грудні 2022 року, і «базовим» місяцем був січень-2022, то сума поточної індексації становила 542,17 грн (2684 грн х 20,2 %). Те ж саме стосується і того випадку, коли грудневу індексацію не нараховано своєчасно, а помилку виправляємо пізніше. Наприклад, як у нашому випадку — у червні 2023 року. У цій ситуації орієнтиром залишаються ті показники, які діяли у грудні 2022 року.

Після того, як сума загубленої індексації визначена, складаємо бухгалтерську довідку. У ній наводимо причину помилки із зазначенням того, які конкретно суми індексації були донараховані конкретним працівникам та за який період.

Оподатковуємо донарахування

Сума індексації входить до фонду оплати праці та є виплатою за відпрацьований час, тобто є зарплатою. І якщо нарахування зарплати працівникові здійснюється за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу чи виявленням помилок, то нараховані суми включаються до зарплати того місяця, в якому були здійснені нарахування (п.п. 2 п. 2 розд. IV Інструкції № 449*).

* Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449.

Суму донарахованої індексації включайте до бази нарахування ЄСВ того місяця, в якому виправляєте помилку. При цьому застосовуйте ставку ЄСВ, що діє у місяці нарахування суми забутої індексації. У загальному випадку для працівників без інвалідності — 22 %.

Навіть якщо ви нараховуєте забуту суму індексації колишнім (звільненим) працівникам, на таку суму слід нараховувати ЄСВ. Адже це виплата за відпрацьований час (ч. 2 ст. 7 Закону про ЄСВ*).

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Також донарахована індексація увійде до бази оподаткування ПДФО та ВЗ того місяця, в якому вона була фактично нарахована. Застосовуємо ставки, що діють на момент нарахування, тобто 18 % та 1,5 % відповідно.

Відображаємо у звітності

Нарахування суми індексації за минулі періоди не призводить до обов’язку коригувати звітність, подану за такі періоди. Відображайте її у звіті за той період, в якому індексацію фактично було нараховано.

Подавати уточнюючий Податковий розрахунок за періоди, у яких помилково не була нарахована індексація, не потрібно

У ситуації, що розглядається, підприємство має відобразити донараховану суму індексації у Податковому розрахунку за 2 квартал 2023 року, а саме:

— у Д1 за червень — у загальній сумі зарплати за червень;

— у 4ДФ за червень — у загальній сумі зарплати за червень з ознакою доходу «101».

Як ураховувати донараховану суму індексації при визначенні доплати до МЗП та при розрахунку середнього заробітку, читайте у статті «Донарахували індексацію: як вплине на доплату до МЗП та «середню» // «Оплата праці», 2021, № 11.

Висновки

  • Якщо індексація не була своєчасно нарахована працівнику у періодах до 2023 року, то роботодавець зобов’язаний виправитись та донарахувати відповідну суми.
  • Суми донарахованої індексації зарплати за попередні періоди включають до фонду оплати праці місяця їх нарахування.
  • Донараховані суми індексації відображаємо в Д1 та 4ДФ Податкового розрахунку, сформованого за той період, в якому індексацію було фактично нараховано.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі