Теми статей
Обрати теми

Не показали призупинення у Д1: як виправити ситуацію?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Із працівниками підприємства було призупинено дію трудового договору з 01.09.2022. У березні 2023 року виявили, що у Д1 Об’єднаного звіту за вересень 2022 року не відобразили одну із працівниць. Як виправити цю помилку?

Як потрібно показати призупинення в Д1

Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин (ч. 1 ст. 13 Закону № 2136*). Тому роботодавець і надалі продовжує табелювати працівника та відображати факт перебування в трудових відносинах з ним у додатку Д1 Об’єднаної звітності.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

При цьому пам’ятайте: призупинення трудового договору ≠ відпустка за свій рахунок. Тож у Д1 дні призупинення не зазначаємо в графі 13. Просто формуємо на працівника рядок та зазначаємо в графі 14 кількість днів у трудових відносинах протягом звітного місяця.

Якщо в місяці призупинення працівникові нараховувався дохід, що входить у базу нарахування ЄСВ, то виконуємо вимогу про сплату ЄСВ з мінімалки.

У 4ДФ на працівника, якому дохід не нараховувався і не виплачувався, рядок без сумових показників не формуємо. У Д5 початок/закінчення призупинення трудового договору не відображаємо.

Якщо помилилися

За видами помилки в Об’єднаному звіті поділяють на:

— несумові — помилки в персональних даних, кількості днів тощо;

— сумові — помилка в базі нарахування ЄСВ та/або сумі ЄСВ.

Помилка, про яку йдеться в запитанні, є несумовою, тобто не зачіпає ані базу нарахування ЄСВ, ані суму ЄСВ. Після спливу граничного строку подання звіту таку помилку виправляємо шляхом подання Податкового розрахунку та Д1 до нього з типом «Уточнюючий». Пряму вказівку на це містять приписи розд. V Порядку № 4*.

* Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4.

Як правило, несумову помилку в Д1 виправляємо так:

— для виключення помилкового рядка повторюємо всі його графи та в останній графі 25 зазначаємо «1» — рядок на виключення;

— для введення правильного рядка формуємо його та в останній графі 25 зазначаємо «0» — рядок на введення.

Із нюансами виправлення несумових помилок у такий спосіб ми вас знайомили у статті «Коли можна «1» та «0»: виправляємо «промахи» в Об’єднаному звіті» // «Оплата праці», 2021, № 22.

Тож перше, що спадає на думку у ситуації, яка розглядається: в уточнюючому Д1 за вересень (III квартал 2022 року) на працівницю слід сформувати забутий рядок з кількістю днів у трудових відносинах. І в графі 25 проставити ознаку «0» — рядок на введення.

Проте на практиці такий спосіб не працює. Адже програма для подання звітності видає помилку: «кількість рядків з ознакою «0» не співпадає з кількістю рядків з ознакою «1». Тобто додати рядок у Д1 за допомогою ознаки «0» без виключення іншого (ознака в графі 25 — «1») неможливо. Отже, як бути у зазначеній ситуації?

У такому разі виправити несумову помилку слід за принципом виправлення сумової. Тобто у Д1 за вересень 2022 року формуємо забутий рядок з кількістю днів у трудових відносинах (див. рисунок нижче). При цьому графу 25 не заповнюємо. А щоб програма дозволила провести рядок, у графі 09 вказуємо код типу нарахувань «2» (роз’яснення у підкатегорії 201.06 ЗІР).

img 1

завантажити файл

Фрагмент Д1 за вересень 2022 року з типом «Уточнюючий»

Висновки

  • Період призупинення дії трудового договору обов’язково слід відображати у Д1, адже працiвник продовжує перебувати з роботодавцем у трудових відносинах.
  • Виправляти несумову помилку поза межами звітного періоду слід за допомогою подання Податкового розрахунку з типом «Уточнюючий».
  • Якщо в Д1 за минулі періоди не зазначили працівника, з яким призупинено трудовій договір, то виправляємось за допомогою КТН «2».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі