Теми статей
Обрати теми

Призупинення трудового договору: чи включати до стажу держслужби?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Зі спеціалістом держоргану на час воєнного стану призупинено дію трудового договору. Чи включається період призупинення до стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років та надання додаткової відпустки? Чи потрібно під час призупинення трудового договору відображати працівника в додатку 6 Об’єднаного звіту?

Призупинення трудового договору

Нагадаємо, що можливість призупиняти дію трудового договору з’явилася у нашому законодавстві з 24.03.2022. Саме тоді був прийнятий Закон № 2136*, який установив особливі правила для трудових відносин на період війни.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Призупинення дії трудового договору — це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором у зв’язку із збройною агресією проти України. Призупинення виключає можливість обох сторін трудових відносин виконувати обов’язки, передбачені трудовим договором (абз. 1 ч. 1 ст. 13 Закону № 2136).

При призупиненні трудового договору трудові відносини не перериваються

Працівник за таких умов не ходить на роботу і не виконує своїх обов’язків, проте його не звільняють. Під час призупинення трудового договору роботодавець і надалі продовжує табелювати працівника. Більше інформації щодо призупинення трудового договору ви можете знайти у статті «Зміни в трудовому законодавстві: як призупиняти дію трудового договору» // «Оплата праці», 2022, № 14.

Стаж держслужби

Розмір надбавки за вислугу років та тривалість додаткової відпустки держслужбовців безпосередньо залежать від наявного стажу держслужби. Періоди, які зараховують до такого стажу, перелічені у ч. 2 ст. 46 Закону про держслужбу* та у п. 4 Порядку № 229**. Цими нормами визначено, що до стажу держслужби зараховують час, коли держслужбовець не працював з поважних причин, але залишався у трудових відносинах з державним органом.

* Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889.

** Порядок обчислення стажу державної служби, затверджений постановою КМУ від 25.03.2016 № 229.

Зазначимо, що саме на цій підставі наголошували фахівці НАДС, надаючи роз’яснення щодо зарахування періоду «ковідного» відсторонення до стажу держслужби (див. роз’яснення від 30.11.2021 № 144 р/з). Так само, на їхню думку, до стажу держслужби враховується період простою та відпустки без збереження зарплати (див. роз’яснення від 07.06.2022 № 153 р/з). Підкреслимо, що саме НАДС є відповідальним за надання роз’яснень з питань застосування нормативно-правових актів у сфері держслужби є (п. 3 ч. 3 ст. 13 Закону про держслужбу).

Вважаємо, що так само і період призупинення дії трудового договору на час воєнного стану зараховують до стажу держслужби, який дає право на встановлення держслужбовцю надбавки за вислугу років та оформлення додаткової оплачуваної відпустки.

Відображення у звітності

Додаток 1. Почнемо з додатка 1 (далі — Д1), адже він напряму пов’язаний із додатком 6 (далі — Д6). Працівників, з якими призупинено трудовий договір, обов’язково слід зазначити у Д1, навіть якщо увесь місяць у працівника не було зарплатних нарахувань.

У такому випадку на працівника потрібно заповнити «пустий» рядок без сумових показників. У ньому зазначити кількість днів перебування у трудових відносинах у графі 14.

Якщо в місяці призупинення працівникові нараховувався дохід, що входить в базу нарахування ЄСВ, то виконуємо вимогу про сплату ЄСВ з МЗП.

Графу 13 («Кількість днів відпустки без збереження зарплати») не заповнюємо. Зверніть увагу на цей момент. Оскільки відпустка без збереження ≠ призупинення трудового договору.

У графі 23 («Ознака наявності спецстажу») для держслужбовців зазначайте ознаку «1 — так». Не забувайте про це! Адже між Д1 та Д6 Податкового розрахунку є контроль.

Детальніше про заповнення Д1 у разі призупинення трудового договору читайте у статті «Призупинили трудовий договір: заповнюємо Д1» // «Оплата праці», 2023, № 7.

Додаток 6. Однією з підстав для заповнення Д6 є наявність спецстажу за роботу на посадах, пенсія за якими встановлюється згідно із Законом про держслужбу.

Як ми вже зазначили, період призупинення дії трудового договору зараховується до стажу держслужби. Відповідно працівник, з яким призупинено дію трудового договору, має бути відображений у Д6 Податкового розрахунку.

Що стосується заповнення граф Д6, то тут немає жодних особливостей.

У графі 07 («Код підстави для обліку спецстажу») проставляйте восьмирозрядний код відповідно до Довідника кодів, наведеного в додатку 3 до Порядку № 4*. Для держслужбовців у цій графі зазначайте код ЗДС037А1.

* Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4.

Тобто протягом усього періоду призупинення в Д6 вказуйте той код спецстажу, який вказували щодо працівника до моменту призупинення з ним дії трудового договору.

Інші графи Д6 також заповнюються у загальному порядку.

Д5 та 4ДФ. У Д5 початок/закінчення призупинення трудового договору не відображаємо. Адже трудові відносини не перериваються.

У 4ДФ рядки без сум на працівників, трудові договори яких призупинено, не формуємо.

Висновки

  • Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.
  • Період призупинення дії трудового договору зараховують до стажу держслужби.
  • Під час призупинення дії трудового договору на держслужбовця потрібно продовжувати заповнювати Д1 та Д6 Податкового розрахунку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі