Теми статей
Обрати теми

Перехідне відрядження: особливості оплати праці

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Працівник підприємства з 28.04.2023 по 02.05.2023 перебував у відрядженні. Його посадовий оклад становить 9000,00 грн (премій, доплат і надбавок немає). Графік роботи: звичайна п’ятиденка. У двох місяцях, що передують місяцю відрядження, працівник відпрацював усі робочі дні. Як правильно оплатити час перебування його у відрядженні?

Оплатні гарантії

За загальним правилом, на працівника, який перебуває у відрядженні, поширюється режим робочого часу того підприємства, на яке він направлений. Але при цьому оплата періоду відрядження здійснюється за всі робочі дні за графіком роботи підприємства, з якого працівник був направлений у відрядження.

Про це прямо зазначено в пп. 8 і 13 розд. I Інструкції № 59*. І хоча ця Інструкція є обов’язковою тільки для бюджетних установ, проте зазвичай госпрозрахункові підприємства у своїх документах, що регулюють питання відрядження, прописують аналогічні норми.

* Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена Мінфіном від 13.03.98 № 59.

Оплата праці відряджених працівників здійснюється відповідно до умов трудового або колективного договору. При цьому розмір такої оплати не може бути нижчим середнього заробітку відповідного працівника. Такі вимоги передбачено ч. 4 ст. 121 КЗпП.

Тож для правильного розрахунку оплати днів відрядження слід:

1) визначити денний заробіток;

2) розрахувати середньоденну зарплату;

3) порівняти ці два показники.

Якщо в результаті обчислень сума середньоденної зарплати перевищує суму денного заробітку, то робочі дні у відрядженні оплачуємо виходячи із середньоденної зарплати. Якщо навпаки, тоді оплату здійснюємо відповідно до трудового договору як за звичайні робочі дні.

Такого правила повинні дотримуватися усі роботодавці, єдиний виняток передбачено для держслужбовців. Для них період відрядження оплачується як звичайні робочі дні. Ніяких порівняльних розрахунків проводити не потрібно (див. лист Мінсоцполітики від 08.11.2016 № 1584/13/84-16).

Нюанси розрахунку

Денний заробіток. Його обчислюємо виходячи із зарплатних виплат за повністю відпрацьований місяць. Тобто розрахунок проводимо так, ніби працівник відпрацював увесь місяць повністю (навіть якщо його прийняли не з початку місяця).

Денний заробіток обчислюємо виходячи із зарплати працівника та кількості робочих днів за нормою робочого часу в місяці перебування у відрядженні

При визначенні денного заробітку враховують усі елементи заробітної плати, які працівник отримує в місяці відрядження: оклад, доплати, надбавки та премії, що не носять разового характеру (див. лист Мінсоцполітики від 06.08.2014 № 1126/13/84-14).

Не включаємо до розрахунку денного заробітку: разові премії, інші одноразові виплати, оплату за період тимчасової непрацездатності і період, коли за працівником згідно із законодавством зберігалася середня зарплата.

Середньоденна зарплата. ЇЇ розраховуємо згідно з Порядком № 100*. Як правило, розрахунковим періодом будуть два місяці, які передують місяцю початку відрядження.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

Середньоденну зарплату знаходимо так: суму заробітку за розрахунковий період ділимо на кількість робочих днів, фактично відпрацьованих у розрахунковому періоді.

У розрахунку середньої беруть участь тільки ті виплати, які безпосередньо пов’язані з робочим процесом та зазначені у п. 3 Порядку № 100. У свою чергу, виплати перелічені у п. 4 Порядку № 100, не включаємо до розрахунку.

Також немає місця у розрахунку виплатам, нарахованим за час, протягом якого за працівником зберігався середній заробіток (відпускні, лікарняні, декретні, дні відрядження, оплачені за середнім, тощо). Детальніше про це читайте у статті «Середня за 2 місяці: правила розрахунку» // «Оплата праці», 2022, № 17.

Якщо відрядження припало на декілька місяців, то денний заробіток визначаємо окремо для кожного місяця відрядження, а середньоденну зарплату розраховуємо один раз

Таким чином, оплата періоду перехідного відрядження в кожному з його місяців може здійснюватися за різними показниками (денної і середньоденної зарплати) залежно від того, який із них буде більшим (див. лист Мінсоцполітики від 11.11.2016 № 1564/13/84-16).

Обчислюємо на практиці

Звісно, теорія — це основа будь-якої справи. Проте важливо вміти правильно застосувати теорію на практиці. Тож далі розглянемо приклад розрахунку оплати перехідного відрядження за умовами нашого запитання.

Приклад. Працівник підприємства перебував у відрядженні з 28.04.2023 по 02.05.2023. Його оклад — 9000 грн. Графік роботи — стандартна п’ятиденка. Зарплата в попередніх двох місяцях роботи (лютий — березень 2023 року) становить 18000 грн. Усі робочі дні в розрахунковому періоду відпрацьовані повністю (43 роб. дн.). Кількість робочих днів згідно з графіком роботи у квітні — 20 роб. дн., а в травні — 23 роб. дн.

Визначимо середньоденну зарплату:

18000 грн : 43 роб. дн. = 418,60 грн.

Денний заробіток у квітні 2023 року дорівнює:

9000 грн : 20 роб. дн. = 450,00 грн.

Денний заробіток у травні 2023 року становить:

9000 грн : 23 роб. дн. = 391,30 грн.

У квітні 2023 року денний заробіток працівника більший, ніж середньоденна зарплата (450,00 грн > 418,60 грн). Тому 1 день відрядження у квітні (28 квітня) оплачуємо за денним заробітком (як звичайний робочий день).

А ось у травні 2023 року перемогла середньоденна зарплата. Адже вона виявилась більша за денний заробіток (418,60 грн > 391,30 грн). Тому 2 дні відрядження у травні (1 та 2 травня) оплачуємо за середньою. Сума оплати становитиме 1287,20 грн (418,60 грн х 2 роб. дн.).

А як бути, якщо працівника відрядили працювати у вихідний день? Або відряджений працівник вибуває/повертається у свій вихідний? Відповіді на ці запитання ви знайдете у статті «Оплата праці у відрядженні: цікаві ситуації» // «Податки & бухоблік», 2023, № 6.

Висновки

  • Денний заробіток обчислюємо виходячи із зарплати за повністю відпрацьований місяць.
  • Середньоденну зарплату розраховуємо шляхом ділення нарахованої зарплати за два місяці розрахункового періоду на кількість відпрацьованих днів у цьому періоді.
  • При перехідному відрядженні середню визначаємо один раз, а денний заробіток обчислюємо окремо для кожного місяця, на який припадають дні відрядження.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі