Теми статей
Обрати теми

Декретні для гіг-спеціаліста резидента Дія Сіті: нюанси призначення та розрахунку

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Резидент Дія Сіті може призначити та нарахувати допомогу по вагітності та пологах не лише своїм працівникам (про це ми розповідали у статті «Працівники резидента Дія Сіті: як розрахувати декретні» // «Оплата праці», 2023, № 21*), а й гіг-спеціалістам. Як це зробити та які нюанси врахувати, розкажемо далі.

* i.factor.ua/ukr/journals/ot/2023/november/issue-21/article-126936.html

Право на страхові виплати

Відносини між резидентом Дія Сіті та гіг-спеціалістами (на відміну від трудових відносин із працівниками) регулюються не нормами КЗпП, а Цивільним кодексом*, оскільки гіг-спеціаліст виконує роботи (надає послуги) за гіг-контрактом.

* Цивільний кодекс України від 16.01.2003 № 435-IV.

У свою чергу, гіг-контрактце цивільно-правовий договір (далі — ЦПД), за яким гіг-спеціаліст зобов’язується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завдань резидента Дія Сіті як замовника, а резидент Дія Сіті зобов’язується оплачувати виконані роботи та/або надані послуги і забезпечувати гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт та/або надання послуг та соціальні гарантії (ч. 1 ст. 1 Закону № 1667*).

* Закон України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-IX.

Незважаючи на це, гіг-спеціалісти, що виконують роботу (надають послуги) на замовлення та на користь (в інтересах) резидента Дія Сіті на підставі гіг-контракту, є застрахованими особами*.

* Застраховані особи — це особи, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, та сплачують (сплачували) та/або за які сплачується чи сплачувався ЄСВ (п. 3 ч. 1 ст. 1 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI).

А отже, вони мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності на загальних підставах (ст. 11 Закону про соцстрахування*, ч. 1 ст. 22 Закону № 1667).

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Інакше кажучи, гіг-спеціалісти мають право на отримання допомоги по вагітності та пологах на тих самих підставах, що і працівники резидента Дія Сіті. Але з певними нюансами. Про них — далі.

Призначення декретних

За яким місцем призначати. Застрахованим особам, які працюють на умовах гіг-контракту у резидента Дія Сіті, допомога по вагітності та пологах надається за основним місцем роботи (діяльності) (абз. 2 ч. 1 ст. 22 Закону про соцстрахування).

Однак що вважати основним місцем роботи (діяльності)? Якщо йдеться про звичайних працівників, то тут усе зрозуміло.

Адже для них основне місце роботи — це місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору та визначене ним як основне згідно з поданою заявою (до відкликання) та відомостями, що обліковуються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру на її підставі (п. 12 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ*).

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Але як визначити основне місце діяльності гіг-спеціаліста? Зокрема, якщо він не перебуває у трудових відносинах, а виконує роботи (надає послуги) тільки за гіг-контрактами? На жаль, офіційних роз’яснень з цього приводу немає.

На наш погляд, тут слід діяти так: гіг-спеціаліст має визначити сам, яке місце його діяльності є для нього основним (зазначити це у відповідній заяві). Тоді у випадку тимчасової непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами декретні призначатимуться саме за цим місцем.

Порядок призначення. Гіг-спеціалістам резидента Дія Сіті декретні призначають у загальному порядку. Тобто:

— спочатку страхувальник або уповноважені ним особи* приймають рішення щодо призначення / відмови в призначенні страхових виплат гіг-спеціалісту;

* Зокрема, такі повноваження можна покласти на виконавчий орган резидента Дія Сіті (ч. 4 ст. 22 Закону № 1667).

— а потім (у разі позитивного рішення) бухгалтерія розраховує та нараховує суми декретних гіг-спеціалісту. Після чого подає заяву-розрахунок до ПФУ, а після отримання страхових коштів від фонду виплачує їх гіг-спеціалісту.

Звернуть увагу, що для відмови в призначенні декретних виплат у резидента Дія Сіті (якщо це основне місце діяльності гіг-спеціаліста) дуже мало підстав. Зокрема, це може бути:

— наявність помилок у лікарняному листі по вагітності та пологах;

— закінчення строку, встановленого для звернення за призначенням допомоги по вагітності та пологах (з 01.01.2023 — 6 місяців після закінчення перерви у зв’язку з вагітністю та пологами). Та і це може статися лише в тому разі, якщо жінці було оформлено паперовий листок непрацездатності по вагітності та пологах.

Тому зазвичай резидент Дія Сіті (за основним місцем діяльності гіг-спеціаліста) приймає рішення про оплату лікарняного листа по вагітності та пологах.

Підстава для призначення. Підставою для призначення декретних гіг-спеціалісту є звичайний лікарняний лист (в електронному чи паперовому вигляді).

Тут є цікавий нюанс. Зазвичай е-лікарняний осіб, які працюють за ЦПД, з’являється в особистому кабінеті страхувальника лише після подання додатка Д5 Об’єднаного звіту з інформацією про початок виконання робіт (надання послуг) за ЦПД.

Але резиденти Дія Сіті зобов’язані повідомляти податківців про укладення гіг-контракту до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом (ч. 1 ст. 23 Закону № 1667). Тобто надсилати Повідомлення про прийняття на роботу / укладення гіг-контракту.

Тому електронний лікарняний гіг-спеціаліста сформується і відобразиться в кабінеті страхувальника навіть до подання Об’єднаної звітності.

А якщо не сформується — не страшно. Адже відповідно до ст. 22 Закону № 1667 гіг-спеціалісти мають право на перерву у виконанні робіт (наданні послуг) на підставі медичного висновку, виданого у встановленому законодавством порядку.

Порядок оплати лікарняного. Гіг-спеціалісти (на відміну від працівників) не мають права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Їм надається перерва у виконанні робіт (наданні послуг) у зв’язку з вагітністю та пологами.

У загальному порядку тривалість такої перерви має бути не менше як 126 календарних днів:

— 70 календарних днів до передбачуваної дати пологів, зазначеної в лікарняному листі;

— і не менш як 56 (у разі ускладнення пологів або народження двох чи більше дітей — 70) календарних днів після пологів, починаючи з фактичного дня пологів.

Незважаючи на це, всі календарні дні перерви у виконанні робіт (наданні послуг) у зв’язку з вагітністю та пологами оплачуються за рахунок ПФУ.

Проте тут треба пам’ятати, що фізособі, яка виконує роботи (надає послуги) за ЦПД, листок непрацездатності оплачується лише за умови, що через тимчасову непрацездатність вона втратила певну частину заробітку (доходу). Тому:

— якщо гіг-спеціалістка не захоче брати перерву у зв’язку з вагітністю та пологами у визначений лікарняним строк і продовжить працювати, то декретні їй за цей період не нараховуються, оскільки не відбувається втрати доходу.

Зверніть увагу! Перенесення допологової частини перерви у зв’язку з вагітністю та пологами (як для працівників резидентів Дія Сіті) Законом № 1667 не передбачено;

— якщо дата завершення гіг-контракту припадає на період дії листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами, то такий лікарняний має оплачуватися із дати його початку й до дня завершення дії гіг-контракту (лист ПФУ від 10.05.2023 № 2800-030401-8/25868).

Розрахунок декретних

Розрахунок допомоги по вагітності та пологах для гіг-спеціалістів здійснюється в порядку, передбаченому Законом про соцстрахування (ст. 22 Закону № 1667).

Водночас у Законі про соцстрахування прописані лише обмеження щодо суми декретних для гіг-спеціалістів резидентів Дія Сіті. Тому звертаємося до п. 3 Порядку № 1266*.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266.

З 01.01.2023 у цій нормі зазначено, що середньоденна сума зарплати (доходу) застрахованої особи, яка є гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті, розраховується відповідно до Порядку № 1266.

Тобто обчислення лікарняних для гіг-спеціалістів слід проводити в загальному порядку. А отже, резиденту Дія Сіті доведеться пройти всі етапи такого розрахунку.

Етап 1. Визначити розрахунковий період.

У загальному порядку розрахунковим періодом є 12 календарних місяців, що передують місяцю настання страхового випадку.

Визначити розрахунковий період в інших випадках вам допоможе стаття «Декретні-2023: порядок розрахунку» // «Оплата праці», 2023, № 9 (ср. ).

Зауважте, місяць настання страхового випадку — це місяць, на який згідно з лікарняним листом припадає початок тимчасової непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами. Тому:

— якщо гіг-спеціалістка пішла у перерву у зв’язку з вагітністю та пологами із запізненням, розрахунковий період все одно залишиться таким самим, якби вона пішла відпочивати своєчасно (відповідно до лікарняного листа) (див. лист ПФУ від 31.07.2023 № 29023-33229/У-03/8-2800/23 // «Податки & бухоблік», 2023, № 64);

— якщо гіг-спеціалістці буде оформлено додатковий листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, то для розрахунку середньої зарплати (для оплати такого додаткового лікарняного) розрахунковий період буде тим самим, як і для оплати первинного листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами.

Етап 2. Виключити з розрахункового періоду дні, протягом яких не виконувалися роботи (не надавалися послуги) з поважних причин.

Перелік поважних причин наведено в п. 3 Порядку № 1266. Проте для гіг-спеціалістів серед них можна виокремити лише дві: тимчасова непрацездатність і вагітність та пологи.

Разом із тим у п. 3 Порядку № 1266 йдеться про дні відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. У той час як гіг-спеціалістам надається не відпустка, а перерва у виконанні робіт (наданні послуг) у зв’язку з вагітністю та пологами (ч. 2 ст. 22 Закону № 1667).

Ураховуючи те, що і відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, яка надається працівникам, і перерва у зв’язку з вагітністю та пологами, яка надається гіг-спеціалістам, має одну й ту саму причину та оплачується за рахунок ПФУ, вважаємо, що дні такої перерви гіг-спеціаліста слід виключати з розрахункового періоду при обчисленні декретних.

Однак не зайвим буде спитати думки Пенсійного фонду з цього приводу.

Етап 3. Урахувати виплати, що беруть участь у розрахунку середньої зарплати.

За виконані роботи (надані послуги) гіг-спеціалістам виплачується винагорода. Сума такої винагороди входить до бази нарахування ЄСВ (ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ). Тому такі виплати візьмуть участь у розрахунку середньоденної зарплати. Але в межах суми, з якої фактично сплачено ЄСВ.

Нагадаємо, що у гіг-спеціалістів така сума може як дорівнювати розміру мінзарплати, так і бути більшою за МЗП.

Тому за місяці, за які резидент Дія Сіті сплачував за гіг-спеціаліста ЄСВ тільки з МЗП, у розрахунок лікарняних потрапить винагорода в межах МЗП.

А за місяці, за які ЄСВ сплачувався з фактичного розміру винагороди гіг-спеціаліста (з урахуванням максимальної бази нарахування ЄСВ) (наприклад, до отримання статусу резидента Дія Сіті), — фактичні суми винагороди з урахуванням такої максимальної бази.

Але це ще не все. Справа в тому, що гіг-спеціалісти мають право на щорічну оплачувану перерву у виконанні робіт (наданні послуг) тривалістю 17 робочих днів, якщо гіг-контрактом не визначено більшу тривалість такої перерви (ст. 21 Закону № 1667). Розмір та порядок розрахунку оплати щорічної перерви визначаються в гіг-контракті.

Крім того, ч. 7 ст. 22 Закону № 1667 дозволяє резидентам Дія Сіті оплачувати матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги чи інші додаткові блага для гіг-спеціаліста на власний розсуд або якщо це передбачено гіг-контрактом.

Зауважте, що такі виплати (зокрема, оплата щорічної перерви) не входять до бази нарахування ЄСВ (ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ). А отже, такі виплати не братимуть участі в розрахунку середньої.

Етап 4. Розрахувати середньоденний дохід.

Для цього потрібно поділити нараховану за розрахунковий період винагороду гіг-спеціаліста, з якої фактично сплачено ЄСВ, на кількість календарних днів розрахункового періоду, що взяли участь у розрахунку середньої.

Нагадаємо, що допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі (у тому числі й гіг-спеціалістам) у розмірі 100 % середньої зарплати. А отже, загальний страховий стаж жінки не впливає на розмір декретних (ст. 19 Закону про соцстрахування).

Тому для визначення суми декретних гіг-спеціалістці достатньо помножити її середньоденну винагороду на кількість календарних днів тимчасової непрацездатності (у загальному випадку — 126 календарних днів).

Але найцікавіше попереду.

Враховуємо обмеження

Для суми декретних гіг-спеціалістів встановлені максимальні і мінімальне обмеження.

Так, у ст. 19 Закону про соцстрахування зазначено, що

допомога по вагітності та пологах надається гіг-спеціалістам резидента Дія Сіті у розмірі зарплати (доходу) такої особи, з якого фактично сплачено страхові внески.

Але це ще не все. Сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць:

— не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної зарплати, встановленої на час настання страхового випадку. Цього вимагає ч. 2 ст. 19 Закону про соцстрахування;

— не повинна перевищувати розміру заробітної плати (доходу) таких осіб, з якого фактично сплачено страхові внески (єдиний внесок) (абз. 4 п. 2 Порядку № 1266).

Як виконати всі ці умови? Адже намагаючись дотриматися однієї, можна не виконати іншої.

Пенсійники у своєму листі від 04.05.2023 № 17595-20802/У-03/8-2800/23 пропонують резидентам Дія Сіті такий алгоритм дій:

1) розрахувати середньоденний дохід та суму допомоги по вагітності та пологах відповідно до вимог Порядку № 1266;

2) у разі необхідності застосувати до суми допомоги обмеження, передбачене абз. 4 п. 2 Порядку № 1266;

3) якщо розмір обмеженої допомоги по вагітності та пологах виявиться меншим за розмір допомоги, обчислений із МЗП, остаточний розрахунок допомоги провести з мінімалки, встановленої на час настання страхового випадку.

Як застосувати все сказане вище, розглянемо на прикладі.

Приклад. Гіг-спеціалістці резидента Дія Сіті надається перерва у зв’язку з вагітністю та пологами з 06.11.2023 на 126 календарних днів. У розрахунковому періоді (листопад 2022 року — жовтень 2023 року) ЄСВ сплачувався з мінімальної зарплати 6700 грн. Інших (додаткових) виплат не було. Як розрахувати суму допомоги по вагітності та пологах?

Крок 1. Розраховуємо середньоденний дохід гіг-спеціалістки.

Через те, що в розрахунковому періоді (листопад 2022 року — жовтень 2023 року) ЄСВ сплачувався з мінімальної зарплати 6700 грн, середньоденний дохід жінки дорівнюватиме:

(6700 × 12) : 365 = 220,27 грн/день,

де 12 — кількість місяців у розрахунковому періоді;

365 — кількість календарних днів у розрахунковому періоді.

Загальна сума допомоги по вагітності та пологах, розрахована з фактичної середньоденної зарплати, становить:

220,27 × 126 = 27754,02 грн.

Далі розподіляємо загальну суму допомоги за місяцями, за які вона нарахована (див гр. 3 в таблиці нижче).

Крок 2. Визначаємо розмір максимального обмежувача.

Для повних календарних місяців, на які припали дні перерви у зв’язку з вагітністю та пологами, це розмір МЗП, що діяв в останньому місяці розрахункового періоду (див. коментар до листа ПФУ від 21.04.2023 № 15806-17907/У-03/8-2800/23 у статті «Дія Сіті та лікарняні» // «Податки & бухоблік», 2023, № 36).

Для неповних календарних місяців, на які припали дні перерви у зв’язку з вагітністю та пологами, це частина МЗП, встановленої в останньому місяці розрахункового періоду, розрахована пропорційно календарним дням тимчасової непрацездатності в такому місяці (див. коментар до листа ПФУ від 21.04.2023 № 15806-17907/У-03/8-2800/23 у статті «Лікарняні в Дія Сіті & МЗП-обмеження: роз’яснює ПФУ» // «Оплата праці», 2023, № 11).

Якщо розрахована сума допомоги за місяць (гр. 3) виявиться вищою за мінзарплату чи її частину, то її доведеться обрізати до розміру показника у гр. 4.

Крок 3. Визначаємо розмір мінімального обмеження.

Нагадаємо, що сума допомоги по вагітності та пологах не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінзарплати, встановленої на час настання страхового випадку (п. 2 Порядку № 1266).

У 2023 році мінімальний розмір декретних — 220,11 грн (6700 : 30,44).

Сума допомоги, обчислена з мінімальної зарплати, встановленої на час настання страхового випадку, вказана в гр. 5 таблиці.

Крок 4. Порівнюємо суму допомоги, розраховану для кожного місяця перерви (гр. 3), із максимальним (гр. 4) та мінімальним (гр. 5) обмежувачами.

У листопаді 2023 року сума допомоги (5506,75 грн) менша за максимальну межу (5583,33 грн), але більша за мінімальну межу (5502,75 грн), тому працівниці нараховуємо саме цю суму (гр. 6 таблиці).

У грудні 2023 року розрахована сума допомоги (5828,37 грн) більша за максимальне обмеження (6700 грн), тому з мінімальним обмеженням порівнюємо суму МЗП (6700 грн). Оскільки мінімальна межа виявилася більшою за МЗП (6700,00 < 6823,41), нараховуємо допомогу в розмірі мінімальної межі (гр. 6).

Покажемо, як це відбувається, в таблиці нижче.

Як застосовувати спецобмеження до суми декретних

Місяць,

на який

припала

відпустка

Кількість днів

відпустки

у відповідному

місяці

Розподілена

сума

допомоги

Максимальне

обмеження

Мінімальне

обмеження

Сума допомоги

з урахуванням

обмежень

1

2

3

4

5

6

Листопад

2023 року

25

5506,75

(220,27 × 25)

5583,33 грн (6700 : 30 × 25)

5502,75

(220,11 × 25)

5506,75

Грудень

2023 року

31

(повний місяць)

6828,37

(220,27 × 31)

6700,00

6823,41

(220,11 × 31)

6823,41

Січень

2024 року

31

(повний місяць)

6828,37

(220,27 × 31)

6700,00

6823,41

(220,11 × 31)

6823,41

Лютий

2024 року

29

(повний місяць)

6387,83

(220,27 × 29)

6700,00

6387,83

(220,11 × 29)

6387,83

Березень

2024 року

10

2202,70

(220,27 × 10)

2161,29

(6700 : 31 × 10)

2201,10

(220,11 × 10)

2201,10

Усього

126

27754,02

27742,50

Загальна сума декретних (з урахуванням обмежень) становить 27742,50 грн.

ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Особливий режим. Особливий режим оподаткування для резидентів Дія сіті дозволяє таким суб’єктам:

а) оподатковувати винагороду гіг-спеціалістів ПДФО за ставкою 5 % (п.п. 170.141.2 ПКУ);

б) нараховувати на винагороду гіг-спеціалістів ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску (ч. 141 ст. 8 Закону про ЄСВ).

А як щодо оподаткування лікарняних?

ПДФО та ВЗ. Сума допомоги по вагітності та пологах не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. Тому ПДФО та ВЗ з декретних виплат не утримуються.

Але! Суми такої допомоги слід відобразити в додатку 4ДФ до Об’єднаної звітності з ознакою доходу «128» (сума державної та соціальної матеріальної допомоги).

ЄСВ. Декретні входять до бази нарахування ЄСВ (ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ). А отже, на суми таких виплат нараховують ЄСВ:

— за ставкою 22 %;

— у загальному порядку (категорія 201.04.01 ЗІР).

Зверніть увагу! Ураховуючи те, що декретні не є виплатами або винагородою за гіг-контрактом для гіг-спеціалістів, пільга, передбачена ч. 141 ст. 8 Закону про ЄСВ, на ці виплати не поширюється.

Тому ЄСВ на допомогу по вагітності та пологах гіг-спеціаліста резиденту Дія Сіті потрібно нараховувати окремо, а не виходячи з мінімального страхового внеску. Тобто окремо нараховувати ЄСВ на суму декретних, а окремо — на МЗП.

Висновки

  • Гіг-спеціалісти мають право на допомогу по вагітності та пологах на загальних підставах.
  • Призначають декретні гіг-спеціалістам у загальному порядку. Повноваження щодо призначення допомоги можуть покладатись на виконавчий орган резидента Дія Сіті.
  • Розрахунок середньоденної зарплати гіг-спеціаліста проводять відповідно до вимог Порядку № 1266.
  • Виплати, що беруть участь у розрахунку середньоденної зарплати, враховуються в розмірі нарахованої гіг-спеціалісту винагороди, з якої фактично сплачено ЄСВ.
  • Декретні нараховуються гіг-спеціалістам незалежно від їх страхового стажу.
  • Водночас сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не може бути вищою за розмір зарплати, з якої сплачено ЄСВ, та меншою за розмір допомоги, обчислений із МЗП.
  • Сума допомоги по вагітності та пологах не оподатковується ПДФО та ВЗ. Водночас ці суми входять до бази нарахування ЄСВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі