Теми статей
Обрати теми

Трудові медогляди працівників: що треба знати роботодавцю

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Трудове законодавство передбачає проведення обов’язкових медоглядів для певних категорій працівників. Це дозволяє не тільки визначати, чи може працівник фізично виконувати свої трудові функції, але й попереджувати погіршення стану його здоров’я та уберігати від нещасних випадків. Що це за працівники та коли їм слід проходити медичні огляди? Читайте далі.

Види медоглядів

Трудове законодавство зобов’язує роботодавця забезпечувати проведення низки медоглядів (див. таблицю).

Зауважте, що для кожного з цих медоглядів передбачена своя специфічна процедура проведення. А отже, заміняти їх один одним не можна (див., наприклад, лист Держпраці від 25.01.2021 № 448/3.1/4.5-21).

Обов’язкові медогляди

Медогляд

Категорія працівників

Підстава

Трудові медогляди

(попередні та періодичні)

Працівники, зайняті на роботах:

— важких;

— із шкідливими або небезпечними умовами праці;

— де існує необхідність у професійному доборі

ст. 169 КЗпП

Закон про охорону праці1

Порядок № 2462

Працівники віком до 21 року

Профілактичні медогляди

(попередні та періодичні)

Працівники, чия діяльність пов’язана з обслуговуванням населення і може спричинити поширення інфекційних захворювань та/або виникнення харчових отруєнь

Закон № 16453

Порядок № 5594

Психіатричний та наркологічний огляди

(попередні та періодичні)

Перелік таких працівників визначається «профільним» законодавством та Переліком № 5775

Порядок № 6516

Перелік № 577

Медогляди водіїв (попередні, періодичні, щозмінні та позачергові)

Водії транспортних засобів

Положення № 65/807

Медогляди держслужбовців (щорічні)

Держслужбовці

Положення № 75/24/18

1 Закон України «Про охорону праці» від 14.11.92 № 2694-XII.

2 Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затверджений наказом МОЗ від 21.05.2007 № 246.

3 Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-III.

4 Порядок проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок, затверджений постановою КМУ від 23.05.2001 № 559.

5 Перелік медичних психіатричних протипоказань щодо виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), що можуть становити безпосередню небезпеку для особи або оточуючих, затверджений постановою КМУ від 10.05.2022 № 577.

6 Порядок проведення попередніх, періодичних та позачергових психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин, затверджений наказом МОЗ від 18.04.2022 № 651.

7 Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затверджене спільним наказом МОЗ та МВС від 31.01.2013 № 65/80.

8 Положення про проведення щорічного профілактичного медичного огляду державних службовців, затверджене наказом МОЗ від 18.02.2003 № 75/24/1.

Проте чи потрібно проводити медогляди працівників під час дії воєнного стану?

Так. Адже трудове законодавство не містить норм, які б дозволяли роботодавцю допустити працівника до виконання його трудових обов’язків, а працівнику виконувати свою роботу без проведення відповідного медогляду.

Ба більше, немає жодного нормативно-правового акта або іншого розпорядчого документа, на підставі яких роботодавець може перенести строк проведення медогляду працівників. Навіть під час дії воєнного стану (див. роз’яснення Дежпраці від 23.05.2023).

Отже, воєнний стан не може стати на заваді проведення обов’язкових медоглядів.

Але ж як тоді організувати медогляди працівників, особливо якщо заклад охорони здоров’я знаходиться на території проведення можливих/активних бойових дій (їх перелік затверджений наказом Мінінтеграції від 22.12.2022 № 309)?

На наш погляд, якщо медогляд провести неможливо (через бойові дії), роботодавцю нічого не залишається, як зачекати й провести медогляд працівників уже після відновлення роботи закладу охорони здоров’я.

Водночас якщо можливість провести медогляд все ж таки є, роботодавець повинен це зробити (звісно, з урахуванням безпекової ситуації). Адже тільки після цього він отримає право допустити працівників до виконання їх трудових обов’язків.

А от для кого саме з працівників роботодавець зобов’язаний провести трудові медогляди, розкажемо далі.

Трудові медогляди

Проходити обов’язкові трудові медогляди повинні дві категорії працівників.

Категорія 1. Працівники, зайняті на важких роботах, роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі.

Визначитись із тим, хто саме з працівників потрапляє до цієї категорії, роботодавцю допоможуть:

— Перелік шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов’язкові попередній (періодичні) медичний огляд працівників (додаток 4 до Порядку № 246);

— Перелік робіт, для виконання яких є обов’язковим попередній (періодичні) медичний огляд працівників (додаток 5 до Порядку № 246). Це, зокрема, роботи на висоті, роботи у лісовій охороні, усі види підземних робіт тощо;

— Перелік робіт, де є потреба у професійному відборі (затверджений наказом МОЗ та Держнаглядохоронпраці від 23.09.94 № 263/121). Це, наприклад, водолазні роботи, аварійно-рятувальні роботи тощо.

Для таких працівників роботодавець зобов’язаний організувати проведення (ст. 169 КЗпП):

— попереднього медогляду (при прийнятті на роботу);

— періодичних медичних оглядів (протягом трудової діяльності).

А що робити, якщо працівник суміщає дві професії? За якою посадою він має проходити медичний огляд?

Держпраці вважає, що у такому випадку працівнику необхідно проходити медичний огляд за двома професіями (посадами) (див. роз’яснення Держпраці від 28.08.2023).

Проводяться такі медогляди відповідно до вимог Порядку № 246.

Зверніть увагу, у п. 2.14 Порядку № 246 вказано, що працівники транспортних засобів (тобто водії) проходять попередні (періодичні) медичні огляди, як і працівники, зайняті на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці. Але ця вимога спрацьовує тільки для тих працівників, які не підпадають під дію Положення № 65/80.

Категорія 2. Працівники віком до 21 року.

Відповідно до ст. 191 КЗпП усі особи молодше 18 років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов’язковому медичному огляду. При цьому професія такого працівника та вид виконуваних ним робіт не мають значення.

Відповідальність

Для роботодавця. За допуск працівника до роботи без проходження обов’язкового медогляду роботодавець несе:

адміністративну відповідальність у вигляді штрафу у розмірі від 340 до 680 грн (ч. 5 ст. 41 КУпАП). Застосовується до посадових осіб, які допустили порушення, або до ФОП;

фінансову відповідальність у вигляді штрафу у розмірі 1 МЗП за кожне порушення (абз. 10 ч. 2 ст. 265 КЗпП). Але у разі виконання припису Держпраці та усунення виявлених порушень у визначені приписом строки заходи щодо притягнення до відповідальності не застосовуються.

Для працівника. Працівники зобов’язані проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди. Цього вимагає ст. 159 КЗпП.

Якщо працівник відмовляється чи ухиляється від проходження обов’язкового медогляду, роботодавець (ст. 17 Закону про охорону праці):

— має право притягнути його до дисциплінарної відповідальності. Тоді у разі систематичного нехтування правилами внутрішнього трудового розпорядку працівника можна буде звільнити на підставі п. 3 ч. 1 ст. 40 КЗпП;

зобов’язаний відсторонити такого порушника від роботи без збереження заробітної плати (ст. 46 КЗпП). Відсторонення від роботи оформлюється відповідним наказом (розпорядженням) роботодавця.

Крім того, за порушення вимог законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці працівник несе адміністративну відповідальність у вигляді штрафу у розмірі від 68 до 170 грн (ч. 5 ст. 41 КУпАП).

Ба більше, у разі невиконання законних вимог Держпраці щодо усунення порушень законодавства про охорону праці або створення перешкод для діяльності цих органів на працівника-порушника може буде накладений штраф у розмірі від 510 до 1700 грн (ст. 1884 КУпАП).

Висновки

  • Роботодавець повинен забезпечити проведення обов’язкових медоглядів навіть у період дії воєнного стану.
  • Трудові обов’язкові медогляди проходять працівники, зайняті на важких роботах, роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці та працівники віком до 21 року.
  • За допуск працівника до роботи без проходження обов’язкового медогляду роботодавець несе адміністративну та фінансову відповідальність.
  • Якщо працівник не хоче проходити медогляд, то роботодавець зобов’язаний відсторонити такого порушника від роботи. Ба більше, може притягнути його до дисциплінарної відповідальності.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі