Теми статей
Обрати теми

Працівник став повнолітнім: режим роботи та тривалість відпустки

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
21.08.2023 на підприємство було прийнято неповнолітнього працівника. 20.11.2023 йому виповниться 18 років, і він має намір продовжувати працювати. Чи потрібно звільняти такого працівника і наново приймати для того, щоб перевести на нормальну тривалість робочого часу? Як визначати тривалість його щорічної основної відпустки?

Трудові відносини з неповнолітніми

Укладаючи трудовий договір з неповнолітніми, потрібно враховувати вимоги КЗпП щодо праці молоді. За загальним правилом, на роботу можуть бути прийняті особи, які досягли 16 років (ч. 1 ст. 188 КЗпП). Проте з усіх правил є винятки.

Неповнолітні, яким виповнилося 14 років, можуть бути прийняті на роботу при одночасному дотриманні таких умов:

— неповнолітня особа є здобувачем освіти у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої чи вищої освіти;

— виконанню підлягає легка робота, яка не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процес навчання;

— робота виконуватиметься у вільний від навчання час;

— отримано дозвіл на роботу від одного з батьків або особи, яка його замінює.

15-річні неповнолітні особи можуть бути прийняті на роботу за наявності дозволу одного з батьків або особи, яка його замінює.

При цьому слід пам’ятати, що п. 5 ч. 1 ст. 24 КЗпП вимагає укладати трудовий договір з неповнолітнім працівником у письмовій формі. Проте ч. 1 ст. 2 Закону № 2136* до припинення/скасування воєнного стану дозволяє визначати форму трудового договору за згодою сторін. Тому у період дії воєнного стану можна обійтися без письмового трудового договору, обмежившись виданням наказу (розпорядження) про прийняття на роботу.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

До прийняття на роботу всі особи молодше 18 років повинні пройти попередній медичний огляд (ст. 191 КЗпП). І до досягнення 21 року такі працівники повинні щорічно проходити обов’язковий медогляд. Якщо медогляд покаже, що запропонована особі робота протипоказана за станом здоров’я, укладати трудовий договір з нею заборонено (ч. 6 ст. 24 КЗпП).

Роботодавці, в яких працюють неповнолітні працівники, зобов’язані вести спеціальний облік таких осіб (ст. 189 КЗпП)

Але жодних правил щодо ведення такого обліку не встановлено. Фахівці Мінсоцполітики в листі від 04.09.2013 № 697/021/106-13 пропонують вести його в довільній формі, наприклад у Журналі обліку працівників, які не досягли 18 років. У ньому мають бути зазначені дати їх народження.

Скорочена тривалість робочого часу

Для неповнолітніх працівників установлено скорочену тривалість робочого часу (ст. 51 КЗпП). Для працівників віком:

— від 16 до 18 років — 36 годин на тиждень;

— від 15 до 16 років (учні віком від 14 до 15 років, які працюють у період канікул) — 24 години на тиждень.

Для учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, тривалість робочого часу не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу, передбаченої для осіб відповідного віку, а саме для працівників віком:

— від 16 до 18 років — 18 годин на тиждень;

— до 16 років — 12 годин на тиждень.

При скороченій тривалості щоденної роботи зарплату неповнолітнім працівникам виплачують у тому ж розмірі, що й працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи (ч. 1 ст. 194 КЗпП).

Час, протягом якого неповнолітній працівник виконує свої трудові обов’язки, скорочується, але оплата його праці провадиться у розмірі повного окладу (тарифної ставки)

Перехід на нормальну тривалість

Звільняти і приймати наново працівника у випадку, що розглядається, не потрібно. Скорочена тривалість робочого часу — це право неповнолітніх працівників, визначене законодавством. Тому з досягненням працівником повноліття воно втрачається. Його потрібно перевести на повну (40-годинну) тривалість робочого тижня, встановлену ст. 50 КЗпП.

Зміни істотних умов праці в цьому випадку, на наш погляд, не відбувається, і попереджати працівника за 2 місяці до настання дня його повноліття не потрібно. Проте роботодавцеві необхідно документально оформити перехід працівника на повний робочий час.

Для цього потрібно підготувати наказ про точну дату переходу працівника на графік роботи повної тривалості робочого часу. Тут орієнтуємось на ст. 253 ЦКУ*, яка визначає, що перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано його початок (див. роз’яснення Держпраці).

* Цивільний кодекс України від 16.01.2003 № 435-IV.

Тож датою переходу на повну тривалість робочого часу буде наступний день після виповнення працівнику 18 років. У ситуації, що розглядається, — 21.11.2023.

Далі ознайомлюємо працівника з відповідним наказом під підпис. Таким чином, повідомляємо йому про дату переходу на 40-годинний робочий тиждень. При цьому заява від працівника на перехід не потрібна. Підстава для видання наказу — дані паспорта працівника.

Щорічна основна відпустка

Особам віком до 18 років щорічна основна відпустка надається тривалістю 31 к. дн. (ч. 2 ст. 75 КЗпП, ч. 8 ст. 6 Закону про відпустки*). Причому в зручний для них час та повної тривалості в перший рік роботи до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на цьому підприємстві, якщо працівник звернеться до роботодавця з такою заявою (ст. 195 КЗпП).

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Після досягнення повноліття працівник втрачає право на подовжену щорічну основну відпустку. Така відпустка повнолітньому працівнику надається тривалістю не менш як 24 к. дн. за відпрацьований робочий рік згідно з внутрішніми документами роботодавця.

Тож виходить, що тривалість відпустки для працівника за робочий рік, у якому він досяг повноліття, потрібно обчислювати пропорційно:

— із дати прийняття на роботу по дату виповнення 18 років — із розрахунку 31 к. дн.;

— із наступного дня і по дату закінчення робочого року — із розрахунку 24 к. дн. (або більшої тривалості, встановленої у колдоговорі або іншому внутрішньому акті роботодавця).

Така методика розрахунку наведена у науково-практичному коментарі до ст. 75 КЗпП.

Розглянемо приклад.

Приклад. Використовуючи умови запитання, припустимо, що:

тривалість щорічної основної відпустки працівників підприємства згідно з умовами колективного договору становить 24 к. дн.;

— усі дні робочого року (21.08.2023 — 20.08.2024) включаються у відпускний стаж.

Обчислимо кількість днів відпустки у робочому році відповідно до її тривалості у кожному з періодів робочого року (до і після досягнення повноліття):

31 х 92 : 366 + 24 х 274 : 366 = 25,7596 ≈ 26 к. дн.,

де 31 — тривалість повної щорічної основної відпустки неповнолітнього працівника;

92 — кількість календарних днів з 21.08.2023 по 20.11.2023 у робочому році по дату виповнення працівнику 18 років;

366 — кількість календарних днів у повному робочому році (21.08.2023 — 20.08.2024), зверніть увагу, наступний 2024 рік буде високосним;

24 — тривалість повної щорічної основної відпустки для працівників підприємства;

274 — кількість календарних днів з 21.11.2023 по 20.08.2024 у робочому році після досягнення працівником повноліття.

Як бачимо, кількість календарних днів щорічної основної відпустки за робочий рік, в якому працівник досяг повноліття, у нашому випадку становить 26 к. дн.

Висновки

  • Неповнолітнім працівникам надаються пільги та гарантії, встановленні трудовим законодавством, зокрема право на скорочений робочій час та подовжену щорічну відпустку.
  • Звільняти і приймати наново працівника у випадку досягнення ним повноліття не потрібно. Його можна перевести на підставі наказу роботодавця.
  • Тривалість щорічної основної відпустки для працівника за робочий рік, у якому він досяг повноліття, потрібно обчислювати пропорційно.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі