Теми статей
Обрати теми

Донорство у вихідний: чи зберігати середню?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Працівник установи (стандартна п’ятиденка) здав кров 1 жовтня 2023 року (вихідний день для нього). А 02.10.2023 він виявив бажання використати додатковий день відпочинку. Чи потрібно оплачувати за середнім заробітком день донації та день відпочинку?

Гарантії для донорів

Гарантії для осіб, які залучається до донорства крові чи її компонентів, установлені Законом № 931* та КЗпП.

* Закон України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 № 931-ІХ.

Зокрема, роботодавець повинен надати працівникові-донору такі пільги:

звільнення від роботи зі збереженням середнього заробітку, як у дні медичного обстеження, так і в день донації (ст. 124 КЗпП та абз. 1 ч. 2 ст. 20 Закону № 931). Якщо день медобстеження для залучення до донації і безпосередньо донація припадають на різні дні, то працівника увільнять від роботи в кожний з таких днів. У разі ж коли медобстеження та донація здійснюються одним днем, працівника звільняють від роботи на 1 день;

додатковий день відпочинку після кожного дня проведення донації зі збереженням середнього заробітку (ст. 124 КЗпП та абз. 2 ч. 2 ст. 20 Закону № 931). При цьому працівник має право самостійно обирати, коли скористатися таким додатковим днем відпочинку: або безпосередньо після дня здавання крові, або приєднати його до щорічної відпустки.

Додатковий день відпочинку

На додатковий день відпочинку працівник-донор має право лише в тому випадку, коли день, що настає за днем донації, є робочим згідно з графіком його роботи. Тому якщо донацію крові (її компонентів) здійснено напередодні вихідного дня, додатковий день відпочинку працівнику не надається (див. лист Мінекономіки від 04.05.2021 № 4712-05/26179-07).

Так, наприклад, працівник здійснив донацію крові у п’ятницю, а субота та неділя згідно з графіком його роботи є вихідними днями. У такому разі додаткового дня відпочинку працівник не матиме, адже наступний після донації день є вихідним.

У разі якщо день донації припадає на вихідний чи святковий день, працівник-донор не може бути увільненим від роботи в цей день, оскільки він уже є неробочим

Гарантія щодо увільнення від роботи діє, тільки якщо донація відбувалася в робочий (за графіком роботи працівника) день. Якщо ж ця процедура проходила у вихідний день працівника, то увільняти його від роботи не треба та, відповідно, і не треба зберігати середній заробіток (див. лист Мінекономіки від 28.12.2021 № 4712-06/61078-09). А ось на додатковий день відпочинку працівник має право. Використати його він може, як уже зазначалось, у наступний день після дня донації або приєднавши до щорічної відпустки.

Тож у ситуації, що розглядається, за працівником зберігається середня зарплата тільки 02.10.2023, як за додатковий день відпочинку, наданий після здавання крові. А ось 01.10.2023, як день донації крові йому не оплачується, оскільки цей день для працівника — вихідний.

Розрахунок середнього заробітку слід проводити згідно з нормами Порядку № 100**. Розрахунковий період у загальному випадку — останні два місяці, що передують дню донації (надання додаткового донорського дня). У нашому випадку розрахунковий період складуть серпень — вересень 2023 року.

** Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

А як бути, якщо працівник здавав кров, перебуваючи у простої? Чи оплачувати день донації за середнім заробітком? Як бути із наступним за донацією днем? Незалежно від запровадження простою, за середнім заробітком слід оплачувати як день донації крові, так і день відпочинку. При цьому час простою в ці дні не оплачується. Детальніше про це читайте у статті «Донорство під час простою: як оплачувати?» // «Оплата праці», 2023, № 12.

Висновки

  • У дні медобстеження та донації крові працівник увільняється від роботи зі збереженням за ним середнього заробітку.
  • Якщо працівник здавав кров у свій вихідний день, то увільняти його від роботи не потрібно. Відповідно середній заробіток за ним у цей день також не зберігається.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі