Теми статей
Обрати теми

Додаток 4ДФ: відображаємо матеріальну допомогу

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Окрім зарплатних доходів, у додатку 4ДФ знаходять своє відображення такі виплати, як матеріальна допомога, допомога на поховання від ПФУ, поворотна і безповоротна фіндопомога тощо. Коли, як та з якою ознакою доходу їх треба показати, розглянемо у статті.

Систематична матдопомога

Систематичною матеріальною допомогою вважається допомога, що надається всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв’язку з екологічним станом, на вирішення соціально-побутових питань тощо). Така допомога входить до фонду оплати праці.

У додатку 4ДФ сума систематичної матдопомоги відображається у складі зарплати: у розд. I — з ознакою доходу «101» у місяці її фактичного нарахування/виплати за загальними правилами відображення зарплатних виплат.

Допомога на поховання від ПФУ

З допомоги на поховання від ПФУ не утримуєте ПДФО та ВЗ (п.п. «а» п.п. 165.1.22 ПКУ та п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Суму виплаченої допомоги відображайте в додатку 4ДФ Податкового розрахунку з ознакою доходу «146» із зазначенням податкового номера отримувача допомоги.

Нецільова благодійна допомога

Нецільова благодійна допомога не є зарплатою. Якщо її сума за рік сукупно не перевищує у 2023 році 3760 грн, то вона не оподатковується ПДФО та ВЗ. Якщо ж перевищує, то оподаткуванню підлягає сума перевищення.

У додатку 4ДФ суму нецільової благодійної допомоги потрібно відображати в місяці її нарахування в бухобліку в окремому від зарплати рядку з ознакою доходу «169» у графі 6. При цьому якщо сума допомоги більша за неоподатковуваний розмір, то все одно її (як неоподатковувану, так і оподатковувану) відображаємо в одному рядку з тією ж ознакою доходу «169». При цьому вказуємо фактично утримані суми ПДФО і ВЗ.

Цільова благодійна допомога на навчання

Для окремих категорій фізосіб п.п. «є» п.п. 170.7.4 ПКУ передбачає один із варіантів здобуття освіти без оподаткування — надання цільової благодійної допомоги у вигляді плати за навчання*.

* Про нюанси та умови надання такої допомоги ви можете прочитати у статті «Оплата навчання як благодійність» // «Оплата праці», 2023, № 17.

До цих пільгових категорій належать особи з інвалідністю, дитина з інвалідністю, дитина, в якої хоча б один із батьків є особою з інвалідністю, дитина-сирота або напівсирота, дитина з багатодітної чи малозабезпеченої родини, дитина, батьки якої позбавлені батьківських прав.

При цьому благодійник, який обов’язково є резидентом, перераховує суму цільової благодійної допомоги у вигляді плати за навчання або за надання додаткових послуг з навчання безпосередньо навчальному закладу (а не «на руки» фізособі).

Суму такої цільової благодійної допомоги не включаємо до оподатковуваного доходу платника податку. І розмір такої допомоги не має значення. Отже, ПДФО та ВЗ з її суми не утримуємо.

У додатку 4ДФ неоподатковувану цільову благодійну допомогу на навчання відображаємо у 4ДФ з ознакою доходу «169».

Матеріальна допомога на відновлення житла

Матеріальна допомога на відновлення житла передбачена п.п. «б» п.п. 170.7.8 ПКУ.

Благодійна допомога може бути надана на відновлення втраченого майна, на житлові, соціальні, побутові потреби та інші потреби згідно з Переліком, затвердженим постановою КМУ від 26.11.2014 № 653. Для платників податку, перелічених у п.п. 165.1.54 ПКУ, така допомога не включається до оподатковуваного доходу. Це, зокрема, учасники бойових дій та члени їх сімей, фізичні особи, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, у яких проводяться (проводилися) бойові дії, тощо.

Не оподатковується така допомога, якщо її сума сукупно протягом звітного (податкового) року не перевищує 500 розмірів МЗП, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року. У 2023 році її максимальний неоподатковуваний розмір — 3350000 грн.

Якщо сума допомоги перевищує цю межу, то «вершок» (сума перевищення) оподатковується за ставками ПДФО — 18 % та ВЗ — 1,5 %. Причому підприємство, яке здійснює виплату, як податковий агент, зобов’язане утримати податок з такого оподатковуваного доходу і перерахувати його до бюджету.

Така благодійна допомога не включається до оподатковуваного доходу її одержувача до 31 грудня (включно) року, наступного за роком, у якому:

— припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан в Україні та/або

— завершено здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії РФ.

Надавачем такої допомоги, тобто благодійником, може виступати будь-яка фізична особа чи юридична особа приватного права. Наприклад, підприємство-роботодавець може надати таку допомогу на відновлення житла своєму працівнику, але якщо при цьому працівник відповідатиме вимогам отримувача цієї допомоги, які визначені в п.п. 165.1.54 ПКУ.

Усю суму допомоги на відновлення пошкодженого житла підприємство-благодійник відображає в додатку 4ДФ. Наразі маємо спеціальну ознаку доходів для такої благодійної допомоги — «205».

Поворотна фіндопомога

Поворотна фіндопомога фізособі. Згідно з п.п. 165.1.31 ПКУ основна сума поворотної фінансової допомоги, що надається фізособі, не включається до оподатковуваного доходу.

До бази справляння ВЗ сума позики також не входить (п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Причому для цілей оподаткування не має значення строк, на який видається позика.

Надану фізособі суму поворотної фіндопомоги зазначаємо в розд. І додатка 4ДФ Податкового розрахунку:

— сформованого за місяць, у якому вона надана;

— з ознакою доходу «197»;

— у графах 3а і 3 вказуємо її суму, графи 4а, 4, 5а, 5 залишаємо незаповненими.

У додатку 4ДФ маємо відображати тільки надання поворотної фіндопомоги фізособі. А от повернення такої допомоги фізособою-позичальником в 4ДФ не відображаємо.

Поворотна фіндопомога від фізособи. Основну суму поворотної фіндопомоги, яку фізособа надала податковому агенту та яка повертається їй, не оподатковують ПДФО та ВЗ (п.п. 165.1.31 ПКУ). При цьому не важливо, надав кошти засновник, учасник, директор чи інша фізособа.

Факт надання фіндопомоги підприємству (податковому агенту) не відображається в додатку 4ДФ. А от коли підприємство повертатиме фізособі цю позику, то воно зобов’язане показати її суму в такому додатку.

При цьому податковий агент зазначає суму, яка повертається:

— за той звітний період, в якому поворотна допомога буде повернена фізособі (тобто коли фізособа отримає свої кошти назад);

— графи 3а і 3, графи 4а, 4, 5а, 5 залишає незаповненими;

— з ознакою доходу — «153».

Підсумуємо наведену інформацію про відображення різних видів допомоги в додатку 4ДФ у таблиці.

Ознаки доходу при відображенні матдопомоги в додатку 4ДФ

Вид матдопомоги

Ознака доходу в 4ДФ

Примітки

Систематична матдопомога

101

Зазначаємо в загальній сумі зарплати

Допомога на поховання від ПФУ

146

Зазначаємо податковий номер отримувача допомоги

Нецільова благодійна допомога

169

Ознака як для неоподатковуваної (не перевищує у 2023 році 3760 грн), так і для оподатковуваної суми допомоги

Цільова благодійна допомога на навчання

169

Неоподатковувана допомога незалежно від розміру

Матеріальна допомога на відновлення житла

205

Ознака як для неоподатковуваної (у 2023 році її максимальний неоподатковуваний розмір 3350000 грн), так і для оподатковуваної суми

Поворотна фіндопомога фізособі

197

Відображаємо у місяці, в якому вона надана фізособі

Повернення фізособі раніше отриманої від неї поворотної фіндопомоги

153

Відображаємо у місяці, в якому поворотна допомога буде повернена фізособі

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі