Теми статей
Обрати теми

Підвищення кваліфікації сумісника: які гарантії забезпечує роботодавець?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
У ДЮСШ медсестра працює як зовнішній сумісник. З 06.10.2023 її направлено на курси підвищення кваліфікації. Причому з основного місця роботи, де вона також займає медичну посаду, її на курси не направляють. Хто в цьому випадку оплатить працівниці проїзд, проживання та виплатить добові: роботодавець за основним місцем роботи чи за сумісництвом?

Нормативні підстави

У ст. 122 КЗпП установлено, що при направленні працівників для підвищення кваліфікації з відривом від виробництва за ними зберігається місце роботи (посада) і провадяться виплати, передбачені законодавством. Конкретні гарантії працівникам, які підвищують кваліфікацію, закріплені у постанові № 695*. Відповідно до цього нормативного документа їм гарантується:

— збереження середньої зарплати за час навчання;

— оплата вартості проїзду до місця навчання і назад;

— відшкодування витрат на винаймання житла;

— виплата добових за кожен день перебування в дорозі.

* Постанова КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.97 № 695.

Зарплатна гарантія

У загальному випадку за час проходження курсів підвищення кваліфікації середня зарплата зберігається тільки за основним місцем роботи працівника. При цьому для педагогічних та медичних працівників є виняток. Так, на час проходження курсів підвищення кваліфікації середня зарплата зберігається за кожним місцем роботи за:

1) вчителями та іншими працівниками освіти, які направляються на курси і до інститутів удосконалення вчителів (п.п. «а» п. 1 постанови № 695);

2) медичними і фармацевтичними працівниками, які направляються до закладів післядипломної освіти для підвищення кваліфікації, підготовки і перепідготовки (абз. 3 п. 2 постанови № 524**). Виняток: медики-сумісники у закладах охорони здоров’я комунальних некомерційних підприємств, на яких не поширюються положення постанови № 524 (див. лист Мінсоцполітики від 18.06.2019 № 930/0/206-19).

** Постанова КМУ «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 11.05.2011 № 524.

Збереження середньої зарплати за основним місцем роботи та за сумісництвом здійснюється, якщо працівник на обох місцях роботи обіймає медичну/фармацевтичну посаду

Якщо працівник-сумісник на одному з місць роботи обіймає посаду, що не належить до медичних (фармацевтичних), то середня зарплата за час курсів підвищення кваліфікації зберігається тільки за тим робочим місцем, на якому він обіймає медичну (фармацевтичну) посаду (див. лист Мінсоцполітики від 31.08.2017 № 2288/0/101-17).

Сестри медичні належать до молодших спеціалістів з медичною освітою. Підтвердження цьому знаходимо у Номенклатурі спеціальностей молодших спеціалістів з медичною освітою (додаток 1 до п. 1.6 Положення № 742***), яка передбачає спеціальність «Сестринська справа».

*** Положення про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою, затверджене наказом МОЗ від 23.11.2007 № 742.

Тож сестра медична ДЮСШ належить до медпрацівників. Крім того, у запитанні зазначено, що за основним місцем роботи працівниця також обіймає медичну посаду. Тому незалежно від того, з якого місця роботи її направляють на курси підвищення кваліфікації, середній заробіток зберігають і за основним місцем роботи, і за сумісництвом.

Середню зарплату за час проходження курсів обчислюємо відповідно до Порядку № 100****. Розрахунковий період у загальному випадку — останні два місяці, що передують місяцю направлення на курси підвищення кваліфікації. Для нашої ситуації розрахунковим періодом буде серпень — вересень 2023 року. При цьому слід пам’ятати, що оплаті підлягають тільки дні курсів, які припадають на робочі дні згідно з графіком роботи працівника.

**** Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

«Незарплатні» гарантії

Відповідно до п. 2 постанови № 695 усі виплати (оплата проїзду, добові, відшкодування витрат, пов’язаних з наймом житлового приміщення) провадяться за місцем основної роботи.

У зв’язку з цим виникає запитання: як бути, якщо на курси підвищення кваліфікації направлено працівника не з основного місця роботи, а з місця роботи за сумісництвом?

Відповідь на це запитання надали фахівці Мінсоцполітики у листі від 11.04.2019 № 7210/0/2-19/52 (ср. ). Згідно з їх роз’ясненнями «незарплатні» гарантії, встановлені постановою № 695, передбачені тільки за основним місцем роботи. Тобто якщо працівника на курси підвищення кваліфікації направляють з місця роботи, на якому він працює сумісником, то, крім збереження середньої зарплати, інші гарантії за сумісництвом йому не передбачені.

Оплата проїзду, виплата добових, відшкодування витрат, пов’язаних з наймом житла, провадяться лише працівникам, які направляються на курси за основним місцем роботи

Тож у ситуації, яку ми розглядаємо, «незарплатних» виплат (гарантій) працівниця не отримає, ані за основним місцем роботи, ані за сумісництвом.

До речі, про нюанси оподаткування витрат на підвищення кваліфікації працівників та відображення їх у звітності читайте у статті «Курси підвищення кваліфікації: як оподатковувати та звітувати?» // «Оплата праці», 2023, № 9.

Висновки

  • За медичними і фармацевтичними працівниками, які направляються на курси підвищення кваліфікації, середня зарплата зберігається за кожним місцем роботи.
  • «Незарплатні» гарантії, встановлені п. 2 постанови № 695, передбачені тільки за основним місцем роботи працівника.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі