Теми статей
Обрати теми

Захворів гіг-спеціаліст резидента Дія Сіті: особливості розрахунку лікарняних

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Продовжуємо розмову про особливості призначення та розрахунку лікарняних спеціалістам резидента Дія Сіті. У попередній статті (див. статтю «Захворів працівник резидента Дія Сіті: як призначити та розрахувати лікарняні» цього номера) ми зупинилися на розрахунку лікарняних для працівників Дія Сіті. Тепер час поговорити про розрахунок страхових виплат для гіг-спеціалістів.

Гіг-спеціалісти — застраховані особи

Особливістю відносини між резидентом Дія Сіті та гіг-спеціалістом є те, що вони регулюються не нормами КЗпП (як із працівниками), а Цивільним кодексом*. Оскільки гіг-спеціаліст — це фізособа, яка є підрядником та/або виконавцем за гіг-контрактом.

* Цивільний кодекс України від 16.01.2003 № 435-IV.

У свою чергу, гіг-контрактце цивільно-правовий договір (далі — ЦПД), за яким гіг-спеціаліст зобов’язується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завдань резидента Дія Сіті як замовника, а резидент Дія Сіті зобов’язується оплачувати виконані роботи та/або надані послуги і забезпечувати гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт та/або надання послуг та соціальні гарантії (ч. 1 ст. 1 Закону № 1667**).

** Закон України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-IX.

Незважаючи на це, гіг-спеціалісти, що виконують роботу (надають послуги) на замовлення та на користь (в інтересах) резидента Дія Сіті на підставі гіг-контракту, є застрахованими особами***.

*** Застраховані особи — це особи, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, та сплачують (сплачували) та/або за яку сплачується чи сплачувався ЄСВ (п. 3 ч. 1 ст. 1 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI).

А отже, вони мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності на загальних підставах (ст. 11 Закону про соцстрахування****, ч. 1 ст. 22 Закону № 1667).

**** Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Але з певними нюансами. Про них — далі.

Призначення лікарняних

За яким місцем призначати. Застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту у резидента Дія Сіті, іншого ЦПД, страхові виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності призначаються та здійснюються за основним місцем роботи (діяльності). Так зазначено у ч. 1 ст. 22 Закону про соцстрахування.

Якщо мова йде про звичайних працівників, то тут усе зрозуміло.

Для них основне місце роботи — це місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору та визначене ним як основне згідно з поданою заявою (до відкликання) та відомостями, що обліковуються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру на її підставі (п. 12 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ*****).

***** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Однак що вважати основним місцем роботи (діяльності) для гіг-спеціаліста? Особливо якщо він не перебуває у трудових відносинах, а виконує роботи (надає послуги) виключно за гіг-контрактами? На жаль, офіційних роз’яснень з цього приводу немає.

Проте, на наш погляд, тут слід діяти за аналогією зі звичайними працівниками. Тобто гіг-спеціаліст має визначити, яке місце його діяльності є для нього основним (зазначити це у відповідній заяві чи гіг-контракті). Тоді у випадку тимчасової непрацездатності процедура призначення лікарняних буде проводитися саме за цим місцем.

Порядок призначення. Гіг-спеціалістам резидента Дія Сіті лікарняні призначають в загальному порядку. Тобто спочатку приймають рішення щодо призначення / відмови в призначенні страхових виплат. А потім (у разі позитивного рішення) розраховують, нараховують та виплачують суми лікарняних гіг-спеціалісту.

При цьому рішення про призначення страхових виплат гіг-спеціалістам приймається страхувальником або уповноваженими ним особами (ч. 3 ст. 22 Закону про соцстрахування). Зокрема, такі повноваження можна покласти на виконавчий орган резидента Дія Сіті (ч. 4 ст. 22 Закону № 1667).

Підстава для призначення. Підставою для призначення лікарняних гіг-спеціалістам є лікарняний лист (в електронному чи паперовому вигляді).

Але зверніть увагу на такий нюанс. е-Лікарняний осіб, що виконують роботи (надають послуги) за ЦПД, з’являється в особистому кабінеті страхувальника тільки після подання додатка Д5 Об’єднаного звіту з інформацією про початок виконання робіт (надання послуг) за ЦПД.

Для гіг-спеціалістів усе інакше. Адже резиденти Дія Сіті зобов’язані повідомляти податківців про укладення гіг-контракту до початку виконання робіт (надання послуг) таким спеціалістом (ч. 1 ст. 23 Закону № 1667), тобто надсилати Повідомлення про прийняття на роботу /укладення гіг-контракту.

Тому електронний лікарняний гіг-спеціаліста має відобразитися в кабінеті страхувальника ще до подання Об’єднаної звітності.

Підстави для відмови. Нагадаємо, що фізособі, яка виконує роботи (надає послуги) за ЦПД, листок непрацездатності оплачується лише тоді, коли така особа втрачає заробіток (дохід) через тимчасову непрацездатність.

Те саме стосується і гіг-спеціалістів. Адже якщо резидент Дія Сіті виплачує гіг-спеціалісту винагороду за період виконання робіт та/або надання послуг, який збігається з періодом його тимчасової непрацездатності, то лікарняні за цей період не надаються, оскільки не відбувається втрати доходу, а отже, немає підстав для компенсації втраченого доходу (лист ФСС від 22.08.2022 № 1076-11-1).

Як призначаються виплати. У загальному порядку дні тимчасової непрацездатності працівника роботодавець оплачує так:

— перші 5 днів — за власні кошти;

— починаючи з 6-го дня — за рахунок ПФУ.

А от для гіг-спеціалістів оплата перших п’яти днів хвороби не передбачена. Оскільки такі особи виконують роботи (надають послуги) за ЦПД (лист Держпраці від 15.03.2023 № 951/2/2.6-23а).

Водночас нагадаємо, що резидентам Дія Сіті дозволено оплачувати матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги чи інші додаткові блага для гіг-спеціаліста на власний розсуд або якщо це передбачено гіг-контрактом (ч. 7 ст. 22 Закону № 1667). На підставі цього резидент Дія Сіті може оплатити перші п’ять днів хвороби гіг-спеціаліста власним коштом.

Розрахунок лікарняних

Як зазначено у ст. 22 Закону № 1667, розрахунок допомоги по тимчасовій непрацездатності для гіг-спеціалістів здійснюється у порядку, передбаченому Законом про соцстрахування.

Водночас у Законі про соцстрахування прописані лише обмеження щодо суми лікарняних для гіг-спеціалістів резидентів Дія Сіті — у межах заробітної плати (доходу) таких осіб, з якого фактично сплачувалися страхові внески.

Як тоді розраховувати лікарняні? Відповідь на це запитання знаходимо у п. 3 Порядку № 1266******.

****** Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266.

З 01.01.2023 у цій нормі зазначено, що середньоденна сума зарплати (доходу) застрахованої особи, яка є гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті, розраховується відповідно до Порядку № 1266.

Тобто обчислення лікарняних для гіг-спеціалістів слід проводити в загальному порядку. А отже, резиденту Дія Сіті доведеться пройти всі етапи такого розрахунку.

Етап 1. Визначити розрахунковий період.

У загальному порядку розрахунковим періодом є 12 календарних місяців, що передують місяцю настання страхового випадку.

Визначити розрахунковий період в інших випадках допоможе стаття «Лікарняні: все, що потрібно знати для розрахунку» // «Оплата праці», 2023, № 18 (ср. ).

Етап 2. Виключити з розрахункового періоду дні, не відпрацьовані з поважних причин.

Перелік таких поважних причин наведено у п. 3 Порядку № 1266. Проте для гіг-спеціалістів серед них можна виокремити лише дві: тимчасова непрацездатність та вагітність та пологи.

Хоча тут є певна неузгодженість. Адже п. 3 Порядку № 1266 відносить до поважних причин дні відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. У той час як гіг-спеціалістам надається не відпустка, а перерва у виконанні робіт (наданні послуг) у зв’язку з вагітністю та пологами (ч. 2 ст. 22 Закону № 1667).

Разом з тим і відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, що надається працівникам, і перерва у зв’язку з вагітністю та пологами, що надається гіг-спеціалістам, оформлюються на підставі лікарняного листка та оплачуються за рахунок ПФУ. Тому вважаємо, що дні перерви гіг-спеціаліста у зв’язку з вагітністю та пологами також слід виключати із його розрахункового періоду при обчисленні лікарняних.

Однак не зайвим буде спитати думку Пенсійного фонду з цього приводу.

Етап 3. Врахувати виплати, що беруть участь у розрахунку середньої зарплати.

За виконані протягом місяця роботи (надані послуги) гіг-спеціалісти отримують винагороду. Сума такої винагороди входить до бази нарахування ЄСВ (ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ). Тому такі виплати візьмуть участь у розрахунку середньоденної зарплати. Але в межах суми, з якої фактично сплачено ЄСВ.

Нагадаємо, що у гіг-спеціалістів така сума може як дорівнювати розміру мінзарплати, так і бути більше за МЗП.

Тому за місяці, за які резидент Дія Сіті сплачував за гіг-спеціаліста ЄСВ тільки з МЗП, у розрахунок лікарняних потрапить винагорода у межах МЗП.

А за місяці, за які ЄСВ сплачувалося з фактичного розміру винагороди гіг-спеціаліста (з урахуванням максимальної бази нарахування ЄСВ) (наприклад, до отримання статусу резидента Дія Сіті) — фактичні суми винагороди з урахуванням такої максимальної бази.

Але це ще не все. Нагадаємо, що гіг-спеціалісти мають право на щорічну оплачувану перерву у виконанні робіт (наданні послуг) тривалістю 17 робочих днів, якщо гіг-контрактом не визначено більшу тривалість такої перерви (ст. 21 Закону № 1667). Розмір та порядок розрахунку оплати щорічної перерви визначається у гіг-контракті.

Крім того, ч. 7 ст. 22 Закону № 1667 дозволяє резидентам Дія Сіті оплачувати матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги чи інші додаткові блага для гіг-спеціаліста на власний розсуд або якщо це передбачено гіг-контрактом.

Зауважте, що такі виплати (зокрема, оплата щорічної перерви) не входять до бази нарахування ЄСВ (ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ). А отже, такі виплати не братимуть участі у розрахунку «лікарняної» середньої.

Етап 4. Розрахувати середньоденну зарплату (дохід).

Для цього потрібно поділити нараховану за розрахунковий період винагороду гіг-спеціаліста, з якої фактично сплачено ЄСВ, на кількість календарних днів розрахункового періоду, що взяли участь у розрахунку середньої.

А що робити далі? Зазвичай, після розрахунку середньоденної зарплати визначають денну виплату (середньоденну зарплату з урахуванням загального страхового стажу чи категорії працівника).

Однак для гіг-спеціалістів резидента Дія Сіті допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується незалежно від страхового стажу таких осіб (п. 6 ч. 1 ст. 17 Закону про соцстрахування).

Тому для визначення суми лікарняних гіг-спеціалістів достатньо помножити їх середньоденну винагороду на кількість календарних днів тимчасової непрацездатності, що підлягають оплаті.

При цьому все одно доведеться врахувати обмеження.

Є спецобмеження

Для суми лікарняних, що виплачується гіг-спеціалістам резидентів Дія Сіті, встановлено спеціальне обмеження (ч. 3 ст. 17 Закону про соцстрахування, абз. 4 п. 2 Порядку № 1266).

А саме:

сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім’ї) в розрахунку на місяць не має перевищувати розміру доходу таких осіб, з якого фактично сплачено страхові внески

Інакше кажучи, якщо сума доходу гіг-спеціаліста, з якої фактично сплачено ЄСВ, дорівнює МЗП, то сума допомоги в розрахунку на місяць не має перевищувати розміру мінімалки.

Однак тут виникають деякі питання.

Питання 1. За який місяць брати розмір МЗП для проведення такого порівняння? За останній місяць розрахункового періоду чи за місяць настання страхового випадку?

Фахівці ПФУ пропонують при обмеженні суми лікарняних використовувати розмір мінімального страхового внеску, встановленого в останньому місяці розрахункового періоду (лист ПФУ від 21.04.2023 № 15806-17907/У-03/8-2800/23 // «Податки & бухоблік», 2023, № 36).

Тобто якщо у гіг-спеціаліста тимчасова непрацездатність тривала повний календарний місяць і більше, слід діяти так:

— розподілити лікарняні за місяцями, за які вони нараховані;

— суму лікарняних за кожний повний календарний місяць тимчасової непрацездатності порівняти з розміром МЗП, який установлено в останньому місяці розрахункового періоду.

Якщо сума розподілених лікарняних за повний календарний місяць тимчасової непрацездатності виявиться вищою за МЗП, то лікарняні слід виплатити у розмірі мінзарплати. Якщо меншою — у фактичному розмірі.

Питання 2. Чи потрібно обмежувати суму лікарняних мінзарплатою у разі тимчасової непрацездатності неповний місяць?

На жаль, так. У своєму листі від 02.06.2023 № 2800-030401-8/30346 пенсійники роблять висновок: лікарняні, нараховані за неповний місяць хвороби, також слід обмежувати (лист ПФУ та коментар до нього шукайте у статті «Лікарняні в Дія Сіті & МЗП-обмеження: роз’яснює ПФУ» // «Оплата праці», 2023, № 11).

Але в такому разі суму лікарняних потрібно порівнювати не з МЗП, а з тією частиною мінзарплати, встановленої в останньому місяці розрахункового періоду, яка припадає на календарні дні тимчасової непрацездатності в такому місяці.

ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Особливий режим. Особливий режим оподаткування для резидентів Дія Сіті дозволяє таким суб’єктам:

а) оподатковувати винагороду гіг-спеціалістів ПДФО за ставкою 5 % (п.п. 170.141.2 ПКУ);

б) нараховувати на винагороду гіг-спеціалістів ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску (ч. 141 ст. 8 Закону про ЄСВ).

А як щодо оподаткування лікарняних?

ПДФО та ВЗ. Лікарняні, нараховані гіг-спеціалістам, не є винагородою за виконані роботи (надані послуги) за гіг-контрактом. Тому їх оподатковують ПДФО за звичайною ставкою 18 %. Також утримуємо з них ВЗ (за ставкою 1,5 %).

У додатку 4ДФ Об’єднаної звітності суму лікарняних гіг-спеціаліста зазначають з ознакою доходу «127» (інший оподатковуваний дохід).

ЄСВ. Лікарняні входять до бази нарахування ЄСВ (ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ). А отже, на суми лікарняних гіг-спеціалістів резидентів Дія Сіті слід нараховувати ЄСВ (категорія 201.04.01 ЗІР).

Зверніть увагу! Враховуючи те, що лікарняні не є виплатами або винагородою за гіг-контрактом для гіг-спеціалістів, пільга, передбачена ч. 141 ст. 8 Закону про ЄСВ, на ці виплати не поширюється.

Тому ЄСВ на лікарняні гіг-спеціаліста резиденту Дія Сіті потрібно нараховувати окремо у загальному порядку, а не виходячи з мінімального страхового внеску. Тобто окремо нараховувати ЄСВ на суму лікарняних, а окремо — на МЗП.

Висновки

  • Гіг-спеціалісти є застрахованими особами, які мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності на загальних підставах.
  • Призначають лікарняні гіг-спеціалістам у загальному порядку. Повноваження щодо призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності покладають на виконавчий орган резидента Дія Сіті.
  • Для гіг-спеціалістів оплата перших п’яти днів хвороби не передбачена. Водночас резидент Дія Сіті може оплатити ці дні за власним бажанням.
  • Виплати, що беруть участь розрахунку середньоденної зарплати гіг-спеціалістів відповідно до вимог Порядку № 1266, враховуються у розмірі нарахованої гіг-спеціалісту винагороди, з якої фактично сплачено ЄСВ.
  • Лікарняні нараховуються гіг-спеціалістам незалежно від їх страхового стажу.
  • Сума лікарняних гіг-спеціаліста в розрахунку на місяць не може перевищувати розміру доходу, з якого фактично сплачено ЄСВ.
  • Лікарняні, нараховані гіг-спеціалістам, оподатковуються ПДФО (18 %) та ВЗ (1,5 %) у загальному порядку. Ці суми також входять до бази нарахування ЄСВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі