Теми статей
Обрати теми

Бюджетники у зоні бойових дій: умови встановлення «особливої» надбавки

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Кабмін установив надбавку за роботу з особливими умовами праці працівникам бюджетних установ, які безпосередньо виконують свої обов’язки на територіях активних та можливих бойових дій. Проаналізуємо, кому та за яких умов установлюється така надбавка.

Йдеться про постанову № 928*. Зазначеним нормативним документом передбачено встановлення надбавки за роботу з особливими умовами роботи працівникам:

— установ, закладів та організацій, що фінансуються з держбюджету (установи та заклади освіти, спорту, культури тощо);

— надавачів соціальних послуг комунального сектора.

* Постанова КМУ «Деякі питання оплати праці працівників підприємств, установ, закладів та організацій під час воєнного стану» від 25.08.2023 № 928.

Далі поговоримо про розмір, порядок та умови встановлення надбавки для зазначених категорій працівників.

Розмір надбавки

Держбюджетні установи. Визначення розміру надбавки безпосередньо залежить від типу території, на якій розташована бюджетна установа. Конкретний перелік з відповідною градацією територій за областями затверджений наказом № 309* (далі — Перелік № 309). Тому саме від цього нормативного документа і слід відштовхуватись при визначенні територій, які дають право на застосування того чи іншого розміру надбавки.

* Наказ Мінреінтеграції «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» від 22.12.2022 № 309.

Якщо бюджетна установа розташована на (п. 1 постанови № 928):

— території можливих бойових дій, включених до Переліку № 309, для яких не визначена дата припинення можливості бойових дій, то надбавка нараховується працівникам у граничному розмірі 50 % посадового окладу;

— території активних бойових дій, включених до Переліку № 309, для яких не визначена дата завершення бойових дій, то надбавка нараховується працівникам у граничному розмірі 100 % посадового окладу.

Конкретний розмір надбавки (у межах граничного) визначається керівником відповідної установи за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником). А в разі відсутності первинної профспілкової організації — з вільно обраними та уповноваженими представниками (представником) працівників.

Право на встановлення надбавки мають усі працівники бюджетних установ, незалежно від категорії (керівники, їх заступники, професіонали, фахівці, робітники)

Якщо працівники мають право на підвищення окладу за певними підставами, то такі підвищення формують новий оклад. Відповідно «особлива» надбавка має встановлюватися до посадового окладу з урахуванням підвищень.

Надавачі соцпослуг. Працівникам надавачів соціальних послуг комунального сектора, що розташовані та безпосередньо надають соцпослуги на територіях, включених до Переліку № 309, виплачується надбавка за фактично відпрацьований час у граничному розмірі 100 % посадового окладу. Для таких працівників не важливо, де розташована установа: на території можливих чи території активних бойових дій. Для усіх випадків — один розмір надбавки.

Натомість для них важливі інші критерії, які впливають на можливість встановлення надбавки. Вона виплачується працівникам, які безпосередньо надають соціальні послуги:

— за місцем проживання/перебування їх отримувачів (вдома);

— у приміщенні надавача соціальних послуг;

— за місцем перебування отримувача соціальних послуг поза межами місця проживання та приміщення надавача соціальних послуг, у тому числі на вулиці.

Хто саме належить до працівників надавачів соціальних послуг? Відповідь на це запитання шукаємо у абз. 2 ст. 13 Закону про соцпослуги*. У зазначеній нормі чітко прописано, що до працівників надавачів соціальних послуг державного/комунального та недержавного секторів належать фахівці, професіонали (соціальні працівники, фахівці із соціальної роботи, соціальні менеджери та інші) та соціальні робітники.

* Закон України «Про соціальні послуги» від 17.01.2019 № 2671-VIII.

А це фактично означає, що для решти працівників, які не надають безпосередньо соціальні послуги (бухгалтер, водій, кухар тощо), розмір надбавки встановлюється в загальному порядку. Тобто її розмір залежить від території, на якій розташована установа.

Перелік працівників

В абз. 2 п. 2 постанови № 928 зазначено, що персональний перелік працівників та розташування робочих місць таких працівників, яким установлюється надбавка, визначається керівником установи, закладу та організації.

Під час воєнного стану працівники можуть виконувати завдання у штатному режимі або за межами робочого приміщення, тобто дистанційно. Тому до відповідного переліку включаються працівники, які виконують свої повноваження безпосередньо на територіях можливих чи активних бойових дій.

При цьому не важливо, працюють вони на таких територіях у штатному режимі чи дистанційно (вдома). Водночас якщо, наприклад, установа розташована на території активних (можливих) бойових дій, але працівник переїхав і працює дистанційно на мирній території, то він вже не має права на встановлення надбавки.

Період застосування

У п. 7 постанови № 928 зазначено, що вона набирає чинності з дня її опублікування і застосовується до припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Постанову № 928 опубліковано 01.09.2023. Тож саме з цієї дати працівники мають право на встановлення надбавки за роботу з особливими умовами праці. Підстави для встановлення надбавки з початку введення воєнного стану відсутні.

Порядок фінансування

Нагадаємо: у ст. 22 Закону про Держбюджет — 2023* установлено, що у 2023 році для всіх категорій працівників установ, закладів та організацій бюджетної сфери, державних органів розмір зарплати (грошового забезпечення) може змінюватися виключно в межах бюджетних призначень на оплату праці, передбачених у державному бюджеті.

* Закон України «Про Державний бюджет на 2023 рік» від 03.11.2022 № 2710-IX.

Саме тому у п. 2 постанови № 928 визначено, що розмір надбавки установлюється в межах фонду оплати праці та за погодженням з головним розпорядником бюджетних коштів.

Керівники установ несуть персональну відповідальність відповідно до закону за нецільове використання бюджетних коштів під час установлення надбавок

Інші важливі моменти

Дія постанови № 928 не поширюється на державні органи та ОМС, які безпосередньо здійснюють свої повноваження на територіях активних та можливих бойових дій. Адже для них установлені підвищуючі коефіцієнти до посадових окладів. Такий бонус їм гарантований постановою № 391* (детальніше про це читайте у статті «Держоргани на території бойових дій: кому та за яких умов підвищуються оклади?» // «Оплата праці», 2023, № 11).

* Постанова КМУ «Деякі питання оплати праці працівників державних органів та органів місцевого самоврядування під час воєнного стану» від 25.04.2023 № 391.

У свою чергу, ОМС рекомендовано застосовувати передбачені п. 1 постанови № 928 положення щодо бюджетних установ, які утримуються з відповідного місцевого бюджету. Тому ОМС можуть ухвалювати рішення про виділення коштів установам, що фінансуються з місцевого бюджету, для встановлення надбавки за роботу з особливими умовами праці.

І насамкінець зазначимо, що у п. 6 постанови № 928 передбачено скасування дії постанови КМУ від 05.09.2018 № 708. Цим нормативним документом було встановлено надбавку для працівників установ, що фінансуються з бюджету і розміщені в населених пунктах, які розташовані на лінії зіткнення.

Висновки

  • Розмір надбавки для працівників установ, що фінансуються з держбюджету, залежить від типу території, на якій розташована установа. Тут керуємось Порядком № 309.
  • Надбавка у граничному розмірі 100 % окладу виплачується працівникам надавачів соцпослуг, які безпосередньо їх надають на територіях активних/можливих бойових дій.
  • Надбавка встановлюється з 01.09.2023 і до припинення/скасування воєнного стану.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі