Теми статей
Обрати теми

Середня зарплата за час вимушеного прогулу: як оподаткувати?

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Розлучатися з працівником краще полюбовно і оформляти звільнення потрібно правильно. Це фінансово вигідніше, ніж конфліктувати. Бо якщо колишній працівник поновиться на роботі за рішенням суду, то роботодавцю доведеться ще сплатити йому середній заробіток за час вимушеного прогулу. Про оподаткування такого заробітку у випадку виконання підприємством рішення суду далі і поговоримо.

Ситуація. Працівника звільнили, але він оскаржив таке звільнення. Суд поновив працівника на роботі і присудив виплатити працівникові зарплату за час вимушеного прогулу. У виконавчому документі вказана сума за весь час вимушеного прогулу.

До речі, які заходи слід застосувати роботодавцю для поновлення працівника судом та як розраховується середня зарплата за вимушений прогул, ви можете почитати у статті «Суд поновив працівника на роботі: оформлення та середній заробіток» // «Оплата праці», 2024, № 7.

При виплаті роботодавцем працівнику середнього заробітку за час вимушеного прогулу у працівника виникає дохід. При цьому постає питання з його оподаткуванням.

ПДФО, ВЗ

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі