Теми статей
Обрати теми

Як неоплачувана відпустка зменшує щорічну

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
З 24.12.2023 час неоплачуваної відпустки, зокрема, на період воєнного стану, не зараховується до стажу для щорічної основної відпустки. І наче очікувано, що працівник заробить менше днів оплачуваного відпочинку. Але може вилізти неприємний сюрприз і для роботодавця: неподільна частина щорічної основної відпустки менша за 14 днів. Чи будуть штрафи? Як цього уникнути? Давайте розберемось.

Відпускний стаж: загальне

З 24.12.2023 період неоплачуваної відпустки за угодою сторін більше не зараховується до стажу для щорічної основної відпустки. Мова про такі відпустки:

— за угодою сторін за сімейними обставинами (ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки*);

— на період воєнного стану (ч. 3 ст. 12 Закону № 2136**).

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

** Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

Також, як і раніше, не заробляє відпускний стаж неоплачувана відпустка внутрішньо переміщеним особам та особам, що виїхали за кордон, яку надають за приписом ч. 4 ст. 12 Закону № 2136. І без змін із відпустками для догляду за дитиною до 3 років, 6, 16, 18 років (за наявності медичного висновку). Вони традиційно поза межами відпускного стажу.

І ще з тієї ж дати (24.12.2023) з’явилась нова підстава для надання відпустки без збереження зарплати: на час загрози поширення епідемії, пандемії, необхідності самоізоляції, у разі виникнення загрози збройної агресії проти України і надзвичайної ситуації техногенного, природного чи іншого характеру згідно з ч. 2 ст. 26 Закону про відпустки. Вона також не заробляє стаж для щорічної основної відпустки.

Детальніше про все це читайте у статті «Відпускний стаж для щорічної відпустки: рахуємо за новими правилами після 24.12.2023» // «Оплата праці», 2024, № 2.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі