Теми статей
Обрати теми

Підсумований облік робочого часу: оплачуємо надурочні при звільненні

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Охоронник підприємства звільняється 25.03.2024. Йому встановлено підсумований облік робочого часу. Обліковий період — квартал. У 1 кварталі 2024 року він відпрацював 504 год. Розмір його окладу — 12000 грн. Чи потрібно такому працівнику при звільненні оплатити надурочні години? Якщо так, то яким чином?

Підсумований облік

У випадку, коли роботодавець не може організувати роботу працівників так, щоб була дотримана денна або тижнева тривалість робочого часу, то за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації він впроваджує підсумований облік робочого часу (ст. 61 КЗпП). Порядок та умови його застосування наведено в Методрекомендаціях № 138*.

* Методичні рекомендації щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, затверджені наказом Мінпраці від 19.04.2006 № 138.

При підсумованому обліку робочого часу законодавчо установлена щоденна або щотижнева норма робочого часу може не дотримуватися. Водночас загальна тривалість робочого часу за обліковий період не повинна перевищувати нормальної кількості робочих годин

Обліковий період — це відрізок часу, визначений трудовим, колективним договором, угодою або локальними актами роботодавця, протягом якого працівник повинен відпрацювати встановлену йому норму робочого часу відповідно до графіка роботи (змінності).

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі