Теми статей
Обрати теми

Щодо індексації зарплати при встановленні надбавки за особливий характер роботи

Міністерство соціальної політики України, Людмила ТРОХИМЕНКО, заступник головного редактора газети «Оплата праці»
Лист від 22.10.2015 р. № 16009/0/14-15/13

Міністерство соціальної політики у зв’язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 16.09.2015 р. № 732 «Деякі питання оплати праці працівників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних у містах рад» (далі — постанова Кабінету Міністрів України № 732) повідомляє наступне.

У зв’язку із збільшенням обсягу робіт по призначенню субсидій та надання інших видів допомог постановою Кабінету Міністрів України № 732 встановлено, що працівникам структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних у містах рад, які виконують функції з надання різних видів соціальної допомоги, установлюється щомісячна надбавка за особливий характер роботи в розмірі 50 відсотків посадового окладу (далі — надбавка).

На виплату зазначеної надбавки Урядом виділено з Державного бюджету України на 2015 рік 56 млн грн.

Право на надбавку мають працівники структурних підрозділів з питань соціального захисту населення (департаментів, управлінь, відділів, секторів), які безпосередньо виконують функції з надання різних видів соціальної допомоги: призначення субсидій, пільг, прийом звітів про фактичні витрати на виплату середнього заробітку мобілізованим працівникам, реєстрація внутрішньо переміщених осіб, а також інших видів соціальної допомоги.

Перелік працівників, яким установлюється надбавка, визначається керівником структурного підрозділу з питань соціального захисту населення.

Пунктом 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (із змінами), визначено, що місяць, в якому відбувається підвищення грошових доходів у зв’язку із розширенням зони обслуговування, збільшенням обсягу робіт, суміщенням професій (посад), виконанням обов’язків тимчасово відсутнього працівника, оплатою за роботу за сумісництвом на одному підприємстві, а також за рахунок збільшення розміру премії, не вважається базовим під час обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації.

Враховуючи вищевикладене, при встановленні зазначеної надбавки сума індексації не зменшується у базовому місяці при обчисленні індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації заробітної плати.

Звертаю увагу на безумовне виконання постанови Кабінету Міністрів України № 732 та персональну відповідальність голів обласних та районних державних адміністрацій.

Міністр П. Розенко

Коментар редакції

«Особлива» надбавка працівникам органів соцзахисту: Мінсоцполітики вигадало «виключні» правила для індексації

Отримане послання від головного «трудового» міністра — пана Розенка стало фід-беком на численні дзвінки та звернення з регіонів стосовно вжиття заходів щодо реального підвищення зарплати працівникам органів соцзахисту у зв’язку із зростанням їх робочого навантаження. Працівники відмовлялися від встановлення надбавки, яка уріже суму індексації.

Зворотний зв’язок, як бачимо, утілився не шляхом видання нормативного акта, а у вигляді роз’яснення. Направили його на адресу голів обласних і Київської міської держадміністрацій. Цього разу тлумачення норм механізму індексації виявилося на користь працівників. Пояснимо детальніше.

Вересневе підвищення зарплати повинні були відчути і працівники структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих держадміністрацій і виконавчих органів міських і районних у містах рад. А саме ті, хто безпосередньо виконує функції з надання різних видів соціальної допомоги. Їм обіцяли компенсувати збільшений обсяг робіт, пов’язаний з оформленням субсидій, пільг, прийманням звітів про суми компенсації роботодавцям середнього заробітку мобілізованих, обліком внутрішніх переселенців тощо. Так, принаймні, виглядали анонсовані заяви Уряду. Чи відбулося це фактично?

Тут зауважимо таке. Стосовно більшості посад вищезгаданих структурних підрозділів соцзахисту населення посадові оклади працівників встановлені на рівні мінзарплати. У вересні 2015 року такі оклади «підтягнули» до нового законодавчого рівня «мінімалки» згідно із Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» від 17.09.2015 р. № 704-VІІІ (далі — Закон № 704) (з 01.09.2015 р. — 1378 грн.). Звичайно ж, підвищення за рахунок окладів є мізерним — усього 160 грн.

Крім цього, згідно з постановою КМУ «Деякі питання оплати праці працівників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій і виконавчих органів міських і районних у містах рад» від 16.09.2015 р. № 732 (далі — постанова № 732; див. «Бюджетна бухгалтерія», 2015, № 37, с. 4) працівникам таких підрозділів встановлена щомісячна надбавка за особливий характер роботи у розмірі 50 % посадового окладу. Керівник відповідного структурного підрозділу повинен визначити перелік працівників, яким вона встановлюється.

Нова надбавка у розмірі 50 % окладу може бути встановлена з 20.09.2015 р. Адже п. 3 постанови № 732 вказує, що вона набуває чинності одночасно із Законом № 704 (дата набуття ним чинності — наступний день після офіційного опублікування 19.09.2015 р.).

Так, надбавку повинні були встановити, але, власне, у чому весь сир-бор? А річ у тім, що реальна надбавка в загальному зарплатному доході працівникам не світила. Адже такий дохід складається ще із суми індексації зарплати. А за чинними правилами індексації будь-яке підвищення доходу на постійній основі зменшує належну суму індексації в базовому місяці (якщо сума підвищення менше суми індексації). Про це зазначено в абз. 3 п. 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078). Отже, якщо працівник мав право на поточну (або ж на поточну + фіксовану) індексацію, а сума зарплатного підвищення не перекриває її, то в базовому місяці йому розраховують фіксовану індексацію (див. таблицю «Підвищується зарплата: як нарахувати індексацію у базовому місяці» // «Бюджетна бухгалтерія», 2015, № 36, с. 18).

Якщо посадовий оклад працівника підвищився у вересні 2015 року, то цей місяць апріорі стає базовим. Як роз’яснило Мінсоцполітики в резонансному та сенсаційному листі від 07.10.2015 р. № 263/10/136-15 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2015, № 41, с. 4), у місяці підвищення окладу слід врахувати всі постійні складові заробітної плати, у тому числі й зазначені в абз. 8 п. 5 Порядку № 1078.

Передбачена законодавством надбавка за особливий характер роботи працівникам органів соцзахисту, що не має разового характеру, є об’єктом індексації згідно з п. 2 Порядку № 1078, тобто також повинна брати участь у порівняльних розрахунках. Місяць її встановлення буде базовим для працівника.

Проте Мінсоцполітики в листі, що коментується, для цілей індексації пропонує забути для цієї ситуації слово «надбавка» і подивитися на таку виплату виключно як на збільшення обсягу робіт. І більше того, при визначенні фіксованої суми індексації у базовому місяці не зменшувати суму індексації такої надбавки. Ось таку індульгенцію стосовно індексації придумали для 50-відсоткової надбавки працівникам органів соцзахисту. Причому зверніть увагу: оперуючи одними і тими самими аргументами — нормою абз. 8 п. 5 Порядку № 1078!

Що ми можемо сказати з цього приводу? Тільки підбити підсумок: механізм проведення індексації продовжує залишатися тим «дишлом», яке в певних ситуаціях чиновники повертають у «потрібному» напрямку. Цього разу — щоб заспокоїти обурених працівників органів соцзахисту.

Людмила ТРОХИМЕНКО, заступник головного редактора газети «Оплата праці»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі