Теми статей
Обрати теми

Визначаємо «оплатні» умови для медсестри ЗЗСО

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
До закладу загальної середньої освіти приймається працівниця на посаду сестри медичної. Вона має ступінь бакалавра за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Сестринська справа». Кваліфікаційної категорії та досвіду роботи не має. Який тарифний розряд слід встановити зазначеній працівниці? На які надбавки та доплати вона може розраховувати? Якими нормативно-правовими документами слід керуватись при їх встановленні?

Нагадаємо, що у всіх закладах загальної середньої освіти (далі — ЗЗСО) незалежно від форми власності вводиться посада медичної сестри, якщо медичне обслуговування навчального закладу не передбачене установами охорони здоров’я. Кількість штатних одиниць посади «сестра медична» залежить від кількості учнів у ЗЗСО. Так, при кількості учнів 100 осіб і менше вводиться 0,5 штатної одиниці, якщо ж кількість учнів перевищує 101 особу, то до штату ЗЗСО вводять 1 штатну одиницю. Такі умови введення зазначеної посади передбачені Типовими штатними нормативами закладів загальної середньої освіти, затвердженими наказом МОН від 06.12.2010 р. № 1205.

Коли йдеться про медичних сестер закладів освіти, у бухгалтера відразу виникає питання стосовно оплати праці таких спеціалістів. А саме: якими нормативними документами слід керуватись при встановленні тарифного розряду, доплат та надбавок медсестрі ЗЗСО? Адже посада «сестра медична» віднесена до категорії медичних, а працює вона у закладі освіти.

Для відповіді на це запитання слід звернутись до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом МОН від 15.04.93 р. № 102. Так, згідно з п. 2 Інструкції № 102 працівникам установ, закладів і організацій освіти, для яких не передбачено цією Інструкцією умов оплати праці, встановлюються умови оплати праці для аналогічних працівників відповідних галузей народного господарства та виробництв.

Враховуючи вищезазначене, оплата праці медичної сестри ЗЗСО здійснюється відповідно до умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я.

Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення затверджені спільним наказом Мінпраці і соцполітики та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Згідно з п. 4.1 цих Умов розміри посадових окладів (тарифних ставок) визначаються за тарифними розрядами Єдиної тарифної сітки, які встановлюються професіоналам, фахівцям залежно від наявної у них кваліфікаційної категорії і відображаються у тарифікаційному списку.

Тарифний розряд. Посада «сестра медична» відноситься до посад фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою.

Тарифні розряди для такої категорії посад працівників визначені п.п. 2.2.8 Умов № 308/519. Так, відповідно до п. 2 п.п. 2.2.8 Умов № 308/519 для посади сестри медичної передбачено встановлення 6 — 9 тарифних розрядів залежно від кваліфікаційної категорії.

Сестрі медичній без категорії присвоюється 6 тарифний розряд. На сьогодні 6 тарифному розряду відповідає оклад у розмірі 2555 грн.

Нагадаємо, що кваліфікаційні вимоги до вказаної професійної назви роботи містить п. 24 розділу «Фахівці» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я», затвердженого наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117 (далі — Довідник № 117).

Так, для посади «сестра медична» (без категорії) передбачені наступні кваліфікаційні вимоги: неповна вища освіта (молодший спеціаліст) або базова вища освіта (бакалавр) за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Сестринська справа», «Лікувальна справа» або «Акушерська справа»; спеціалізація за профілем роботи; без вимог до стажу роботи.

З тарифним розрядом визначились. Приділимо увагу іншим виплатам, на які може розраховувати шкільна медсестра.

«Вислужна» надбавка. Відповідно до Порядку виплати надбавки за вислугу років медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418, медичним сестрам передбачена виплата «вислужної» надбавки.

Надбавка виплачується залежно від стажу роботи в такому розмірі:

понад 3 роки — 10 % посадового окладу;

понад 10 років — 20 %;

понад 20 років — 30 %.

Надбавка за вислугу років нараховується медпрацівникам щомісячно до посадового окладу (з підвищеннями) за фактично відпрацьований час без урахування інших доплат та надбавок. Вона є обов’язковою виплатою. Тому керівник ЗЗСО повинен забезпечити її виплату медсестрі в установленому розмірі (детальніше про «вислужну» надбавку для медпрацівників читайте у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 38, с. 28).

Інші надбавки та доплати. Відповідно до п.п. 3.4.7 Умов № 308/519 працівникам, які використовують у роботі дезінфікувальні засоби, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів, установлюється доплата в розмірі 10 % посадового окладу (тарифної ставки). Для встановлення такої доплати атестація робочого місця не потрібна. Отже, якщо медична сестра ЗЗСО використовує у своїй роботі дезінфікувальні засоби, то вона теж має право на отримання такої доплати.

Також шкільна медсестра має право на надбавки та доплати (у розмірі до 50 % посадового окладу), що встановлюються на підставі п.п. 3.1 та 4.4 Умов № 308/519, за рішенням керівника закладу в межах фонду оплати праці, а саме:

надбавки за високі досягнення у праці; за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання); за складність, напруженість у роботі (п.п. 4.4 Умов № 308/519). Граничний розмір зазначених надбавок для одного працівника не повинен перевищувати 50 % посадового окладу. При цьому, у разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни зазначені надбавки зменшуються або скасовуються;

доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників та за суміщення професій (посад) (п.п. 3.1.1 Умов № 308/519); за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт (п.п. 3.1.2 Умов № 308/519).

Доплата до МЗП. Також виникає питання про необхідність проведення доплати до мінімальної заробітної плати (МЗП), оскільки оклад медсестри за 6 тарифним розрядом дорівнює 2555 грн., а мінімальна зарплата на сьогоднішній день — 3723 грн. Тому, якщо зарплата медсестри з урахуванням встановлених доплат і надбавок, премій (щомісячна, щоквартальна), що мають систематичний характер, індексації менше за розмір МЗП, то відповідно до ч. 4 ст. 31 Закону України «Про оплату праці» 24.03.95 р. № 108/95-ВР (далі — Закон про оплату праці) слід проводити доплату до рівня мінзарплати.

Проте у випадку з нарахуванням доплати до МЗП сестрі медичній слід враховувати норму ч. 2 ст. 31 Закону про оплату праці, згідно з якою при обчисленні розміру зарплати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Так, доплата за використання у роботі дезінфікувальних засобів вважається доплатою за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, а отже нараховується «понад» МЗП (3723 грн.). Такої думки дотримуються фахівці Мінсоцполітики у своїх численних листах із цього приводу (див. листи від 18.01.2017 р. № 119/0/101-17/282 // «Оплата праці», 2017, № 6, с. 5; від 15.02.2017 р. № 356/0/101-17/282 // «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 8, с. 15; від 17.02.2017 р. № 391/0/101-17/282 // «Оплата праці», 2017, № 6, с. 3).

Преміювання та матдопомога. Керівник ЗЗСО має право виплачувати премію, зокрема, сестрі медичній на підставі положення про преміювання. У такому положенні потрібно визначити конкретні умови і показники, відповідно до яких можна преміювати та депреміювати працівників.

Розмір премії залежить від особистого внеску працівника в загальні результати роботи підрозділу, закладу і граничними розмірами не обмежується.

Абзацом 3 п. 2 постанови КМУ «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 11.05.2011 р. № 524 медичним працівникам державних і комунальних закладів (установ) передбачена виплата допомоги на оздоровлення в розмірі посадового окладу під час надання щорічної основної відпустки. Таким чином, сестра медична ЗЗСО має право на отримання «оздоровчої» допомоги.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі