Теми статей
Обрати теми

Індексуємо зарплату в червні 2018 року

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
На червневу індексацію впливає індекс інфляції за квітень 2018 року. Він склав 100,8 %. Нагадаємо, що зарплату індексують у межах ПМПО. Тобто зарплата, що підлягає індексації, обмежена ПМПО. Частину зарплати, що перевищує ПМПО, не індексують. У червні 2018 року ПМПО складає 1762 грн. Тобто індексації підлягає зарплата тільки в розмірі 1762 грн. Суму, що перевищує цей обмежувач, не індексують. Для більшості працівників бюджетної сфери з 01.01.2018 р. були підвищені посадові оклади (тарифні ставки). Яка ж ситуація складається у зв’язку з цим з індексацією зарплати в червні 2018 року? Проаналізуємо найбільш поширені групи/категорії.

Перш ніж розпочати розгляд питання щодо індексації зарплати працівників бюджетних установ в червні 2018 року нагадаємо таке.

Згідно з абз. 1 п. 5 Порядку № 1078 у разі підвищення тарифних ставок (окладів) значення ІСЦ в місяці підвищення береться за 1 або 100 %. Для проведення подальшої індексації обчислення ІСЦ здійснюється з місяця, що настає за місяцем підвищення грошового доходу (абз. 2 п. 5 Порядку № 1078). Право на індексацію у працівників виникне, коли ІСЦ наростаючим підсумком перевищить установлений поріг індексації (103 %)

Важливо! «Базовим» місяцем для індексації зарплати буде місяць, в якому підвищили оклад (тарифну ставку) за посадою.

Збільшення зарплати працівника за рахунок установлення або підвищення інших постійних зарплатних складових (надбавок, доплат, премій тощо) без збільшення посадового окладу (тарифної ставки) не впливає на зміну «базового» місяця. Отже, цього місяця проводити порівняльні розрахунки для визначення права на індексацію не потрібно (абз. 5 п. 5 Порядку № 1078). Тобто працівникові продовжують виплачувати суми індексації, обчислені залежно від останнього підвищення посадових окладів.

У місяці підвищення посадового окладу (тарифної ставки) індексація не нараховується, якщо розмір підвищення зарплати виявиться більшим за суму можливої індексації в такому місяці. У разі коли сума підвищення не перекриває суми можливої індексації, визначають різницю між сумою можливої індексації і сумою підвищення, так звану індексацію-різницю (абз. 3 і 4 п. 5 Порядку № 1078).

Згідно з абз. 6 п. 5 Порядку № 1078 до чергового підвищення посадових окладів (тарифних ставок) до суми індексації, яка була визначена в місяці підвищення окладів (індексація-різниця), додається сума індексації, що складається в результаті перевищення ІСЦ порога індексації, встановленого п. 11 Порядку № 1078 (поточна індексація).

Для працівників, прийнятих на роботу (новоприйнятих працівників), переведених до іншої установи, на іншу роботу в тій же установі, що вийшли з відпустки для догляду за дитиною до 3 років і після відпустки без збереження заробітної плати (до 6 років та інші види, передбачені законодавством про відпустки), обчислення ІСЦ для проведення індексації проводитися з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку обіймає працівник (п. 102 Порядку № 1078). Тобто підхід єдиний і для «новачків», і для «переведених» працівників: для всіх орієнтуємося на місяць останнього підвищення окладу за займаною посадою.

Далі розглянемо найбільш поширені групи/категорії працівників-бюджетників щодо виникнення у них права на індексацію у червні 2018 року.

Працівники з оплатою праці за ЄТС

З 1 січня 2018 року підвищилися посадові оклади для усіх працівників з оплатою за ЄТС. Таке підвищення відбулося для усіх працівників з 1-го по 25-й тарифний розряд (детальніше про це читайте в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2018, № 1-2, с. 14).

Для цілей індексації зарплати це означає, що січень 2018 року для зазначеної категорії працівників став місяцем підвищення окладів («базовим» місяцем). Розрахунок приросту ІСЦ наростаючим підсумком для них розпочався з лютого 2018 року. Приріст ІСЦ наростаючим підсумком не перевищив поріг індексації (1,009лютий х 1,011березень х 1,008квітень х 100 = 102,8 % < 103,0 %), тому в червні 2018 року право на індексацію не настало.

Це стосується поточної індексації. Але при підвищенні окладів у працівників може утворитися й індексація-різниця. Так, у місяці підвищення окладів треба було порівняти суму підвищення посадових окладів і можливу суму січневої індексації.

Зверніть увагу: для кожного працівника розраховують свою суму зарплатного підвищення, з урахуванням усіх постійних складових зарплати.

Для працівників з 3-го по 25-й тарифний розряд сума підвищення окладу перевищила суму можливої січневої індексації. Тобто у них індексація «обнулилася» і в січні — червні 2018 року їх зарплату не індексують.

А ось для працівників 1-го і 2-го тарифних розрядів, яким установлений тільки оклад і немає жодних інших постійних виплат, сума підвищення окладів не перекрила суму можливої індексації. Тому із січня 2018 року вони мають право на індексацію-різницю, яка становить для:

— 1-го тарифного розряду: 17,72 грн. (179,72можлива індексація - 162підвищення окладу);

— 2-го тарифного розряду: 2,72 грн. (179,72можлива індексація - 177підвищення окладу).

Зазначена сума індексації-різниці нараховуватиметься працівникам за повністю відпрацьований місяць на повну ставку щомісячно до чергового підвищення окладів. Крім того, до неї в майбутньому додаватиметься і поточна індексація від «базового» січня-2018, право на яку виникне, коли ІСЦ наростаючим підсумком, що розраховується з лютого 2018 року, перевищить поріг індексації (103 %).

Педагогічні працівники

З 1 січня 2018 року для деяких педагогічних працівників розміри їх посадових окладів було підвищено одночасно за двома підставами:

1) загальне підвищення окладів за ЄТС у зв’язку зі збільшенням з 01.01.2018 р. розміру ПМПО до 1762 грн;

2) підвищення на 10 % згідно із постановою № 22.

Нагадаємо, що з 01.01.2018 р. на 10 % підвищилися посадові оклади (ставки заробітної плати) педпрацівників, оплата праці яких здійснюється за рахунок освітньої субвенції з держбюджету місцевим бюджетам, визначені в додатку 2 до постанови № 1298. А ось підвищення оплати праці інших категорій педагогічних і науково-педагогічних працівників планується здійснити з 1 вересня 2018 року.

Що стосується індексації зарплати, то для усіх педпрацівників січень 2018 року вже є «базовим», адже з 1 січня 2018 року підвищені посадові оклади для усіх працівників з оплатою за ЄТС. Те ж стосується і тих педпрацівників, яким додатково згідно з постановою № 22 з 01.01.2018 р. підвищені оклади на 10 %. Розрахунок приросту ІСЦ наростаючим підсумком для них розпочався з лютого 2018 року.

У січні 2018 року слід було порівняти суму зарплатного підвищення із сумою індексації, яка складалася в місяці підвищення (від попереднього «базового» місяця). Відзначимо, що у педагогічних працівників сума підвищення окладу перекрила суму індексації, тому в січні 2018 року індексацію їм не нараховували. Не індексують їх зарплату і в червні 2018 року, оскільки право на індексацію зарплати ще не настало.

Держслужбовці & працівники з функціями з обслуговування держорганів

З 01.01.2018 р. згідно з постановою № 24 підвищилися розміри окладів для державних службовців і працівників з функціями з обслуговування. Для цілей індексації зарплати це означає, що січень 2018 року став місяцем підвищення окладів («базовим» місяцем). Розрахунок приросту ІПЦ для визначення суми поточної індексації наростаючим підсумком для них розпочинається з лютого 2018 року. У червні 2018 року право на поточну індексацію таких працівників ще не настало.

Немає в таких працівників і індексації-різниці, оскільки при проведенні порівняльних розрахунків сума підвищення посадового окладу перевищила суму індексації, що склалася в січні 2018 року.

Посадові особи і службовці ОМС

У травні 2018 року відбулося підвищення посадових окладів для працівників ОМС (як посадових осіб, так і службовців). Так, Кабмін постановою № 363* виклав у новій редакції додатки 48 — 55 до постанови № 268. Згідно з цими змінами посадовим особам і службовцям ОМС установлені нові розміри посадових окладів. Тепер найменший оклад для посадової особи ОМС складає 2650 грн., для службовця ОМС — 2600 грн. Нагадаємо, що до цього востаннє посадові оклади працівникам ОМС підвищувалися в травні 2017 року згідно з постановою № 353 і найменший посадовий оклад складав 1895 грн.

* З текстом зазначеної постанови і коментарем фахівця Мінсоцполітики до неї ви можете ознайомитися у газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2018, № 20, с. 3

Оскільки посадові оклади для посадових осіб і службовців ОМС були підвищені в травні 2018 року, то цей місяць став місяцем підвищення посадових окладів, тобто «базовим», і з червня 2018 року починається відлік приросту ІСЦ.

При цьому потрібно визначити подальшу долю індексації, тобто порівняти суму індексації, яка складається в місяці підвищення, з розміром зарплатного підвищення. Але тут є нюанс: постанова № 363 набула чинності 18 травня 2018 року. Саме з цієї дати встановлені нові оклади. Зарплата за відпрацьований час до підвищення визначалася виходячи зі старих окладів. У зв’язку з цим цілком логічно виникає запитання: як визначити суму зарплатного підвищення, якщо посадовий оклад підвищили не з 1-го числа поточного місяця, і який розмір можливої індексації використати в порівняльних розрахунках?

Відповідаємо: якщо оклад був підвищений не з 1-го числа поточного місяця, то суму підвищення зарплати потрібно визначати виходячи з умов повністю відпрацьованого місяця. Тобто потрібно порівняти зарплату за повністю відпрацьований місяць до підвищення із зарплатою за повністю відпрацьований місяць після підвищення. При цьому в порівнянні беруть участь усі постійні складові заробітної плати.

Окрім цього, не слід забувати, що в травні нові оклади були встановлені посередині місяця. Тому при нарахуванні індексації за травень 2018 року потрібно застосувати «пропорційну» норму, тобто нарахувати індексацію пропорційно відпрацьованим дням за період до підвищення посадового окладу.

Розглянемо зазначене на прикладі.

Приклад. Головному бухгалтеру ОМС з 18.05.2018 р. установлений посадовий оклад у розмірі 4200 грн. (до підвищення оклад складав 3200 грн.). Окрім цього, йому встановлена надбавка за 13-й ранг у розмірі 55 грн., надбавка за вислугу років у розмірі 20 %, премія в розмірі 25 % окладу. У травні 2018 року відпрацьовані всі дні, передбачені графіком роботи.

Визначимо розмір зарплатного підвищення, тобто розрахуємо суму зарплати за повністю відпрацьований місяць до і після підвищення з урахуванням усіх постійних складових. Розмір зарплати до підвищення складає:

3200 + 55 + 651 + 800 = 4706 (грн.),

де 651 — розмір надбавки за вислугу років ((3200 + 55) х 20 %);

800 — щомісячна премія (3200 х 25 %).

Розмір зарплати після підвищення становитиме:

4200 + 55 + 851 + 1050 = 6156 (грн.),

де 851 — розмір надбавки за вислугу років ((4200 + 55) х 20 %);

1050 — щомісячна премія (4200 х 25 %).

У наведеному прикладі підвищення зарплати з розрахунку на повний місяць складає 1450 грн. (6156 - 4706). Його потрібно порівняти із сумою можливої поточної індексації.

Сума можливої поточної індексації за травень 2018 року (повний місяць) дорівнюватиме:

1762 грн. х 10,7 % = 188,53 (грн.),

де 10,7 % — коефіцієнт індексації зарплати в травні 2018 року для «базового» травня 2017 року.

Сума підвищення посадового окладу виходячи з умов повністю відпрацьованого місяця значно більше суми можливої поточної індексації за повний місяць (1450 грн. > 188,53 грн.). І якщо б оклад підвищили з 1-го числа, то суму індексації в травні 2018 року ми б не нараховували. Проте оскільки посадовий оклад головного бухгалтера ОМС підвищили не з 1-го числа місяця, то до 18.05.2018 р. суму індексації потрібно нарахувати за старими умовами. Тому розраховану суму поточної індексації за повний місяць визначимо пропорційно робочим дням, що припадають на період до підвищення окладу, тобто до 18.05.2018 р.:

188,53 грн. : 21 роб. дн. х 12 роб. дн. = 107,73 грн.,

де 21 роб. дн. — кількість робочих днів у травні 2018 року з урахуванням перенесень відповідно до розпорядження КМУ від 11.01.2018 р. № 1-р;

12 роб. дн. — кількість робочих днів за період з 01.05.2018 р. по 17.05.2018 р.

З 18 травня 2018 року індексацію не нараховуємо. При цьому травень 2018 року стає «базовим» місяцем. Для подальшої індексації з червня 2018 року починають розрахунок ІСЦ наростаючим підсумком.

Зауважимо: з 18.05.2018 р. посадові особи і службовці ОМС втрачають право на індексацію. Річ у тому, що найменша сума підвищення окладу для посадових осіб ОМС складає 650 грн. (2650 - 2000), а для службовців ОМС — 705 грн. (2600 - 1895). Оскільки сума підвищення окладів перевищує можливу індексацію, зарплату зазначених категорій працівників за період з 18.05.2018 р. по 31.05.2018 р. не індексують. Травень 2018 року став «базовим» місяцем. За червень 2018 року їх зарплату також не індексують.

Робітники, що обслуговують органи держвлади та ОМС

З 1 січня 2018 року були підвищені посадові оклади «обслуговуючим» робітникам. Тобто січень 2018 року (місяць збільшення окладу) для таких працівників став «базовим» місяцем.

При цьому сума підвищення посадових окладів перекрила суму можливої індексації. Розрахунок приросту ІСЦ наростаючим підсумком для них розпочинається з лютого 2018 року. У червні 2018 року право на індексацію зарплати ще не настало.

Нормативні документи та скорочення

Порядок № 1078Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

Постанова № 1298постанова КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298.

Постанова № 363постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268» від 10.05.2018 р. № 363.

Постанова № 353 — постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268 та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 24.05.2017 р. № 353.

Постанова № 268постанова КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268.

Постанова № 24постанова КМУ «Про упорядкування структури заробітної плати працівників державних органів, судів, органів та установ системи правосуддя у 2018 році» від 25.01.2018 р. № 24.

Постанова № 22постанова КМУ «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників» від 11.01.2018 р. № 22.

ПМПО — прожитковий мінімум, встановлений для працездатної особи.

ЄТС — Єдина тарифна сітка.

ІСЦ — індекс споживчих цін.

ОМС — органи місцевого самоврядування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі