Теми статей
Обрати теми

«Виборні» виплати: як враховувати при розрахунку «середньої»?

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Раніше у своїх публікаціях1 ми вже розповідали, як діяти роботодавцям, працівники яких стали учасниками виборчого процесу, зокрема, як члени виборчої комісії. Після виборів життя таких працівників повертається у звичне русло. Як і будь-які інші, вони можуть піти у відпустку або захворіти. І тут не слід забувати про «виборні» виплати. Адже вони вплинуть на розрахунок відпускних, лікарняних та інших виплат «за середньою». Як саме? Читайте у цьому матеріалі.

1 Див. статті «Місцеві вибори — 2020: увільняємо працівників від основної роботи» та «Місцеві вибори — 2020: оплачуємо працю членів ВК» // «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 38, с. 7 та 13.

Нагадаємо, що працівників, залучених до виборів як членів виборчих комісій (ВК), можна поділити на дві категорії:

1) працівники, які не отримували виплати у ВК. Вони залучалися до виборчого процесу на безоплатній основі;

2) працівники, які отримували виплати у ВК (залучалися на платній основі).

Дотримуючись цього поділу, далі розглянемо кожну з категорій окремо.

Відпускні

Працівники без оплати у ВК.

Відповідно до абз. 4 п. 3 Порядку № 1002 при обчисленні середньої зарплати для оплати періоду щорічної відпустки до фактичного заробітку включаються виплати за час, протягом якого працівникові зберігається середній заробіток, у тому числі й за час виконання державних і громадських обов’язків.

2 Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Оскільки за працівником, якого залучено до роботи у ВК на безоплатній основі, роботодавець зберігає середній заробіток, то його слід враховувати при розрахунку відпускних.

Також відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки3 до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, включається період залучення до роботи у ВК на безоплатній основі.

3 Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Але такий період не включається до стажу роботи, що надає право на щорічну додаткову відпустку за важкі та шкідливі умови праці та за особливий характер праці (ч. 2 ст. 9 Закону про відпустки).Розглянемо приклад.

Приклад 1. Працівник бюджетної установи на час залучення до виборчого процесу з 21 по 30 жовтня 2020 року був звільнений від роботи. Залучення у ВК було безоплатним, тому оплату за ці дні (за графіком роботи установи) здійснював роботодавець з розрахунку середнього заробітку. З 16.11.2020 р. працівник йде у щорічну відпустку на 14 календарних днів (далі — к. дн.). Протягом розрахункового періоду (листопад 2019 року — жовтень 2020 року) працівникові нараховані такі виплати: зарплата — 57600 грн; середній заробіток за час залучення у ВК — 1840 грн.

Розрахуємо суму відпускних.

1. Кількість календарних днів для розрахунку відпускних складає:

366 - 11 = 355 к. дн.,

де 366 — кількість календарних днів у розрахунковому періоді;

11 — кількість святкових і неробочих днів згідно зі ст. 73 КЗпП.

2. Розраховуємо середньоденну зарплату:

(57600 грн + 1840 грн) : 355 к. дн. = 167,44 грн.

3. Сума відпускних дорівнює:

167,44 грн х 14 к. дн. = 2344,16 грн.

Працівники з оплатою у ВК.

При обчисленні відпускних слід врахувати оплату за час роботи працівників у ВК. Про це, зокрема, зазначали фахівці Мінсоцполітики у листі від 26.06.2019 р. № 976/0/206-19 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 31, с. 9).

Формально у Порядку № 100 не передбачено включення виплати, нарахованої за період роботи у ВК, у розрахунок середньої зарплати. Однак така виплата все ж таки повинна включатися при розрахунку відпускних за основним місцем роботи. Але за однієї умови!

ВАЖЛИВО!

Для того, щоб включити «виборну» зарплату в розрахунок відпускних, працівник повинен надати роботодавцю довідку з ВК про її розмір.

У випадку, якщо довідка з ВК працівником не буде надана за основним місцем роботи, то період, протягом якого працівник працював у ВК на платній основі, повинен виключатися з розрахункового періоду на підставі абз. 6 п. 2 Порядку № 100.

«Середня» за 2 місяці

Працівники без оплати у ВК.

При розрахунку середньої зарплати за останні 2 місяці виплати за час, протягом якого зберігався середній заробіток працівника (за час виконання державних і громадських обов’язків тощо), не враховуються (абз. 2 п. 4 Порядку № 100).

Оскільки за працівником, якого залучено до роботи у ВК на безоплатній основі, роботодавець зберігає середній заробіток, то він не потрапить у розрахунок.

Відповідно, і період виконання повноважень у ВК на безоплатній основі не включається в розрахунок (абз. 6 п. 2 Порядку № 100).

Працівники з оплатою у ВК.

«Виборну» зарплату не враховуємо при розрахунку середньої зарплати за 2 місяці: для оплати днів відрядження, виплати вихідної допомоги, «військових» середніх виплат працівникам тощо.

Також при обчисленні «середньої» за 2 місяці слід виключити дні, за які була нарахована зарплата у ВК, оскільки в ці дні працівник не працював (абз. 6 п. 2 Порядку № 100).

Отже, при розрахунку «середньої» за 2 місяці фактично неважливо, як працівник виконував свої обов’язки у ВК: на платній чи безоплатній основі.

У будь-якому випадку і сам період, і сума «виборної» виплати не включаються у розрахунок середнього заробітку.

Лікарняні

Працівники без оплати у ВК.

У розрахунку лікарняних беруть участь усі зарплатні виплати, нараховані як за відпрацьований, так і за невідпрацьований час (у тому числі й середній заробіток за виконання державних обов’язків). Тому при розрахунку лікарняних працівникам — членам ВК, враховуємо середній заробіток. Період виконання повноважень у ВК не виключається з розрахункового періоду.

Працівники з оплатою у ВК.

У п. 3 Порядку № 12664 наведено список поважних причин невідпрацьованого часу:

4 Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

• тимчасова непрацездатність;

• відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

• відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і шестирічного віку за медичним висновком;

• відпустка без збереження заробітної плати.

Календарні дні, які не відпрацьовані через зазначені причини, слід виключити з розрахункового періоду для обчислення лікарняних.

Як бачимо, у наведеному переліку поважних причин немає згадки про невідпрацьований час у зв’язку з виконанням повноважень члена ВК або хоча б про виконання державних (громадських) обов’язків.

Проте фахівці Мінсоцполітики у листі від 11 червня 2019 р. № 311/0/247-19 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 26, с. 6) зазначили, що відсутність на роботі у зв’язку з участю у виборах на платній основі можна розглядати як поважну причину.

А отже, кількість календарних днів, протягом яких працівник був на виборах, треба виключати із загальної кількості календарних днів розрахункового періоду.

УВАГА!

Календарні дні, не відпрацьовані працівником внаслідок виконання повноважень члена ВК на платній основі, виключаються з розрахункового періоду при обчисленні лікарняних.

Такі дні мають бути зазначені в наказі керівника установи про звільнення працівника від виконання посадових обов’язків унаслідок виконання повноважень члена ВК на платній основі.

Розглянемо приклад.

Приклад 2. Працівник був звільнений від виконання посадових обов’язків з 20.10.2020 р. по 26.10.2020 р. Цей період часу він на платній основі виконував повноваження члена ВК при проведенні місцевих виборів. З 02.11.2020 р. по 09.11.2020 р. працівник хворів, що підтверджує листок непрацездатності. Страховий стаж — 15 років. Нарахована зарплата за листопад 2019 року — жовтень 2020 року становить 61300 грн.

Розрахуємо суму лікарняних.

1. Визначаємо середньоденну зарплату:

61300 : (366 - 7) = 170,75 грн,

де 366 — кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді;

7 — кількість календарних днів, не відпрацьованих працівником з поважної причини (з 20.10.2020 р. по 26.10.2020 р. виконував повноваження члена виборчкому на платній основі).

2. Сума лікарняних за 8 днів тимчасової непрацездатності становить:

170,75 грн х 8 к. дн. = 1366,00 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі