Теми статей
Обрати теми

Звільнення у вихідний: нюанси для строкового договору

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Останній день дії строкового трудового договору з працівником установи припадає на суботу 30 жовтня 2021 року. Чи можна звільнити працівника у вихідний для нього та установи день? Коли з ним необхідно провести остаточний розрахунок?

Загальні умови

Звільнення працівника у зв’язку із закінченням дії строкового трудового договору на підставі п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП має відбутися в останній день дії такого договору. Якщо ж після закінчення дії строкового трудового договору трудові відносини фактично триватимуть і жодна із сторін не вимагатиме їх припинення, то договір вважатиметься продовженим на невизначений строк (ст. 391 КЗпП).

Крім того, при звільненні у зв’язку із закінченням строку дії трудового договору працівнику за його бажанням може надаватися невикористана відпустка. Причому навіть у тому випадку, коли час відпустки повністю або частково перевищує строк трудового договору (ч. 2 ст. 3 Закону про відпустки). У цій ситуації днем звільнення буде останній день відпустки. Тобто дія строкового трудового договору продовжується до закінчення відпустки (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 21, с. 7).

Вихідні дні

Вихідні дні — це дні щотижневого відпочинку. Такі дні визначаються графіком роботи установи (графіком виходу на роботу або графіком змінності) на підставі ст. 67, 68 та 69 КЗпП.

При 5-денному робочому тижні працівникам надають два вихідні дні на тиждень, а при 6-денному — один вихідний. Загальним вихідним днем є неділя.

Другий вихідний день при 5-денному робочому тижні, якщо він не визначений законодавством, установлюється графіком роботи установи за погодженням із профспілкою. Зазвичай, це субота.

Звільнення у вихідний

Чинне законодавство не забороняє звільняти працівника у вихідний день. Але тут слід врахувати норму ст. 47 КЗпП. Нею передбачено обов’язок роботодавця в день звільнення:

• провести з працівником остаточний розрахунок відповідно до ст. 116 КЗпП;

• видати копію наказу (розпорядження) про звільнення (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 30, с. 3);

• на вимогу працівника внести запис про звільнення до трудової книжки.

Якщо останній день дії строкового договору припадає на вихідний для працівника та установи день, роботодавець має виконати усі вищезазначені дії в останній робочий день працівника (див. лист Мінсоцполітики від 05.01.2018 № 9/0/22-18/134).

Отже, у ситуації, що розглядається, роботодавець повинен здійснити остаточний розрахунок з працівником, надати йому копію наказу про звільнення та зробити на його вимогу відповідний запис до трудової в п’ятницю 29.10.2021. При цьому днем звільнення відповідно до ч. 2 ст. 2411 КЗпП буде останній день, визначений строковим трудовим договором (субота 30.10.2021).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі