Теми статей
Обрати теми

Нюанси розрахунку лікарняних: простій, демобілізація…

Міністерство соціальної політики України, Жиленко Катерина, Біляєва Олена
Лист Мінсоцполітики України від 31.07.15 р. № 445/18/99-15

У листі, що коментується, Мінсоцполітики за запитом Фонду соцстрахування від тимчасової непрацездатності роз’яснило нюанси розрахунку лікарняних у конкретних випадках.

Хвороба під час простою. На підприємстві оформлено простій з оплатою не нижче 2/3 тарифної ставки, і при цьому працівники виходять на роботу.

Під час простою працівникові потрібно оплатити робочі дні (години) за графіком роботи, пропущені у зв’язку з хворобою. Так діяти рекомендує Виконавча дирекція ФТВП у листі від 09.04.14 р. № 5.1-31-767. При цьому лікарняні розраховуєте виходячи з повного середнього заробітку, розрахованого відповідно до пп. 4, 14, 16 Порядку № 1266*. Правило «2/3» тут не застосовують.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.01 р. № 1266 (у редакції постанови КМУ від 26.07.15 р. № 439).

Зауважимо, що для роботодавця вигідніше, якщо працівник, який захворів під час простою, оформить лікарняний листок. У такому разі після 5 днів хвороби оплачувати непрацездатність буде соцстрах.

А от якщо підприємство не працює і при цьому простій не оформляє, то відповідно працівник не працює і лікарняні йому не виплачують.

Лікарняні демобілізованому. Раніше Мінсоцполітики в листі від 21.05.15 р. № 319/18/99-15 («БТ», 2015, № 25, с. 9) вже визнало службу за призовом під час мобілізації поважною причиною в розумінні Порядку № 1266 та дозволило визначати страхові виплати демобілізованим працівникам виходячи з тарифної ставки.

Тепер же, посилаючись на оновлений Порядок № 1266 (детальніше про це читайте в «БТ», 2015, № 28, с. 17 і 29) фахівці Мінсоцполітики пропонують виключати з розрахункового періоду місяці й дні (календарні дні), які працівник «пропустив» з такої поважної причини (був мобілізований) та відповідно розраховувати середню зарплату за відпрацьованими місяцями та днями розрахункового періоду. А якщо захисник Батьківщини не працював усі місяці розрахункового періоду (а це 12 календарних місяців), то Мінсоцполітики дозволяє застосовувати п. 9 Порядку. У цьому пункті йдеться про розрахунок виплат по страхуванню від безробіття і добровільному страхуванню, якщо в розрахунковому періоді не було заробітку — використовуємо мінзарплату. Вважаємо, що за ситуації з відсутністю заробітку у демобілізованого для розрахунку лікарняних слід розраховувати соцвиплати виходячи з тарифної ставки, встановленої на день настання страхового випадку, а якщо такої немає, то виходячи з розміру мінзарплати ( п. 12 Порядку № 1266).

Поновлення на роботі. При оновленні Порядку № 1266 загубили норму, згідно з якою незаконно звільненому і відновленому працівникові, якому виплатили середній заробіток за час вимушеного прогулу, середня зарплата обчислюється виходячи з сум, що припадають на місяці розрахункового періоду. У листі, який коментується, фахівці Мінсоцполітики зазначають, що в такій ситуації застосовуються загальні правила з  пп. 2 та 3 Порядку № 1266.

Добровольці. Норма Порядку № 1266 щодо виключення з розрахункового періоду відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку та 6-річного віку за медвисновком і відпустки без збереження зарплати як поважної причини не стосується добровільно застрахованих осіб, оскільки на цих осіб не поширюються норми трудового законодавства.

Крім того, правовідносини за договором добровільного страхування починаються з дня укладення відповідного договору. Тому норма п3 Порядку № 1266 застосовується в періоді дії договору про добровільне страхування. Простіше кажучи, незважаючи на те, що розрахунковий період для добровольців теж становить 12 календарних місяців, але якщо з моменту укладення договору минуло менше 12 місяців, то розрахунки потрібно проводити виходячи з наявного періоду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі