Теми статей
Обрати теми

Підприємці радіють! Компенсації за мобілізованих бути!

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я
Закон України від 12.11.15 р. № 801-VIII «Про внесення змін до статті 119 Кодексу законів про працю України щодо працівників, призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період»

Повільно, але упевнено законодавці відновлюють справедливість у сфері компенсації середнього заробітку мобілізованим працівникам.

Цього разу в  ч. 3 і 4 ст. 119 КЗпП нарешті вирівняли в правах працівників підприємств, установ, організацій та працівників підприємців, а заразом і фермерів та сільгоспкооперативів.

Отже, тепер за працівниками, призваними на строкову військову службу, мобілізованими, контрактниками на строк до закінчення особливого періоду або фактичної демобілізації зберігаються місце роботи, посада та компенсується середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі та у ФОП.

Якщо поглянути з боку роботодавця, це означає, що підприємцям, фермерам і сільгоспкооперативам нарешті компенсуватимуть витрати на виплату середнього заробітку.

Однак поспішати не слід! Найімовірніше, потрібно буде дочекатися відповідних поправок до Порядку № 105*.

* Порядок виплати компенсації <…>, затверджений постановою КМУ від 04.03.15 р. № 105.

Нещодавно там уже дещо привели до ладу («БТ», 2015, № 46, с. 5; № 47, с. 36), але про підприємців не сказано ані слова.

Також ФОП тепер повинні суворо дотримуватися гарантій для мобілізованих, щоб не «нарватися» на штрафи (Закон України від 03.11.15 р. № 734-VIII // «БТ», 2015, № 48, с. 4).

Закон діє з 06.12.15 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі