Теми статей
Обрати теми

«Хто в домі хазяїн», або Ясність з «роздрібним» акцизом

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
Ситуація з «роздрібним» акцизом (РА) склалася таким дивовижним чином, що норми ПКУ грають не на користь платників податків. Формально є підстави для обкладення РА ціни з урахуванням ПДВ, а ПДВ — ціни з РА. ДФСУ, на подив, від самого початку прийняла позицію платників, дозволивши не нараховувати ПДВ на РА*. «Порушником спокою» стало МГУ ДФС, яке вирішило «відновити справедливість»**. Але сама ДФС проявила непорушність своїх позицій, про що читайте в статті.
«роздрібний» акциз, податкова реформа

* Про що ви могли прочитати у статтях «Роздрібний акциз: податківці роз’яснили, як обліковувати» (у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 5) і «Роздрібний акциз: податківці фіскалять» (у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 13).

** Подробиці — у статті «ПДВ на ціну з «роздрібним» акцизом, або Що вкусило податківців?» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 42.

Найновіше роз’яснення на тему міститься в листі ДФСУ від 08.12.2015 р. № 26231/6/99-99-19-03-03-15. Адресовано воно, правду кажучи, окремому платнику, який суму РА сплачував, виходить, у більшому розмірі. Але менш цінним це лист не робить. Тим більше, що в ньому ДФСУ зобов’язала МГУ ДФС відкликати податкову консультацію, надану листом від 18.09.2015 р. № 21987/10/28-10-06-11, як таку, що «не відповідає нормам Кодексу і суперечить офіційній позиції ДФС».

Крім того, ДФСУ нагадала в ньому механізм самовиправлення, який стосується у тому числі й РА***. При цьому відомство «дає добро» і на виправлення у разі виникнення переплати. Цілком логічно, що утворитися вона могла в тому випадку, якщо платник керувався висновками із згаданого листа МГУ ДФС.

*** Що робити, якщо помилка в його розрахунку допущена у ПН, а звідти, відповідно, потрапила і до ПДВ-декларації, ми розповідали у статті «На «роздрібний» акциз помилково нарахували ПДВ: як виправити?» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 43.

Приємна новина: порядок, раніше закріплений лише на рівні роз’яснень, наступного року, очевидно, вже закріплять на рівні ПКУ.

Так, у тому самому законопроекті № 3688****:

в акцизних нормах вказано, що РА нараховують на вартість з ПДВ, але без РА;

— у ПДВ-нормах — що до бази для ПДВ РА не включається.

**** Проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» від 22.12.2015 р. № 3688. Його, судячи з усього, і приймуть замість «проекту Мінфіну» і «проекту Южаніної».

Також у  законопроекті від 11.12.2015 р. № 3630 «від Мінфіну» у ФОП-нормах пропонується встановити, що сплачений до бюджету РА підприємець може поставити на витрати.

img 1

У частині можливості включення ФОП до складу своїх витрат РА, сплаченого як постачальниками, так і до бюджету, податківці зараз «протестують».

Однак, найімовірніше, зміни, передбачені цим законопроектом, набудуть чинності з 2017 року. Так що з витратами ФОП, виходить, доведеться почекати.

А ось стосовно порядку нарахування/обчислення РА, бачимо, що курс, первісно прокладений ДФСУ, — є правильним. З дня на день його вже пропишуть у ПКУ.

y.tovstopyat@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі