Теми статей
Обрати теми

Інвентаризація «сумнівного» резерву-2017

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Після декількох років «їзди по бухгалтерських рейках» резервом сумнівних боргів нікого вже не здивуєш. Проте це не привід для того, щоб легковажно поставитися до його інвентаризації. Упоратися з її проведенням вам допоможе, зокрема, ця стаття.

Природно, формувати (тобто й інвентаризувати) резерв сумнівних боргів зобов’язані не всі. Крім того, не вся дебіторська заборгованість вимагає того, щоб за нею формували «сумнівний» резерв. Не торкається такий обов’язок: (а) придбаної заборгованості і заборгованості, призначеної для продажу; (б) заборгованості, що не є фінансовим активом, тобто тієї, яка не надає права отримувати грошові кошти і їх еквіваленти; (в) безнадійної заборгованості1.

1 Детальніше про це ви можете прочитати в статті «Сумнівний» резерв: завжди є, про що поговорити» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 18-19).

Резерв сумнівних боргів створюють і коригують на дату балансу.

Поточну дебіторську заборгованість, яка є фінансовим активом2, включають у підсумок балансу за чистою реалізаційною вартістю (згідно з п. 7 П(С)БО 10). А для її визначення саме й обчислюють величину резерву сумнівних боргів.

2 Окрім придбаної заборгованості і заборгованості, призначеної для продажу.

Чиста реалізаційна вартість дебіторської заборгованості — це різниця між сумою поточної дебіторської заборгованості і сумою резерву (згідно з п. 4 П(С)БО 10).

Передує інвентаризації резерву сумнівних боргів власне інвентаризація дебіторської заборгованості3. При цьому потрібно визначити структуру заборгованості і вірогідність її непогашення в розрізі окремих груп заборгованості та/або окремих дебіторів. На цьому етапі важливо виділити: (а) сумнівну і (б) безнадійну дебіторську заборгованість з урахуванням критеріїв, прийнятих на підприємстві.

3 З порядком проведення якої ви могли ознайомитися в статті «Річна інвентаризація: «дебіторка» і «кредиторка» в журналі «Бухгалтер 911», 2017, № 45.

Інвентаризація резерву: крок за кроком

Далі пропонуємо вам «поринути» безпосередньо в проведення інвентаризації «сумнівного» резерву. Положення № 8794, на яке ми звикли спиратися при вирішенні питань інвентаризації, цього разу обмежується скупим п. 8.5 розд. ІІІ. Він свідчить, що інвентаризація резерву полягає в перевірці обґрунтованості визначення суми сумнівної заборгованості на підставі аналізу застосування методу розрахунку резерву сумнівних боргів, установленого відповідно до облікової політики.

4 Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затверджене наказом Мінфіну від 02.09.2014 р. № 879.

Нагадаємо, такий метод (а в разі потреби і спосіб визначення коефіцієнта сумнівності) має бути вказаний у розпорядчому документі про облікову політику підприємства (згідно з п. 2.1 Методрекомендацій № 6355).

5 Методичні рекомендації щодо облікової політики підприємства, затверджені наказом Мінфіну від 27.06.2013 р. № 635.

Послідовність проведення інвентаризації «сумнівного» резерву наведемо так.

1. Проаналізуйте, під яку заборгованість створений резерв і чи не перевищує його загальний розмір установленої межі.

Згідно з п. 8 П(С)БО 10 залишок резерву сумнівних боргів на дату балансу не може бути більший, ніж сума дебіторської заборгованості на цю ж дату.

Величину резерву при цьому порівнюйте з тією сумою заборгованості, яка підлягає резервуванню, а не з усією сумою наявної дебіторської заборгованості (ДЗ).

Окрім нерівності в розрізі видів поточної дебіторської заборгованості (РСБ ≤ ДЗ), така ж нерівність, як наслідок, має бути дотримана і в частині загальної суми резерву і поточної дебіторської заборгованості.

2. Оцініть методи створення резерву сумнівної заборгованості на предмет доцільності їх використання.

Таких методів два (п. 8 П(С)БО 10): застосування абсолютної сумнівної заборгованості («індивідуальний») і застосування коефіцієнта сумнівності6 («груповий»).

6 Розрахувати такий коефіцієнт можна за допомогою різних способів, наведених у п. 8 П(С)БО 10.

Якщо величину резерву визначили за допомогою коефіцієнта сумнівності, то переконайтеся, що правильно згрупували дебіторську заборгованість і розрахували коефіцієнти.

3. Перевірте, які суми безнадійної заборгованості списали за рахунок резерву сумнівних боргів, розрахуйте розмір резерву в поточному періоді і встановіть таким чином достовірність оцінки резерву.

4. Відобразіть результати інвентаризації резерву сумнівних боргів у бухобліку:

— якщо залишок резерву, визначений у ході інвентаризації, більше сальдо за кредитом рахунку 38 «Резерв сумнівних боргів», донарахуйте резерв проводкою Дт 944 «Сумнівні і безнадійні борги» — Кт 38 (на суму «дельти»);

— у зворотній ситуації скоригуйте суму резерву в бік зменшення проводкою Дт 38Кт 719 «Інші доходи від операційної діяльності» (на суму такої різниці).

5. Відобразіть резерв сумнівних боргів у фінзвітності, а саме:

а) у Балансі (Звіті про фінансовий стан), де поточну дебіторську заборгованість наводять, як ми домовлялися img 1, за чистою реалізаційною вартістю, тобто за вирахуванням резерву сумнівних боргів, за рядками:

1125 — «Дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги»;

1155 — «Інша поточна дебіторська заборгованість»;

Плюс вписувані рядки 1120 «Векселі одержані» і 1145 «Дебіторська заборгованість за розрахунками із внутрішніх розрахунків».

б) у Звіті про фінрезультати (Звіті про сукупний дохід) витрати на створення резерву повинні потрапити в рядки 2180 розд. І і 2520 розд. ІІІ «Інші операційні витрати»;

в) у Примітках до фінансової звітності необхідно вказати інформацію згідно з вимогами пп. 13.4 — 13.6 П(С)БО 10.

Крім того, високодохідним платникам податку на прибуток доведеться провести коригування, передбачені п. 139.2 ПКУ. З 01.01.17 р. в цьому плані трохи легше, адже чинні норми дозволяють зменшувати фінрезультат на суму безнадійної заборгованості, списаної за рахунок резерву img 2. Але, знову ж таки, податківці не дрімають7 img 3.

7 Деталі знайдете в статті «Окуляри від безнадії — треба?» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 22).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі