Теми статей
Обрати теми

Критерії ризиковості і Ко: що змінили податківці

Сумцова Ольга, податковий експерт
«Мухи окремо, котлети окремо». Податківців особливо не бентежать судові баталії навколо самої можливості визначення ними критеріїв ризиковості платника, критеріїв ризиковості операцій і показників позитивної податкової історії. Так, зовсім нещодавно вони їх оновили. Новий «реліз» датований 07.08.2019 р. Розберемося в суті змін. Їх небагато, але вони становлять інтерес.

Розпочнемо з того, що нещодавно в статті «Суд визнав недійсними окремі положення Порядку блокування ПН: чи є світло в кінці тунелю?» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 25) ми говорили про два гучних програші податківців в адмінсудах.

Перший програш рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 26.04.2019 р. № 640/1240/19. Цим рішенням суд зобов’язав ДФСУ відкликати лист від 05.11.2018 р. № 4065/99-99-07-05-04-18, яким було визначено критерії ризиковості платника, критерії ризиковості операцій і показники позитивної податкової історії. Своє рішення суд аргументував, зокрема, тим, що критерії не можуть доводитися листом ДФСУ, адже вони встановлюють норми права. Відповідно, вони повинні мати форму нормативно-правового акта і проходити процедуру регуляторного погодження.

До речі, на це звертав увагу і Верховний Суд (постанова Касаційного адмінсуду Верховного Суду від 02.04.2019 р. у справі № 822/1878/18).

Другий програшрішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 05.06.2019 р. № 826/12108/18. Його висновки ще цікавіші. У ньому суд визнав недійсними окремі положення самого Порядку № 117*. Зокрема, був визнаний недійсним п. 10 Порядку № 117, що встановлює процедуру, за якою визначаються і затверджуються критерії блокування.

* Порядок зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджений постановою КМУ від 21.02.2018 р. № 117.

Нагадаємо: у цьому пункті сказано, що критерії ризиковості платника/ризиковості операцій/показники позитивної податкової історії: (1) визначаються ДФС, (2) погоджуються з Мінфіном і (3) оприлюднюються на сайті ДФСУ.

Але податківці поки що здаватися не збираються img 1. За обома «кейсами», як уже зараз можна бачити, ними були подані апеляції. Відповідно, законної сили зазначені вище рішення так і не набрали img 2. Податківці продовжують блокувати все «по-старому».

Водночас, вважаємо, велика ймовірність, що й апеляцію податківці також програють. Але це забере певний час.

На цьому фоні власне і відбулася «заміна». Критерії ризиковості платника податку, критерії ризиковості здійснення операцій, перелік показників, які визначають позитивну податкову історію платника податку, від 05.11.2018 р. податківці замінили на нові — від 07.08.2019 р. Останні введені в дію з 08.08.2019 р. А знайти їх ви зможете за посиланням: sfs.gov.ua/baneryi/zupinennya-reestratsii-pn/388196.html.

Нагадаємо їх місце у структурі блокування.

img 3

Так ось, верхній рівень (критерії, що рятують від блокування з п. 3 Порядку № 117) залишився без змін. Сьогоднішні зміни його не торкнулися! Зміни відбулися в нижніх трьох позиціях.

Нагадаємо, про останнє погіршення ситуації із цими критеріями ми говорили в одному з номерів нашого журналу**.

** Стаття «Імунітет» від блокування ПН: «малюки» потрапили в немилість» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 20).

Критерії ризиковості платника податку. Нагадаємо, потрапляння платника до числа ризикових небезпечне тим, що всі ПН / РК, які він подаватиме на реєстрацію, блокуватимуться (п. 6 Порядку № 117). Виняток — ПН/РК, які підпадають під «імунітет» (п. 3 Порядку117; верхній рядок рисунка).

Змінам піддався ненависний усім п. 1.6 Критеріїв, згідно з яким комісії головних управління ДФС в областях, м. Києві й Офісу великих платників ДФС можуть розглядати питання про встановлення ризиковості платника в разі виявлення ознак ризиковості, перелічених у цьому п. 1.6.

З позитиву — виключена така ознака, як «платник податку зареєстрований платником ПДВ менше трьох місяців» img 4.

На новий лад переписана ознака реєстрації на території АТО. Нове звучання: «керівник платника податку та/або головний бухгалтер, та/або особа, що має право підпису, згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, зареєстровані (перереєстровані) за адресою, що знаходиться на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях і тимчасово окупованій території, в розумінні Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

Ну й нарешті переписана одіозна ознака «наявна податкова інформація, що свідчить про наявність ознак здійснення ризикових операцій платником»***.

*** Про проблеми застосування цієї ознаки ви могли прочитати в статті «Ризиковість платника за п. 1.6 VS Блокування ПН» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 23).

Нагадаємо, що за якими ознаками, на підставі якої інформації/даних визначається, що платник здійснює ризикові операції, — про це прямо ніде не сказано.

Судова практика підтверджує, що фіскали іноді не можуть узагалі навести суду хоча б якісь аргументи, на якій підставі платник включений до числа ризикових img 5.

Так ось, нове звучання цієї ознаки: «в органах ДФСУ наявна податкова інформація, яка стала відома у процесі поточної діяльності при реалізації покладених на контролюючі органи завдань і функцій, що визначає ризиковість здійснення господарської операції, зазначеної в поданій на реєстрацію податковій накладній / розрахунку коригування».

Виходить, що тепер акцент зміщений на конкретну госпоперацію, зазначену в поданій на реєстрацію ПН/РК. Відповідно, «авансом» (до подання такої ПН/РК) або з «абстрактних» причин («сплачено мало податків тощо») присвоїти ризиковість за цим критерієм не можна.

А якщо згодом за такою ПН/РК буде прийнято рішення про розблокування, то й ризиковість з платника, потрібно розуміти, повинна зніматися.

Критерії ризиковості здійснення операції. Тут:

— з’явився новий ризиковий критерій — «розрахунок коригування на зменшення податкових зобов’язань до податкової накладної, виписаної та зареєстрованої постачальником товарів/послуг на неплатника податку на додану вартість, складений та поданий на реєстрацію в Реєстрі у строк, що перевищує 14 календарних днів з дня складання податкової накладної, зареєстрованої в Реєстрі без порушень граничних строків реєстрації, встановлених Кодексом»;

— суттєво (до 106 позицій) розширено Перелік товарів та послуг, на наявність яких «фільтрується» так званий «віртуальний склад» платника з п. 2.1 Критеріїв ризиковості здійснення операцій.

Перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку. Тут «осучаснили» три передостанніх показники:

«залишкова вартість основних засобів для платників податку на прибуток на кінець звітного (податкового) періоду (звітний період обирається відповідно до пункту 137.4 і пункту 137.5 статті 137 Податкового кодексу України для певної групи платників) складає більше 1 млн грн. та відображена у звітності, по якій граничні строки подання передують календарному дню розрахунку цього показника за умови, що з початку попереднього року керівник та засновник не змінювались;

наявність власних (право власності/користування), орендованих земельних ділянок становить понад 200 га включно або наявність орендованих земельних ділянок комунальної та/або державної власності площею не менше 0,5 га (станом на 01 січня поточного року), що задекларовані до 20 лютого поточного року;

сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на одного працюючого перевищує суму ЄСВ з мінімальної заробітної плати в 1,5 раза за останні 12 місяців за умови, що з початку попереднього року керівник та/або засновник не змінювались;».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі