Теми статей
Обрати теми

Зміни-2020: на що чекати?

Шевчук Михайло, податковий експерт
Цим номером журналу ми «проводжаємо» 2019 рік. За­ко­но­давець за традицією зволікав зі змінами до кінця року. Але цього разу «щось пішло не так».

«Податковий» законопроєкт № 1210

На сцену цей законопроєкт вийшов досить давно. Містив багато новацій, у тому числі для ФОП. З ним ми вже встигли вас познайомити1. Просувався він «не впевнено». Ходили чутки про його розбиття на три частини — щоб хоча б якась частина пройшла. Потім знову «глухо». І раптом 03.12.2019 р. — прийняття в першому читанні. А друге читання заплановане на 20 грудня. Але… «щось пішло не так».

1 Стаття «Бліц-огляд законодавчих «податкових» ініціатив» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 37).

Судячи з останнього варіанта Розкладу засідань ВР України на 17 — 20 грудня 2019 року, друге читання законопроєкту № 1210 перенесено на пленарний тиждень 14 — 17 січня 2020 року. Відповідно й наш розбір цього Закону по кісточках переноситься ближче до лютого 2020 року.

Якщо, звісно, не буде якоїсь «передумки» від депутатів.

Проєкти змін до ЄСВ-звітності

Ще один порушник спокою — проєкт змін до ЄСВ-звітності2. Планували оновити звіти з ЄСВ для роботодавців (ф. № Д4) та підприємців (ф. № Д5). Але й тут, на щастя, «щось пішло не так».

2 Про них — у статті «Плутанину потрібно? (проєкт змін до ЄСВ звітності)» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 50).

За останньою інформацією — найближчим часом ці зміни не з’являться. Тому впевнено говоримо, що роботодавці грудень, а підприємці 2019 рік «закриватимуть» за старими формами img 1.

«Акцизний» законопроєкт № 2317

А ось тут уже «все так». Законопроєкт № 23173 таки був проголосований 18 грудня. Офіційний текст з’явиться ближче до кінця року. Тому зараз «пристрілка», а детальний коментар у першому номері журналу прийдешнього року.

3 Проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо покращення адміністрування акцизного податку)» від 25.10.2019 р. № 2317.

Запровадять оподаткування акцизним податком використання товарів (продукції), коди яких згідно з УКТ ЗЕД не зазначені у переліку підакцизного пального, проте використовуються як пальне для транспортних засобів, обладнання або пристроїв.

Уточнили, що паливний бак транспортного засобу не є акцизним складом пересувним. До того, нагадаємо, на рівні Кодексу було визначено лише, що такий бак не є звичайним (стаціонарним) акцизним складом4.

4 Детальніше про це — у статті «Паливний бак — ніякий не акцизний склад!» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 28).

Крім того, уточнять, що не є акцизним складом приміщення або територія, у тому числі платника податку, де зберігається або реалізується виключно пальне у споживчій тарі ємністю до 5 л включно, яке було отримане від виробника або особи, що здійснила його розлив у таку тару (новий п.п. «ґ» п.п. 14.1.6 ПКУ).

Також торговців пального в споживчій тарі ємністю до 5 л звільнили від обов’язку отримувати ліцензії на продаж і зберігання пального.

Передача пального за договорами підряду = власне споживання. Операції із заправлення пальним за договорами підряду прирівняють до власного споживання, але тільки при дотриманні низки умов, які будуть наведені в абз. 11 — 17 п.п. 14.1.212 ПКУ.

Акцизні накладні. Урегулюють на рівні Кодексу порядок складання АН у разі вивезення пального за межі митної території України.

Також розширять випадки складання та змінять порядок заповнення зведених АН. Детальніше про те, у яких випадках буде дозволено складати зведені АН, пропишуть в оновленому абз. 6 п. 231.3. ПКУ.

Штрафи за порушення строків реєстрації АН/РК й не тільки img 2! Говоримо про санкції за ст. 1202 ПКУ. «Охоплення» штрафів, передбачених п. 1202.1 ПКУ, незабаром розширять, передбачивши, що накладати їх податківці зможуть не лише за порушення платниками акцизу граничних строків реєстрації перших примірників АН/РК у ЄРАН, але й за відсутність їх складання або реєстрації в ЄРАН.

Величина штрафів (залежно від тривалості прострочення або (нове!) у разі відсутності реєстрації) при цьому не зміниться5.

5 Їх розміри наведені в статті «На старт! Увага! Штрафи за несвоєчасну реєстрацію АН!» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 35).

Будуть й інші штрафні зміни…

Поблажки для розпорядників акцизних складів, які до 01.07.2019 р. не підпадали під визначення платника податку згідно з п. 212.1 ПКУ (незалежно від загальної місткості резервуарів, розташованих на їх акцизних складах). Їм: (1) відстрочать застосування штрафу за відсутність витрато- та рівнемірів-лічильників (за п. 1281.1 ПКУ) до 01.07.2020 р.; (2) дозволять одноразово поповнити залишок пального в СЕАРПСЕ без сплати акцизного податку, подавши заявку не пізніше 20.01.2020 р.; (3) відстрочать застосування штрафу за неподання електронних документів (за п. 1281.3 ПКУ).

Зберігання пального. Значно спростили умови отримання ліцензії на зберігання тим суб’єктам господарювання, які: (1) не реалізують пальне іншим особам і (2) використовують пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки. Для отримання ліцензії їм достатньо буде подати тільки заяву (без копій будь-яких документів).

До речі, ситуація може лібералізуватися ще більше з прийняттям (друге читання заплановане на січень 2020 рік) проєкту № 1209-16 (ідеться про незначні обсяги ємностей для зберігання пального).

6 Проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 19.09.2019 р. № 1209-1.

Але якщо такою (спрощеною) ліцензією «прикривати» діяльність із надання послуг зі зберігання пального іншим суб’єктам господарювання та/або його реалізацію іншим особам, буде ризик нарватися на штраф у розмірі 500 тис. грн.

Також продовжено відстрочення — до 31.03.2020 р. — для фінсанкції (500 тис. грн.) за зберігання пального без ліцензії. А от адмінштрафу ніхто не скасовував img 3.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі