Теми статей
Обрати теми

Що включається в дохід єдиноподатника-дропшиппера?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Єдиноподатник групи 2 (інтернет-магазин) працює за схемою дропшиппінгу. Сам єдиноподатник товар покупцеві не відправляє. Це робить постачальник. Також постачальник перераховує різницю (чистий заробіток) інтернет-магазину (єдиноподатнику-дропшипперу). Яку суму ставити в дохід єдиноподатника-дропшиппера: ціну, за якою продався товар, чи ту суму, яку він отримав від постачальника?

Дропшиппінг виник у нас відносно нещодавно, тому окремого виду договору для нього у вітчизняному законодавстві поки ще немає. Як же викручуються суб’єкти господарювання, що бажають працювати за такою схемою? Переважно — оформляють посередницькі договори: агентський, комісії*.

* Про юридичні тонкощі оформлення дропшиппінгу ви можете дізнатися зі статті «Освоюємо дропшиппінг!» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 47).

Звісно, коли йдеться про єдиноподатників, то саме на посередницьку суть дропшиппінгу вони і повинні робити ставку. Адже всі ми знаємо, що при виконанні агентських договорів / договорів комісії доходом ППЄПа буде не вся сума, що надійшла від продажу товарів, а тільки винагорода агента/комісіонера — п. 292.4 ПКУ.

Але тут принципово звернути увагу на такі моменти.

Оскільки єдиноподатник-дропшиппер працює в групі 2, постачальник товарів (якому він надає послуги) має бути тільки платником єдиного податку (юрособа або підприємець) або звичайним громадянином!

Якщо постачальник — підприємець/юрособа на загальній системі, неприбутківець або зарубіжний суб’єкт господарювання тощо, то єдиноподатник «злетить» зі спрощенки.

У групі 2 послуги таким особам — під табу img 1 (п. 291.4 ПКУ).

Як вихід, якщо постачальник — не єдиноподатник (і не громадянин), дропшипперу варто: або перейти до групи 3, або, залишаючись у групі 2, укладати агентські договори з покупцями (на купівлю товарів). І тут теж потрібно бути уважним: покупцями можуть бути тільки громадяни або підприємці / юрособи-єдиноподатники (оскільки ви надаватимете їм послуги).

Також єдиноподатникам заборонені негрошові розрахунки (п. 291.6 ПКУ). За порушення цієї заборони можна також «злетіти» зі спрощенки. Тому слід уникати будь-якого роду взаємозаліків, а свою винагороду отримувати в грошовій формі. Спосіб, коли посередницька винагорода утримується з «транзитних» грошей, що підлягають перерахуванню постачальникові, вважаємо, припустимий. Але деякі ризики при цьому зберігаються**.

** Деталі щодо цієї ситуації знайдете в статті «Підприємець-турагент: роз’яснюємо незрозумілі нюанси» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 44).

До Книги обліку доходів потраплятиме тільки посередницька винагорода. Але якщо через підприємця проходитимуть «транзитні» готівкові (!) кошти, то відображати в Книзі потрібно і «транзитні» кошти — для цілей оприбутковування***.

*** Нюанси знайдете в статті «Вникаємо в нові правила оприбуткування готівки в підприємців» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 9).

У такому разі «транзитні» кошти на дату перерахування їх комітентові/особі, яку представляє агент, зазначаються також у графі 2 Книги зі знаком «-».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі