Теми статей
Обрати теми

ПДВшник перейменувався: як йому назватися в РК?

Олександр Голенко, шеф-редактор
Підприємство — платник ПДВ, що змінило найменування, оформляє РК до вихідної ПН, в якій зазначалося його старе найменування. Яке найменування зазначати в такому РК? (м. Краматорськ)

Після дати ПДВ-перереєстрації — тільки нове.

Усі подробиці про процедуру та наслідки перейменування підприємства ви знаєте з «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 44, с. 28.

Основні правила заповнення розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (далі — РК до ПН) ви почерпнули з  «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 83, с. 3. Особливість полягає тільки в тому, хто його тепер реєструє в ЄРПН — продавець або покупець, але складає ж його все одно продавець…

Зверніть увагу на абзац третій п. 21 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 22.09.2014 р. № 957 (далі — Порядок № 957): складання РК і його реєстрація в ЄРПН відбувається за тими самими правилами, що й ПН, «крім випадків, передбачених цим Порядком». Скажемо прямо: ваш випадок (перейменування платника — продавця) у Порядку № 957 не передбачено, тому жодних «крім» для вас немає…

Нагадаємо, що в період ПДВ-перереєстрації (про яку ми писали в зазначеному матеріалі і яку ви, очевидно, вже пройшли) згідно з абзацом другим п. 4.3 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1130 (далі — Положення № 1130), починаючи з дати внесення вашого нового найменування до ЄДР і аж до дати ПДВ-перереєстрації в реквізиті «Особа (платник податку) — продавець» ПН, що оформляються вами, та в реквізиті «Платник» ПДВ-декларації (що подається в цей період часу) вам слід було зазначати одночасно нове і старе найменування.

Зрозуміло, що якщо б ви оформляли РК саме в той період — зрозуміло до ПН, в якій було прописано ще старе ваше найменування, — то керуючись зазначеними нормами Порядку № 957 і Положення № 1130 ви наводили б у реквізиті «Особа (платник податку) — продавець» такого РК обидва найменування.

Як бачите, вимога зазначати обидва найменування (як у ПН, так і в РК) прямо стосується тільки періоду від дати внесення змін (нового найменування) до ЄДР і до дати внесення змін (нового найменування) до реєстру платників ПДВ. Тому якщо після останньої дати ви зазначили в РК тільки нове найменування, то жодного порушення в цьому немає.

Тим паче що інші спеціальні реквізити РК — «від (дата складання)», «№ (порядковий номер)» і «за договором від», «№ » — однозначно прив’язують такий РК до відповідної ПН.

І взагалі: ваш «благий» намір більш явно прив’язати РК не тільки до вихідної ПН, а ще й до свого старого найменування (шляхом його зазначення в РК разом із новим) може виявитися марним. І навіть навпаки — дати привід для причіпок податківців: мовляв, у РК зазначена «неналежна» інформація…

Насамкінець зауважимо, що перевірити те, чи «прийнято» такий РК в ЄРПН належним чином, можна за відповідністю величини ліміту реєстрації (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 57, с. 10) згідно з даними витягу (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 58, с. 36).

Теги ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі