Теми статей
Обрати теми

Подарунки під ялиночку для діточок працівників

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Підприємство планує купити новорічні подарунки для дітей працівників. Вартість подарунка — 120,00 грн. з ПДВ. Подарунки роздаватимуть безоплатно. До яких податкових наслідків це призведе? З чиїм реєстраційним номером — батька чи дитини — відображати отримання подарунка в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ і з якою ознакою доходу?
img 1

На жаль, цього року наші дітки не отримають «соцстрахівські» новорічні подарунки. Режим економії дав свої результати, і такий вид матеріального забезпечення від Фонду соцстрахування, як купівля дитячих новорічних подарунків, пішов у минуле.

Чудово, що в ситуації, що склалася, багато роботодавців вирішили приміряти на себе довгополу шубу Діда Мороза чи вбрання святого Миколая, щоб не залишити діток працівників без подарунків.

Ми підтримуємо їх ініціативу і готові дати відповіді на «подарунково-податкові» запитання.

Почнемо з отримувача новорічного подарунка. Хто він: працівник підприємства — один з батьків дитини чи безпосередньо сама дитина? Відповідь на це запитання залежить від змісту наказу (розпорядження) керівника підприємства про видачу подарунків і відомості видачі подарунків.

Якщо в наказі (розпорядженні) буде зазначено, наприклад, «вручити працівникам, які мають дітей, дитячі новорічні подарунки» і у відомості на видачу подарунків будуть зазначені прізвища таких працівників, то саме працівники будуть отримувачами подарункового доходу. Вимагати від них надання реєстраційних номерів дітей не потрібно! Вони підприємству в цьому випадку не потрібні.

Якщо ж роботодавець у наказі та у відомості зазначить П. І. Б. дітей працівників, то отримувачами подарункового доходу стають діти. А отже, підприємство повинне буде зібрати їх реєстраційні номери, щоб відобразити такі доходи у звітності.

Звісно, що другий варіант розвитку подій досить клопітний. Адже не всі батьки настільки передбачливі, щоб із самого малечку поклопотатися про реєстраційні номери для своїх чад (хоча в цьому нічого складного і страшного немає). А отже, потрібно буде бігти до податкової, щоб отримати їх. Підсумок — уся процедура оприлюднення розтягнеться в часі і призведе до непотрібного нервування.

З отримувачем розібралися, час зайнятися оподаткуванням.

ПДФО. Тут на перше місце виходить «подарунковий» п.п. 165.1.39 ПКУ. У 2015 році він виводить зі складу оподатковуваних доходів негрошові дарунки від Діда Мороза і святого Миколая, вартість яких не перевищує 609,00 грн. (з розрахунку на місяць).

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ вартість неоподатковуваних відповідно до п.п. 165.1.39 ПКУ негрошових подарунків (їх частини) відображайте з реєстраційним номером отримувача з ознакою доходу «160».

А якщо вартість негрошових подарунків перевищить 609,00 грн.? Наприклад, працює на підприємстві батько-герой, якому відповідно до наказу треба видати 6 подарунків по 120 грн., — по одному для кожного із шістьох його дітей. Що в цьому випадку робити з сумою перевищення над неоподатковуваною вартістю?!

Усе просто: така сума (тобто сума перевищення), збільшена на «натуральний» коефіцієнт, перетвориться для батька-героя на оподатковуваний дохід у вигляді додаткового блага. Зауважте, при ставці ПДФО 15 % «натуральний» коефіцієнт дорівнює 1,176471, при ставці податку 20 % — 1,25.

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ оподатковувану частину вартості дарунка (додаткове благо) відображайте з ознакою доходу «126»

Водночас у ситуації з батьком-героєм був би сенс оформити видачу подарунків безпосередньо його дітям, щоб уникнути оподаткування. Але ще раз повторимося, у такому разі підприємству знадобляться реєстраційні коди дітей, щоб відобразити їх «подарунковий» дохід у формі № 1ДФ.

ВЗ. До бази обкладення ВЗ має потрапити тільки оподатковувана ПДФО частина вартості подарунка в сумі, нарахованій у бухобліку (тобто з урахуванням ПДФО-коефіцієнта і без урахування ВЗ-коефіцієнта, застосування якого не передбачено).

З неоподатковуваних ПДФО подарунків (їх частини) ВЗ утримувати не потрібно.

У розділі II форми № 1ДФ відображайте тільки частину вартості дарунка, що обкладається ВЗ. Неоподатковуваній там місця немає.

ЄСВ. Вартість подарунків до свят для дітей працівників не включається до складу заробітної плати на підставі п. 3.23 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5. Отже, щодо ЄСВ можна не переживати. Його не буде.

Бухгалтерський облік. Витрати на купівлю подарунків дітям включайте в інші операційні витрати (Дт 949 «Інші витрати операційної діяльності») на підставі п. 20 П(С) БУ 16 «Витрати». При цьому «вхідний» ПДВ спочатку відносьте до складу податковго кредиту, а потім наприкінці місяця нараховуйте «компенсуючі» податкові зобов’язання з огляду на «негосподарськість» такого придбання. Ці ПЗ візьмуть участь у формуванні первісної вартості подарунків.

Таким чином, у підсумку всіх цих маніпуляцій виходить, що до витрат потрапляє вартість подарунків разом з ПДВ.

Крім того, туди ж йде ПДВ, нарахований виходячи з ціни придбання подарунків згідно з п. 188.1 ПКУ (див. нижче). Подробиці бухобліку ПДВ ви маєте змогу уточнити у таблиці на с. 36.

Оскільки подарунки роздавали безкоштовно, то дохід не виникає.

Податок на прибуток. На суми, що потрапили до бухгалтерських витрат (а це, як ми зазначили вище, вартість подарунків разом з ПДВ плюс «мінбазовий» ПДВ, нарахований виходячи з ціни придбання подарунків згідно з п. 188.1 ПКУ), сміливо зменшуйте свій оподатковуваний прибуток.

Підстава для такого оптимістичного висновку — п.п. 134.1.1 ПКУ. Тобто піклуватися про будь-який зв’язок ваших «подарункових» витрат з господарською діяльністю в цьому випадку ні до чого. Причому ані мало-, ані високодохідникам. До того ж в останніх не виникає жодних «податкових» різниць. Детальніше про (не)вплив негосподарських витрат на «прибутковий» облік читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 86, с. 9.

ПДВ. За наявності податкової накладної постачальника, зареєстрованої в ЄРПН, суми «вхідного» ПДВ за подарунками відправляйте до податкового кредиту ( пп. 198.3, 198.6 ПКУ). Але майте на увазі, що в ПДВ-обліку негосподарність витрат на їх придбання, як і раніше, має значення — п. 198.5 ПКУ зобов’язує в такому разі нарахувати податкові зобов’язання виходячи з ціни придбання таких подарунків з віднесенням їх на первісну вартість. Зробити це треба не пізніше останнього дня того місяця, в якому подарунки було придбано. Для цього складіть зведену ПН (з типом причини «13») і зареєструйте її в ЄРПН.

Коли даруватимете подарунки, формуєте ще дві податкові накладні. Перша — з нульовими вартісними показниками і номенклатурою подарунків, що роздаються. Другу — на вартість придбання (тип причини «15»). Детальніше про складання всієї трійці ПН див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 92, с. 38.

Зауважимо, що якщо на підприємстві діє профспілка, можна оформити видачу подарунків для дітей працівників через неї. Про плюси цього варіанта ви можете прочитати в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 100, с. 14.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі