Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Від’ємне значення і строк 1095 днів

Яновська Наталія, податковий експерт
З дати виникнення частини нашого від’ємного значення з ПДВ скоро минає 1095 днів (товар отримано, але не оплачено). Чули, що податківці можуть викосити цю суму з декларації «з кінцями». Можете пояснити, чого нам реально очікувати від контролерів?
img 1

Чекати від контролерів можна все що завгодно, і про це ми детально поговоримо нижче. Перш за все таки розповімо, як повинні розгортатися події «за законом», а не за «поняттями».

Із запитання можна зробити висновок, що йдеться про податковий кредит (ПК), сформований при оприбуткуванні товару, що не був оплачений через 1095 днів з дати декларування від’ємного значення в декларації з ПДВ. Адже ПК за перерахованим авансом у ті далекі часи не міг сформувати «перетікаюче» від’ємне значення, оскільки мав бути заявлений до бюджетного відшкодування. Ураховуючи це, міркуємо далі.

По-перше, строк 1095 днів до від’ємного значення не має жодного стосунку. Адже це не переплата, і не податок, заявлений до відшкодування, які дійсно мають свій строк повернення (1095 днів) згідно з п. 102.5 ПКУ. Ще раз підкреслимо: у п. 102.5 ПКУ про від’ємне значення жодного слова.

По-друге, у всьому ПКУ ви не знайдете норм, що вимагають обірвати від’ємне значення (у частині оприбуткованих та не оплачених товарів*) за будь-яким строком.

* У сьогоднішньому рядку 24 декларації можуть перебувати суми ПДВ за перерахованими авансами (з 01.01.2015 р. такі суми не обов’язково заявляти до відшкодування). І ось якщо за цими авансовими операціями мине строк позовної давності, дебіторська заборгованість перетвориться на безнадійну, то податковий кредит доведеться прибрати (див. БЗ 101.07 та інші подробиці в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 98, с. 16).

Таким чином, ваше від’ємне значення з ПДВ (ряд. 24 декларації) може висіти там безкінечно, аж до анулювання ПДВ-реєстрації. Причому ми переконані, що цей висновок справедливий навіть у тому випадку, якщо минув строк позовної давності за операцією (який, до речі, далеко не завжди обмежується 1095 днями).

Тепер, що чекати від податківців. У цьому питанні їх позицію гойдало з одного боку в інший: від фіскальної до законної, і навпаки. Останні роз’яснення з цього приводу розміщено в БЗ (підкатегорія 101.23), і вони, на жаль, фіскальні.

Так, на запитання, чи відображається в декларації з ПДВ залишок від’ємного значення у випадку, якщо з дати його виникнення минуло 1095 днів, податківці відповідають таке.

Якщо отримані товари не оплачено після закінчення строку позовної давності, то маємо справу з безнадійною кредиторською заборгованістю, товари вважаються безоплатно отриманими, а отже треба відкоригувати ПК за бухгалтерською довідкою. При цьому контролери згадують п. 102.5 ПКУ, ніби ототожнюючи строк повернення переплати/отримання відшкодування (1095 днів), установлені цією нормою, зі строком позовної давності.

Але, як ми вже зазначали вище, п. 102.5 ПКУ з його строком у 1095 днів ніяк не пов’язаний з від’ємним значенням, а тільки з поверненням переплати/відшкодуванням. І тим більше не треба плутати строк з п. 102.5 ПКУ зі строком позовної давності. Адже ми чудово знаємо, що строк позовної давності тільки в загальному випадку дорівнює трьом рокам ( ст. 257 ЦКУ), а в окремому — може бути тривалішим згідно з домовленістю сторін ( ст. 259 ЦКУ). Мало того, строк позовної давності може бути перерваний і розпочатися заново. Для цього досить визнати претензію кредитора, підписати акт звіряння, надіслати письмове прохання про відстрочення сплати боргу ( ст. 264 ЦКУ , п.п. 4.4.1 постанови пленуму ВГСУ від 29.03.13 р. // «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 58, с. 13).

Та і сам збіг дат — декларування від’ємного значення та початку відліку строку позовної давності дуже малоймовірний. Адже останній згідно зі ст. 261 ЦКУ розпочинається з дня, коли кредитор дізнався або міг дізнатися про порушення своїх прав (див. подробиці в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 29, с. 7). Тобто далеко не факт, що після закінчення 1095 днів з дня виникнення від’ємного значення мине строк позовної давності і заборгованість набуде статусу безнадійної. Тому тут як мінімум треба дослідити ситуацію, заглянути в договір, може, там безнадійністю і не пахне. До речі, проявляючи розумний підхід, саме так радили поступати фіскали в минулі часи (див. лист ДПСУ від 06.04.2012 р. № 10155/7/15-3417-03).

Якщо все ж таки безнадійністю пахне, то з податківцями доведеться боротися.

Нагадаємо, що податківці не втомлюються стверджувати, що неоплачені після закінчення строку позовної давності товари перетворюються на безоплатно отримані. І вимагають ці ПК прибрати за бухдовідкою через рядок 16.1 (див. лист ДФСУ від 05.10.2015 р. № 21062/6/99-99-19-03-02-15 // «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 86, с. 5; БЗ 101.23).

Ми зі свого боку навіть у цьому випадку (після закінчення строку позовної давності при отриманих та неоплачених товарах) не бачимо підстав для сторнування податкового кредиту. Детально всі аргументи ми наводили в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 98, с. 10.

Якщо ж безнадійністю не пахне, то закінчення строку 1095 днів з дня виникнення від’ємного значення вас точно не повинно лякати — ну немає в ПКУ підстав прибирати суми з рядка 24 декларації з ПДВ. І знову ж таки, звертаючись до минулих часів, тут можна пригадати хороший лист ДПСУ від 12.01.2012 р. № 808/7/15-3417-16 («Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 70, с. 45). У ньому податківці допускали існування від’ємного значення в рядку 24 після закінчення 1095 днів.

Проте, як ми вже зазначали, фіскалів гойдає з одного боку в інший, і бухгалтерський світ пам’ятає не тільки позитивні листи, а й фіскальний Тимчасовий регламент (систему) відпрацювання платників ПДВ…, затверджений наказом Міндоходів від 18.07.2013 р. № 282 (ср. ). Відповідно до п. 2 додатка 2 до цього документа платники зобов’язані були включити до складу доходів суми залишків, відображених у рядку 24 декларації з ПДВ за травень 2013 року, що сформовані понад 1095 днів. Одночасно платники повинні зменшити від’ємне значення з ПДВ.

Чи не ця ідея проросла в сьогоднішній консультації з БЗ? Це ще раз свідчить про те, що фіскали взялися за старе і приставатимуть до платників, які тягнуть рядок 24 декларації з ПДВ більше 1095 днів.

Проте, ми переконані, що тут треба боротися за своє від’ємне значення. Сподіваємося, у вас вистачить сил, а в податківців — розуміння.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі