Теми статей
Обрати теми

РРО для єдиноподатників

Ольховик Ольга, податковий експерт
Дохід фізичної особи-підприємця — платника єдиного податку в червні 2015 року перевищив 1 млн грн. З якої дати при здійсненні готівкових розрахунків він повинен застосовувати РРО?
img 1

Якщо ви — платник єдиного податку (ЄП) другої групи, обов’язок застосування РРО при здійсненні готівкових розрахунків настане 01.01.2016 р. Якщо ж ви — платник ЄП третьої групи, то повинні застосовувати РРО вже з 01.10.2015 р. При цьому обов’язок застосування РРО настає навіть при здійсненні видів діяльності, звільнених від застосування РРО згідно з Переліком № 1336*.

* Затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336. Детальніше про нього скажемо далі.

Проте така відповідь у цілому і кожне її речення окремо ґрунтуються тільки на роз’ясненнях фіскалів. Нагадаємо, як змінювалася законодавча база й до чого ми врешті-решт дійшли ☺.

З початку 2015 року єдиноподатники другої групи були звільнені від обов’язку застосовувати РРО до 01.01.2016 р., а платники ЄП третьої групи — до 01.07.2015 р. (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 4, с. 16). Закріпив такі зміни в п. 296.10 ПКУ відомий «податковореформаторський» Закон № 71**.

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 р. № 71-VIII.

Проте з 23.07.2015 р. умови незастосування РРО вкотре змінилися (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 56, с. 4). Тепер, згідно з новою редакцією п. 296.10 ПКУ, РРО не застосовуються ФОП — платниками ЄП:

— першої групи;

— другої і третьої групи незалежно від обраного виду діяльності***, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн. Якщо в календарному році обсяг доходу перевищує 1 млн грн., застосування РРО для такого платника ЄП стає обов’язковим. Застосування РРО починається з першого числа місяця кварталу, що настає за виникненням такого перевищення, і триває в усіх подальших податкових періодах протягом дії свідоцтва**** платника єдиного податку.

*** За винятком торгівлі пивом, яка в цілях ліцензування у будь-якому разі вимагає наявності або РРО, або КОРО.

**** Законодавці, схоже, не в курсі, що свідоцтва платників ЄП уже давно канули в Лету.

При цьому припис Закону № 71 про те, що п. 296.10 ПКУ набуде для другогрупників чинності з 2016 року, на сьогодні, чесно кажучи, не працює. Адже сам п. 296.10 ПКУ вже змінено пізніше прийнятим законом.

Тому, зважаючи на нинішні норми ПКУ, виходить, що платник ЄП другої групи при перевищенні доходу в червні повинен застосовувати РРО з початку наступного кварталу, тобто вже з 01.10.2015 р. А платник ЄП третьої групи в цьому випадку повинен був почати застосовувати РРО ще з 01.07.2015 р. (про це ми писали раніше в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 57, с. 36).

Проте фіскали несподівано проявили лояльність у цьому питанні і роз’яснили, що ФОП — платники ЄП другої групи в разі перевищення обсягу доходу 1 млн грн. у 2015 році зобов’язані застосовувати РРО з 01.01.2016 р. незалежно від місяця, в якому сталося перевищення доходу. А єдиноподатники третьої групи при перевищенні ліміту в першому півріччі зобов’язані застосовувати РРО з 01.10.2015 р. На це ми вже звертали увагу в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 70, с. 34.

На сьогодні податківці закріпили свою позицію в цьому питанні у відповідному роз’ясненні з БЗ 107.04.

Крім того, у ньому податківці уточнили, що при розрахунку заповітного мільйона потрібно враховувати обсяг доходу згідно зі ст. 292 ПКУ за поточний календарний рік. За такий підхід виступали і ми (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 57, с. 35).

Добре б таку лояльність закріпити ще й в офіційному листі ДФСУ. А взагалі, найбільш безпечний варіант для платника податків — отримання індивідуальної податкової консультації з цього питання.

Зауважимо також: п. 296.10 ПКУ звільняє фізосіб-єдиноподатників від застосування РРО і розрахункових книжок (РК) на підставі п. 6 ст. 9 Закону про РРО*.

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Водночас, згідно зі ст. 10 Закону про РРО Кабмін визначає перелік видів діяльності, при здійсненні яких дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО з використанням РК і КОРО (книг обліку розрахункових операцій), а також граничний розмір річного доходу, при перевищенні якого застосування РРО є обов’язковим.

На виконання вимог ст. 10 Закону про РРО Кабмін затвердив Перелік № 1336, згідно з яким при здійсненні деяких видів діяльності обов’язок застосування РРО не настає незалежно від розміру отриманого доходу.

Важливо те, що дія ст. 10 Закону про РРО не залежить від ст. 9 цього ж Закону і встановлює додаткові пільги щодо застосування РРО. Тому, якщо підприємець здійснює діяльність, зазначену в Переліку № 1336, граничний розмір доходу за якою не встановлено, такий підприємець, на нашу думку, має право не застосовувати РРО, навіть якщо його дохід перевищив 1 млн грн.

Але податківці вважають інакше. Так, БЗ у категорії 109.02 містить роз’яснення, в якому зроблено висновок про те, що ФОП — єдиноподатники другої і третьої групи, обсяг доходу яких перевищує 1 млн грн., незалежно від виду діяльності, при здійсненні розрахункових операцій зобов’язані застосовувати РРО. Виходить, фіскали «поширили» обмеження, установлені ПКУ, і на ст. 10 Закону про РРО.

Така позиція, звичайно ж, законодавчо необґрунтована, але її потрібно враховувати, адже доводити свою правоту в суді готові далеко не всі підприємці, а штрафи за порушення у сфері готівкового обігу дуже високі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі