Теми статей
Обрати теми

Податок на нерухомість: 1 − 1 на користь ДФСУ

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Продовжуємо розбиратися, як ДФСУ уявляє собі постреформені проблеми, що виникли перед платниками податків у поточному році, та які пропонує способи їх вирішення. У цій статті торкнемося тих питань з листа № 11999*, які присвячені податку на нежитлове нерухоме майно.

* Лист ДФСУ від 09.06.2015 р. № 11999/6/99-99-19-01-01-15 («Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 53, с. 5).

А таких у листі, що коментується, податківці «нарили» ☺ усього два: про податок на нерухомість у зоні АТО (запитання 3.1) і про сплату цього податку багатопрофільними підприємствами, що експлуатують багатофункціональну нерухомість (запитання 3.2). Одразу зазначимо, що відповідь на перше з них суто фіскальна, а на друге — так собі. ☺

Здавалося б, нічия, 1 — 1? Але неприємний осад все одно залишився…

Чому? Читайте далі.

Нерухомість у зоні АТО? Платити — та й годі!

Так, саме настільки категорично автори листа № 11999 і висловилися. Причому навіть не спробували хоч якось пом’якшити свої безапеляційні вимоги.

І суто формально вони мають рацію. Дійсно, Закон № 1669**, про який згадують податківці, від подання звітності та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нікого не звільняє.

** Закон України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» від 02.09.2014 р. № 1669-VII (читайте про нього детальніше в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 88, с. 11).

Мабуть, з тієї ж причини в Базі знань на сьогодні красуються лицемірні роз’яснення про те, (1) чи підлягає оподаткуванню об’єкт нежитлової нерухомості, який зруйнований (у тому числі в зоні АТО) (категорія 106.02) і (2) куди надсилаються податкові повідомлення-рішення про сплату податку на нерухомість тимчасово переміщеним фізособам — власникам нерухомості, зареєстрованої в зоні АТО (категорія 106.07).

Відповіді на них сформульовано приблизно так, як і в листі, що коментується: «Ураховуючи складну економічну та політичну ситуацію у країні, а також з метою виконання зобов’язань зі сплати податків…» — «Так что как хотите, платите и не фоните!»* ☺

* Із пісні Потапа і Насті Каменських «Кредит».

Тим часом, фіскали не можуть не знати, що

механізм дії Закону № 1669 побудовано не на принципі звільнення від того чи іншого податку, а на принципі звільнення від податкової відповідальності у зв’язку з дією обставин непереборної сили (так званого форс-мажору)

Що треба зробити для цього, які документи, куди і в які строки подати, читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 100, с. 5; 2015, № 21, с. 13.

Якщо кількома словами, то всі податки, платником яких суб’єкт господарювання був до початку АТО, а також можливі фінансові санкції, пені та штрафи (за неподання податкових декларацій плюс за несплату/несвоєчасну сплату раніше погоджених податкових зобов’язань) мають бути йому прощені, але тільки якщо:

1) він отримає сертифікат про форс-мажорні обставини;

2) подасть його разом із заявою до податкового органу;

3) доб’ється від фіскалів рішення про продовження строків подання звітності, а також списання та відстрочення податкового боргу.

Що стосується конкретно податку на нерухомість, то ми рекомендували б паралельно з цим провести державну реєстрацію припинення права власності на ті об’єкти нерухомого майна, які реально знищені. Відповідну процедуру визначено п. 60 постанови КМУ від 17.10.2013 р. № 868.

Після того, як цей факт знайде своє відображення в Держреєстрі прав на нерухомість, подайте уточнюючу декларацію з нерухомого податку, яка б обнулила ваші податкові зобов’язання за знищеними АТОшними об’єктами до кінця поточного року. Як це зробити, ми плануємо розповісти в одному з найближчих номерів. Загалом, стежте за нашими публікаціями — і ви завжди будете в курсі, що можна протиставити таким безсовісним роз’ясненням фіскалів, як ми тут прокоментували.

«І швець, і жнець, і на дуді грець»: як сплачувати податок на нерухомість?

Частенько підприємства, щоб вижити в непростій економічній ситуації, займаються і виробництвом продукції (зокрема, промислової), і її самостійним збутом, паралельно приторговуючи чимось іще. У такому разі присвоєні їм коди КВЕД не обмежуються тільки тими, за якими їх діяльність можна віднести до промислового виробництва. Водночас вони отримують і інші коди, скажімо, оптової торгівлі тощо. А їх приміщення стають багатофункціональними. Наприклад, на складах зберігаються не тільки їх власна промислова продукція і сировина, необхідна для її виробництва, а й товари, куплені виключно в цілях перепродажу.

Виникає закономірне запитання: як у таких випадках правильно застосувати пільгу з п.п. «є» п.п. 266.2.2 ПКУ, згідно з яким

не є об’єктами оподаткування будівлі промисловості, зокрема виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств

У листі № 11999 ДФСУ пояснила: для того, щоб визначити приналежність будівель нежитлової нерухомості до будівель промисловості, платникам необхідно враховувати рішення місцевих рад про запровадження податку та орієнтуватися на Державний класифікатор будівель та споруд ДК 018-2000, затверджений наказом Держстандарту від 17.08.2000 р. № 507 (далі — ДК 018-2000).

Схожу мантру податківці виголошують не вперше (див. низку консультацій з категорії 106.02 БЗ, присвячених відповідям на запитання про будівлі промисловості). Але що вона означає на практиці? На жаль, цього вони не розтлумачують.

Ми б порекомендували діяти так.

Якщо та чи інша ваша будівля побудована після 01.01.2001 р. (дати набуття чинності ДК 018-2000), порийтеся у відповідній будівельній документації або документах, за якими вона приймалася в експлуатацію. Напевно там ви знайдете відповідний код згідно із зазначеним Держкласифікатором — і всі питання будуть зняті.

Якщо ж будівля споруджена раніше зазначеної дати, то така документація може прояснити код, присвоєний будівлі згідно із «Общесоюзным классификатором строительной продукции» (ОКСП - 1-88-17), який з 01.01.2001 р. втратив чинність. Знайти відповідність старих кодів за ОКСП новим кодам за ДК 018-2000 — справа декількох хвилин. Для цього в ДК 018-2000 є довідкові додатки А і Б.

Може виявитися, що потрібна документація на вашу будівлю загублена (або через недогляд не була отримана від попереднього власника). У такому разі пропонуємо вам самим зайнятися її класифікацією. Таке право, на наш погляд, дає вам норма з розд. 1 ДК 018-2000, згідно з якою цей класифікатор призначений для використання всіма суб’єктами господарювання (юридичними та фізичними особами).

Більше того, далі в цьому ж розділі зазначено, що

будівлі, які використовуються або запроектовані для декількох призначень, мають бути ідентифіковані за однією класифікаційною ознакою відповідно до головного призначення

А головне призначення розраховується за процентним співвідношенням площ різних за призначенням приміщень будівлі у складі повної загальної площі.

Там, до речі, є й відповідний приклад. Отже, не полінуйтеся, простудіюйте його і зробіть аналогічним чином. Свої дослідження закріпіть відповідним локальним документом по підприємству. І якщо при цьому вийде, що вашу будівлю можна віднести до класу 1251 «Будівлі промислові» (підкласи 1251.1 — 1251.9) ДК 018-2000, — сміливо застосовуйте до неї в цілому «промислову» пільгу з п.п. «є» п.п. 266.2.2 ПКУ. І нехай тільки податківці наважаться що-небудь заперечити!.. ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі