Теми статей
Обрати теми

Питання з вебінару: податок на прибуток. Старі збитки

Солошенко Людмила
Квітневий вебінар підкинув теми не на один номер. Перш за все ми відповіли на нагальні ПДВ-запитання, не обминули ПДФОшну тематику (у компанії з ЄСВ і ВЗ)*. Податок на прибуток заслужено чекав, адже йому квапитися особливо нікуди: гаряча пора почнеться під кінець року. Але, як свідчить народна мудрість, готувати сани треба вже влітку. І це розуміють більшість бухгалтерів, про що свідчить чимало «прибуткових» вебінарських запитань. Ми з радістю задовольняємо їх професійний інтерес і пропонуємо вибірку з найпопулярніших запитань.

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 34, № 36-37, № 40.

старі збитки

Якщо залишилися старі податкові збитки

У I кварталі 2015 року за бухобліком — прибуток, але за 2014 рік був великий податковий збиток (перекриває прибуток). Чи подавати нам декларацію за I півріччя?

Одразу зауважимо, що декларацію за півріччя подавати не потрібно. Давайте розберемося чому.

Про те, коли подавати декларацію за півріччя (а також три квартали, рік), свідчить абзац десятий п. 57.1 ПКУ. Так діють, якщо минулого року не було прибутку (був збиток) і наступного року авансові внески не розраховувалися, а за підсумками I кварталу отримали прибуток. Тоді потрібно подати (!) декларацію за перше півріччя (і далі — три квартали, рік), щоб перейти на проміжні строки: звітувати та сплачувати податок на прибуток поквартально.

Тепер треба з’ясувати, як з 01.01.2015 р. ПКУ визначає цей самий прибуток? Відповідь прямо прописано в п.п. 134.1.1 ПКУ. Так, згідно з цим підпунктом прибуток визначається шляхом коригування бухгалтерського фінрезультату (прибутку/збитку) на різниці, передбачені розд. III ПКУ. Тобто показник прибутку з п. 57.1 ПКУ має бути очищений за допомогою податкових різниць.

І серед таких різниць є «особлива», вона зменшує фінрезультат, — збитки минулих років (дослівно — «від’ємне значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років». При цьому вкрай важливо, що наша «збиткова» різниця стосується абсолютно всіх платників: і малодохідних, і високодохідних. Тому і перші, і другі зменшують фінрезультат на збитки минулих років.

Крім того, старим податковим збиткам присвячено п.п. 140.4.2 ПКУ. Він дозволяє зменшувати (!) фінансовий результат до оподаткування на суму податкових збитків минулих років з урахуванням п. 3 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. Декілька слів — про останній пункт.

«Перехідний» п. 3 стосується зовсім «давніх» збитків — що виникли станом на 01.01.2012 р. у платників-мільйонників (з доходом за 2011 рік 1 млн грн. і вище). Для цього від’ємного значення законодавці винайшли свій порядок перенесення: упродовж 2012 — 2015 рр. «порційно» (тобто частинами) — по 25 % на рік. У 2015 році якраз прийшла черга врахувати фінальну 1/4 таких збитків (останні 25 %). За новими правилами вони також (!) зменшують фінрезультат до оподаткування. Отже, якщо крім «свіжих» збитків 2014 року за плечима є й цей вантаж (тобто останні 25 %), то не забудьте і про них.

Тепер, зібравши все докупи, дивимося, який вийшов об’єкт оподаткування за I квартал. Його виводять, повторимо, пам’ятаючи про збитки минулих років. У вас за підсумками I кварталу — у бухобліку прибуток. Але водночас з минулого року «висять» податкові збитки. Їх потрібно також враховувати. Тим паче, що у вашому випадку податкові минулорічні збитки перекрили бухгалтерський прибуток. У результаті об’єкт оподаткування за I квартал 2015 року виявився від’ємним . Отже, підстав подавати піврічну декларацію з податку на прибуток немає. Та й, чесно кажучи, який резон сплачувати податок, маючи старі перехідні збитки в багажі?

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі