№34

Податки та бухгалтерський облік, квітень, 2015/№ 34 Інші номери журналу ›
  • Взяття рахунків на податковий облік — відтепер миттєво? Парламент ухвалив Закон України «Про внесення змін до статті 69 Податкового кодексу України щодо спрощення умов ведення бізнесу» (базовий законопроект від 16.03.2015 р. № 2381).
  • Зустрічайте чергові довідники пільг ДФСУ у листах від 27.03.2015 р. № 74/1 та 74/2 затвердила: — Довідник № 74/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету станом на 01.04.2015 р.; — Довідник № 74/2 інших податкових пільг станом на 01.04.2015 р.
  • Пільгова ставка ПДВ 7 % для ліків: є нюанси ДФСУ в листі від 30.03.2015 р. № 6490/6/99-99-19-03-0275 зауважила, що для застосування ставки ПДВ у розмірі 7 % до операцій із ввезення та/або постачання на митній території України лікарських засобів, такі препарати мають бути: (1) дозволені для виробництва і застосування в Україні; (2) внесені до Держреєстру лікарських засобів (це визначено у п.п. «в» п. 193.1 Податкового кодексу України).
  • Як подавати статзвітність в електронній формі Держстат на своєму сайті (www.ukrstat.gov.ua) нагадує, що починаючи з 01.01.2015 р. приймання та обробка фінансової звітності здійснюються за допомогою автоматизованої системи «Єдине вікно подання електронної звітності».
  • Хітові ПДВ-запитання: за мотивами квітневого вебінару. Оформлення ПН Передусім хочеться подякувати небайдужим бухгалтерам за активність. Квітневий вебінар, який провели експерти «Податки та бухгалтерський облік», проглянуло 22 794 бухгалтери з усієї України. Про що це свідчить? Тільки про приємне, що наш бухгалтер: а) жадібний до знань; б) на «ти» з інтернет-технологіями; в) цінує час і гроші, як свої, так і свого роботодавця. Не сумніваємося, що з такими характеристиками ми в Європу не зайдемо, а влетимо ракетою. Редакція зі свого боку вирішила піти назустріч численним проханням і письмово викласти відповіді на найхітовіші запитання, які охоплюють ПДВ-тематику. Незважаючи на жорстку вибірку, одним матеріалом ми все одно не відбулися і сьогодні представляємо до вашої уваги першу частину. У ній ітиметься про проблеми оформлення, реєстрації ПН/РК, формування ПК у потрібному звітному періоді; про долю «старих» переплат з ПДВ; про розрахунок мінімальної бази для визначення ПЗ.
  • Хітові ПДВ-запитання: за мотивами квітневого вебінару. Реєстрація ПН/РК
  • Хітові ПДВ-запитання: за мотивами квітневого вебінару. Період відображення ПЗ/ПК
  • Хітові ПДВ-запитання: за мотивами квітневого вебінару. Спецрахунок/залік переплат
  • Хітові ПДВ-запитання: за мотивами квітневого вебінару. Мінбаза
  • Наслідки переадресації для підприємства «— Уже місяць, як вам змінили адресу. — Ой! Ай! За що? Куди бігти? Усьому будинку змінили? — Ні. Тільки вам»… (М. Жванецький, «Як?! Вам нічого не казали»?) Вулиці перейменовують уже не так часто, як бувало. Але ми живемо в непростий час… І може раптом статися, що вулицю Комуніста Рабиновича перейменують на вулицю «просто» Рабиновича… Як же бути підприємству з цієї вулиці, якому так «пощастило»?
  • Розрахунки наосліп, або Як обслуговувати покупців без електрики Цієї зими віялові відключення електроенергії стали для багатьох суворою реальністю. Але ж якось треба здійснювати розрахунки з покупцями при запланованих і незапланованих відключеннях. Сьогодні ми роз’яснимо, скільки можна працювати без РРО, якими документами обзавестися, щоб підтвердити відсутність електроенергії, і що потрібно робити касиру в таких випадках.
  • Гарантійне обслуговування: обліковуємо по-новому Гарантійне обслуговування та ремонт проданого товару — справа, що потребує додаткових витрат. Причому передбачити, коли доведеться нести такі витрати, досить складно. Тому без резерву на гарантійне обслуговування тут не обійтися. Як впливає на податковий облік формування такого резерву? Яка тепер доля витрат на обслуговування та ремонт у податковому обліку? Давайте розбиратися.
  • Неприбуткові організації: найсвіжіші рекомендації З нового року в неприбутківців повний розгардіяш: норми, що стосуються їх оподаткування, зникли, натомість нічого не з’явилося, та й тих, хто входив до кола неприбуткових організацій, добряче перетасували. Зрозуміло, що багато хто заплутався. Ще більшої плутанини додали останні зміни до ПКУ*. Щоб прояснити ситуацію, розповімо детальніше, на що звернути увагу в цей перехідний час.
  • Електронні ключі, сертифікати, бухгалтерський софт: облік витрат «Перебуваючи у мережі, ти одержуєш і згоду на свій шанс. Перебуваючи поза мережею чи будучи виключеним з неї, в тебе немає ніяких шансів, оскільки все, що має значення, організовано навколо павутини інформаційної мережі». Мануель Кастельс На початку 2015 року на нас з вами звалилася тотальна електронізація податкових накладних і ПДВ-звітності. Це, щоправда, позбавило нас проблем, які нам дошкуляли з паперовими накладними, але натомість породило нові. Ну, не зовсім нові, адже і до 1 січня 2015 року абсолютна більшість платників ПДВ здавали електронну звітність. Але все-таки ми вийшли за новий обрій — тепер альтернативи електронній ПДВ-звітності і електронним податковим накладним немає. Отже, багато кому знадобляться природні супутники електронної звітності — електронний цифровий підпис (ЕЦП) і сертифікований ключ до нього. Крім того, електронізація податкових накладних неодмінно викличе попит на вже багатьом відому програму M.E.Doc. Як відображати зазначені активи в обліку — читайте у нашій статті.
  • Довгострокові договори: «… а осад залишився» — Пацак пацака не обманывает, это некрасиво, родной… (Із к/ф «Кін-дза-дза») Новорічна податкова реформа зачепила багатьох платників і з різних питань. Одні вже квапливо зализують рани, інші тривожно обмацують себе… Якщо ви були змушені застосовувати торік особливий порядок оподаткування довгострокових договорів (контрактів) і ще не помацали себе за це місце — давайте займемося анамнезом…
  • Чи може ПДВ становити більше 1/6 продажної вартості? Давайте проведемо невелике нормативне «розслідування», що стосується обчислення ПДВ і долі податкового кредиту у разі якщо база оподаткування у постачальника більше договірної вартості. Але викладені тут висновки сприймайте зважено. І якщо хтось вирішить ними скористатися, то слід усвідомлювати, що відстоювати правомірність своїх податкових дій доведеться в суді.
  • Амортизаційні різниці: навіть без «активних» операцій Мабуть, кожен читач вже знає, що нинішні правила визначення податку на прибуток практично повністю поріднилися з бухгалтерським обліком. Багато хто вважає, що за відсутності «активних» операцій об’єкт оподаткування та фінансовий результат будуть однаковими. Насправді це не зовсім так. Одну з таких ситуацій ми вже розглядали в тематичному номері, присвяченому обліку сезонної діяльності (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 31, с. 36). Розуміючи, що читачі бажали б розглянути цю ситуацію детальніше та ще й з прикладом, ми вирішили повернутися до цього питання. Тим паче, що воно може виникнути не тільки в тих, хто пов’язаний із сезонною діяльністю.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі