№42

Податки та бухгалтерський облік, травень, 2015/№ 42 Інші номери журналу ›
  • Гарантії мобілізованим працівникам — півтора року Парламент ухвалив Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду» (базовий законопроект від 09.02.2015 р. № 2079).
  • Ставка 15 % ПДФО — до більших зарплат Верховна Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справедливого оподаткування доходів фізичних осіб в інтервалі від 10 до 17 розмірів мінімальної заробітної плати» (базовий законопроект від 07.04.2015 р. № 2576).
  • Нові повноваження у сфері архбудконтролю
  • Коли платять «дитячі» в розмірі 130 грн.
  • Питання з вебінару: податок на прибуток. Старі збитки Квітневий вебінар підкинув теми не на один номер. Перш за все ми відповіли на нагальні ПДВ-запитання, не обминули ПДФОшну тематику (у компанії з ЄСВ і ВЗ)*. Податок на прибуток заслужено чекав, адже йому квапитися особливо нікуди: гаряча пора почнеться під кінець року. Але, як свідчить народна мудрість, готувати сани треба вже влітку. І це розуміють більшість бухгалтерів, про що свідчить чимало «прибуткових» вебінарських запитань. Ми з радістю задовольняємо їх професійний інтерес і пропонуємо вибірку з найпопулярніших запитань.
  • Питання з вебінару: податок на прибуток. Основні засоби
  • Питання з вебінару: податок на прибуток. Позики
  • Питання з вебінару: податок на прибуток. Оренда
  • Питання з вебінару: податок на прибуток. Доходи/витрати
  • Питання з вебінару: податок на прибуток. Дивіденди, роялті
  • Питання з вебінару: податок на прибуток. Безнадійна заборгованість
  • Що буде, якщо не встигли подати форму 4 (про бенефіціарів)? 25 травня — останній день строку, що відводився «старим» юрособам для подання форми 4*. Але щось нам підказує — зробити це встигнуть далеко не всі. Тільки це, швидше, камінь у город законодавця/парламенту, а не бізнесу. Адже мало прописати обов’язок, треба ще й організувати можливість його виконання. Інакше вийде, як зараз: щоб подати цю форму, доводиться товпитися в чергах, що налічують подеколи сотні людей... А це вже більше змахує на знущання...
  • Як установлюють і застосовують ставки місцевих податків «Могут встретить на пути о-о-о местные! Местные!» «Сектор Газа», «Местные» Місцеві податки — фінансовий базис місцевого самоврядування. Чим повніше місцевий бюджет окремо взятої територіальної громади, тим якісніше вирішуються конкретні проблеми на місцях, про існування яких у центрі подеколи навіть і не здогадуються. Але чи означає це, що наповнювати місцеві бюджети дозволено будь-якими методами? Звісно, ні, бо тоді це буде швидше гопництво O (як у тій пісні, що звучить в епіграфі), а не цивілізований діалог партнерів… Проте в гонитві за живою копійкою земляків — платників податків місцева влада подекуди все ж сваволить при встановленні того чи іншого податку. А головний фіскальний орган, покликаний не в останню чергу координувати і спрямовувати зусилля місцевої влади, що не має достатнього досвіду в реалізації державної податкової політики, підіграє їй у бажанні обібрати платника податків. Проілюструємо зазначене на прикладі нового для нас місцевого податку — податку на майно.
  • АнтиРРОшне (як єдинникам обійти(сь без) РРО) Час летить невблаганно: 1 липня — дата, з якої фізособи-єдинники групи 3 мають почати застосовувати РРО, все ближче і ближче. Початок наступного року, з якого це «РРО-щастя» наздожене і єдинників групи 2, теж не за горами… Тому сьогодні ми хочемо допомогти читачам, виклавши свої думки про те, як ФОП-єдинникам з мінімальними втратами увійти в цей новий, «РРОшний», період їх історії.
  • Виявили бухоблікову помилку? Виправляємо без проблем Напевно вам хоча б одного разу та доводилося припускатися бухоблікових помилок. Досі вони не мали на податковоприбутковий облік великого впливу, тому й порядок їх виправлення скромно тримався в тіні порядку коригування податкових помилок. Але з 1 січня 2015 року законодавець призначив бухгалтерський облік «головнокомандуючим» у цілях визначення об’єкта обкладення податком на прибуток. Звичайно, тепер помилки, допущені при розрахунку фінрезультату, безпосередньо позначаються на розмірі оподатковуваного прибутку. Щоб не поплатитися за бухгалтерські неточності «податковими» штрафами, потрібно своєчасно та правильно їх відкоригувати. Про те, як це зробити, ми з вами, дорогі колеги, зараз і поговоримо.
  • Робота над бухпомилками: покрокова інструкція Як ви вже зрозуміли з попередньої статті (див. с. 26), порядок виправлення помилок минулих років залежить від того, вплинули вони на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) і, відповідно, зачепили фінрезультат чи ні. Давайте поглянемо, які ж практичні кроки потрібно зробити, щоб позбавитися огріхів.
  • Виправили бухоблікову помилку: що в податковоприбутковому обліку? У тому, як виправляють бухоблікові помилки, ми з вами вже детально розібралися (див. дві попередні статті на с. 26 і 30). А як бути, якщо ці огріхи зачепили й об’єкт обкладення податком на прибуток? Звичайно, самовиправитися і в податковоприбутковому обліку. Зробити це просто. Зараз ви самі у цьому переконаєтеся.
  • «Електричні» ПН До нас на «гарячу лінію» неодноразово телефонували з проханням висвітлити питання виписки цього року податкових накладних на постачання електроенергії. Насправді все виявилося не так просто. У цьому, дорогі читачі, ви можете переконатися самі, прочитавши пропоновану статтю.
  • Розраховуємо «декретні» з урахуванням обмежень Реформи в системі соцстрахування викликали чимало запитань у бухгалтерів-практиків. Про те, як вони вплинули на виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, ми розповідали в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 10, с. 19. А сьогодні поговоримо про зміни, що торкнулися розрахунку допомоги по вагітності та пологах. Основну увагу приділимо працівницям зі страховим стажем менше 6 місяців. Адже з початку 2015 року при розрахунку «декретних» таким працівницям потрібно врахувати одразу два обмеження. Безпомилково визначити допомогу по вагітності та пологах для «особливих» декретниць допоможе цей матеріал фахівця Мінсоцполітики.
  • Компенсуємо зарплату до появи індексу інфляції: таке можливо? Роботодавець заборгував своїм працівникам зарплату за квітень 2015 року. У перших числах червня він планує її виплатити. Як розрахувати компенсацію, якщо погашення квітневих зарплатних боргів відбудеться до оприлюднення коефіцієнта інфляції за травень?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі